Sygeplejersker truer med optrapning af strejken: »Vi ser i øjeblikket på, hvor vi kan udvide konflikten«

Strejken blandt sygeplejerskerne kører nu på tredje uge. Formanden for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, vil ikke afvise, at strejken kan blive udvidet. Arbejdsgivernes chefforhandler efterlyser, at DSR konkret fortæller, hvad de vil have, og hvilken realistisk løsning de forestiller sig.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er utilfreds med, at de ikke har hørt fra arbejdsgiverne i løbet af strejken. Derfor ser sygeplejerskerne i øjeblikket på, hvor de eventuelt kan udvide strejken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan det være nok. Arbejdsgiverne sidder bare på hænderne. Derfor kan det sagtens være, at vi udvider strejken.

Sådan lyder budskabet fra formanden for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen. Dermed lægger hun op til, at den nuværende konflikt, hvor 5.000 sygeplejersker strejker, kan blive optrappet.

Da sygeplejerskerne strejkende i 2008, var 12.000 sygeplejersker omfattet.

I et interview i DR Deadline, der blev bragt onsdag aften, mens det meste af Danmark så fodbold, fremhævede Grete Christensen, at strejken i øjeblikket rammer over 27.000 danskere, som har fået deres behandling afvist.

Men det er ikke sikkert, at det er nok.

»Det tror jeg,« svarede Grete Christensen på spørgsmålet om, hvorvidt hun mener, at strejken kan blive udvidet.

»Vi ser i øjeblikket på, hvor vi kan udvide konflikten og udtage nogle nye områder, hvis vi ikke hører fra arbejdsgiverne. Indtil nu må vi konstatere, at arbejdsgiverne sidder fuldstændig tavse og tilbagelænet. De er måske taget på ferie. Mens borgerne mærker presset fra strejken, og vores medlemmer i allerhøjeste grad også gør det, så er der totalt tavshed fra arbejdsgivernes side,« sagde Grete Christensen:

»Derfor tænker vi, at vi er nødt til at udvide. Det er for at sende et klart signal om, at vi ikke bare sidder stille og roligt og ser på det her

Strejken hos sygeplejerskerne startede 19. juni og kører derfor nu på tredje uge. En optrapning af konflikten vil ikke være usædvanlig - forstået på den måde, at det er sket mange gange før i forbindelse med strejker. Modsat kan arbejdsgiverne også vælge at optrappe ved at varsle en lockout.

Grete Christensen erkender dog, at hvis de varsler en udvidelse af strejken, vil der gå noget tid, inden den kan træde i kraft. Mere præcist kommer der til at gå fire uger, fra et varsel om en udvidelse af strejken er afsendt, til at den kan træde i kraft.

Mangler noget konkret

Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), er chefforhandler for arbejdsgiversiden i OK21.

Grete Christensen raslede med sablen i Deadline og truede med at udtage flere til strejke. Hvad siger du til det?

»Det er klart, at det vil skærpe konflikten og gå ud over flere patienter. Så jeg vil være ærgerlig over, hvis det er det, DSR vælger at gøre. I forvejen går konflikten ud over mange patienter, så det er selvfølgelig ikke en nyhed, vi bryder os om at høre,« siger han.

Hun sagde, at I er så tavse, at man skulle tro, I var på ferie. Kan du genkende det?

»Jeg har givet flere interview om den her situation. Så det er jo ikke, fordi vi ikke udtaler os – det gør jeg også nu, så jeg forstår ikke helt, hvad hun mener med det.«

»Jeg har også givet udtryk for, at vi gerne vil tale med dem, men de har ikke henvendt sig. Vi mangler at høre konkret, hvad de vil, og hvad det er for en realistisk løsning, de forestiller sig. Det har vi ikke fået et bud på endnu, og derfor er det også svært at forholde sig til en kritik om, at vi er tavse, når vi ikke har noget konkret at udtale os om,« siger Anders Kühnau.

Over for Berlingske har Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, tidligere fremhævet, at i modsætning til konflikten i 2008 er det denne gang meget mere abstrakt at finde ud af, hvad sygeplejerskerne egentlig vil have, og hvad deres krav egentlig er.