Finansen går på chefrov hos hinanden

De største danske finanshuse går på rov hos hinanden, når ledige stole i toppen skal besættes. Hele firemandsdirektionen i Nykredit er hentet udefra. Men giver det tilstrækkelig fornyelse? På et tidspunkt, hvor omverdenen skriger på skift i kultur og værdier i finansen.

Nykredit henter tidligere kronprins i Danske Bank, Tonny Thierry Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Ingen tvivl om, at Nykredit har fået sat en stærk, erfaren firemandsdirektion. Senest ankomne er 54-årige Tonny Thierry Andersen, som i realiteten blev presset ud af toppen i Danske Bank og derfor naturligt måtte søge nye græsgange.

Dermed har Nykredit den måske stærkeste finansdirektion netop nu, men altså fire danske mænd i 50-årsalderen. Alle fire er hentet udefra. Nykredit har således ikke kunnet rekruttere toppen internt. Det kan virke demotiverende for »the upcomming stars« i Nykredit, når de således har svært ved at se mulighederne for at kunne gå hele vejen i Nykredit.

Der er rykket godt og grundigt rundt på topposterne i den finansielle verden over de seneste tre-fem år. Ikke i voldsom grad ved at finde nye stjerner, men ved at rykke rundt på de i forvejen kendte ansigter. Konservative rekrutteringer.

Spørgsmålet er, om den danske finanstop mangler modet til fornyelse. Det er næppe et udsagn, der i de magtfulde kredse er comme il faut på et tidspunkt, hvor bankers omdømme ligger mast ud på asfalten. Så tager man det sikre, det kendte – en kopi af sig selv.

»Mangler den danske finanstop modet til fornyelse?«


Men set udefra burde det måske netop være nu, finansbestyrelserne udviste modet til at tænke nyt og anderledes. Det bliver utrolig interessant at se, hvor modig Danske Bank-bestyrelsen er, når der på et tidspunkt bliver sat navn på den person, der skal stå i spidsen for banken de næste fem-ti år. En række topchefer i Danske Bank er fældet som følge af hvidvaskskandalen.

Den danske finanssektor er kendetegnet ved at være meget koncentreret om tre store finanshuse, Danske Bank, Nordea og Nykredit, koncentreret om og i København. I næste geled er Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord, som i vid udstrækning kører deres egne individuelle forløb i topledelsen.

Her er en oversigt over toplederskift i København over de seneste fem år:

Nykredit har i en årrække været kendetegnet ved at hente topfolk udefra. I nyere tid begyndte det med Danske Bank-direktør Karsten Knudsen, der blev hentet til Nykredit. For fem år siden kom Michael Rasmussen til som ny topchef.

Han var på et tidspunkt i spil som topchef i Nordea, men da svensk-finske Casper von Koskull løb med den post, fik Michael Rasmussen sit eget skydetelt i Nykredit. Meget hurtigt fulgte yderligere to Nordea-direktører med over i Nykredit, nemlig Anders Jensen og David Hellemann. Med nu også Thierry Andersen i stalden er hele Nykredit-toppen rekrutteret fra den tunge del af banksektoren.

Det skal med, at Michael Rasmussen i den grad er lykkedes med sit projekt. Nykredit står i dag som det mest skarptslebne finanshus med en fast hånd under lokal- og regionalbanker i Totalkredit-samarbejdet.

Blandt andre interessante jobskift er Nykredit-direktør Jesper Bergs skifte til chef for Finanstilsynet, mens tilsynets direktør Ulrik Nødgaard foretog en endnu mere overraskende overgang fra tilsynsmyndigheden til direktør i finansens lobbyorganisation FinansDanmark.

Tidligere vicedirektør Julie Galbo i Finanstilsynet skiftede for nogle år siden den kasket ud med et job i Nordea, hvor hun i dag er medlem af direktionen. Flere andre vicedirektører i Finanstilsynet har også over de senere år forladt denne offentlige kontrolinstitution.

Det er således i høj grad Nordea og Danske Bank, der har leveret chefer til andre banker og institutioner i finansen. Det er ikke unaturligt i en så koncentreret sektor som finansen. Det stiller dog unægteligt spørgsmålet om den rigtige balance mellem erfaring, fornyelse og habilitet.

Stavnsbåndet er som bekendt ophævet i Danmark, og »gamle dage« med livslang ansættelse i samme bank fra 17 år til 67 år er forlængst historie. Der skiftes kasketter som aldrig før. Kasketforvirringen kan imidlertid også give anledning til habilitetsforvirring.

Politikerne har på det seneste stillet skarpt på holdbarheden i disse skift på kryds og tværs mellem offentlig og privat virksomhed. Socialdemokraterne har spillet ud med lovforslag om langvarige karantæner.

Det bør dog overvejes nøje. Langvarige karantæner vil udsulte de offentlige myndigheder yderligere, og i en kompleks, finansiel verden er det pinedød nødvendigt med både erfaring og detailindsigt på begge sider af bordet.

Toppen i finansverdenen er i den grad en machoverden. Og med de nye, overordentligt skrappe fit & proper-krav er risikoen, at det bliver endnu mere af samme skuffe.

Det er givetvis alt for forenklet at konkludere, at netop denne machoverden har kastet finansen bredt ud i sin værste tillidskrise i nyere tid. Men måske man skulle give det en tanke, nu hvor omverdenen skriger på en ny kultur og nye værdier i finansen.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Toppen i finansverdenen er i den grad en machoverden.«