Flere sygeplejersker bliver udtaget til strejke – »vi er nødt til at gøre noget for at få politikerne og arbejdsgiverne i tale,« siger formand

Dansk Sygeplejeråd (DSR) vil fra 10. august udvide antallet af strejkende sygeplejersker, der lige nu tæller omkring 5.000, med yderligere 702 sygeplejersker. Det oplyser DSR i en pressemeddelelse.

Strejkende sygeplejersker holder demonstration for ligeløn på Christiansborg Slotsplads lørdag den 10. juli 2021. Lige nu strejker 5.000 sygeplejersker, men formanden for DSR, Grete Christensen, advarede i forrige uge om, at en udvidelse var på vej. Det er nu en realitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forrige uge raslede Grete Christensen, formanden for DSR (Dansk Sygeplejeråd), med sablen og varslede en udvidelse af strejken.

Det er nu en realitet.

Fra 10. august vil DSR optrappe konflikten og udtage yderligere 702 sygeplejersker.

Det skriver DSR i en pressemeddelelse.

»Vi er nødt til at gøre noget for at få politikerne og arbejdsgiverne i tale og gøre dem opmærksom på, at vi mener det her alvorligt. Hvis der ikke bliver gjort noget ved sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår, så kommer vi i fremtiden til at mangle endnu flere sygeplejersker, og det vil gå hårdt ud over sundhedsvæsenet,« siger Grete Christensen.

Ifølge DSR startede omkring 5.400 sygeplejersker med at strejke 19. juni, og grundet etablering af nødberedskaber strejker lige nu omkring 4.750.

»Vi varsler øget strejke nu for at øge presset på vores arbejdsgivere. Vi har udvalgt områder, som rammer så effektivt som muligt i forhold til at lægge pres på arbejdsgiverne. Og så må vi fortsætte med gradvist at øge presset, til vi får åbnet for en løsning,« siger Grete Christensen i pressemeddelelsen.

De, der bliver udtaget til strejke, vil primært være inden for områderne planlagt kirurgi, anæstesi, opvågning, ambulatorier samt nogle it-funktioner. Desuden rammes en del af de funktioner, som visiterer patienter videre til behandling andre steder, skriver DSR.

»Det kan lyde som en mindre optrapning af konflikten med 702 flere sygeplejersker. Men deres arbejde har betydning for mange andre led i sundhedsvæsnet, så det vil få en meget bredere effekt og påvirke arbejdet for andre faggrupper«, siger Grete Christensen.

Konflikten er mellem DSR på lønmodtagersiden og Danske Regioner og Kommunernes Landsforening på arbejdsgiversiden.

Udvidelsen af strejken vil kun ramme regionerne, men en udvidelse kan sagtens ramme kommunerne senere, siger Grete Christensen.

Men strejken kan allerede mærkes i kommunerne, som det ser ud lige nu.

»Der er allerede mange kommuner, hvor hverdagen ikke hænger sammen, fordi normeringerne nogle steder er presset helt i bund (...). Så den nuværende strejke kan i den grad mærkes i kommunerne, uden at vi udtager flere lige nu – og det påvirker også hospitalerne,« siger Grete Christensen.

Grunden til, at strejkeudtaget først øges fra august, er, at Dansk Sygeplejeråd skal give arbejdsgiverne fire ugers varsel, før optrapningen effektueres.