Falck får historisk stor bøde i Bios-sagen

Falck får den største danske bøde nogensinde for selskabets overtrædelse af konkurrenceloven.

Allan Søgaard Larsen spillede som topchef i Falck en central rolle, da Falck forsøgte at presse den hollandske rival, Bios, ud af Danmark. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Falck har i Københavns Byret fået en bøde på 30 mio. kroner for sine handlinger over for den hollandske rival, Bios, tilbage i 2014 og 2015. Bøden er den største, der nogensinde er givet til en dansk virksomhed for brud på konkurrenceloven.

»Det er dybt skadeligt, når en virksomhed misbruger sin dominerende position på et marked. Derfor er vi hos SØIK (Bagmandspolitiet, red.) tilfredse med, at straffesagen mod Falck i dag er blevet afsluttet i Københavns Byret med en bøde på 30 millioner kroner. Det er den hidtil største bøde for overtrædelse af konkurrenceloven i Danmark, og det understreger, at der har været tale om en meget alvorlig sag,« siger Niels Dengsø Kjærsgaard, specialanklager i SØIK, fredag i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

I sensommeren 2014 tabte Falck under stort postyr et ambulanceudbud i Region Syddanmark til hollandske Bios. Falck indledte herefter en omfattende kampagne, som Konkurrencestyrelsen tidligere i år vurderede til at være ulovlig og i strid med konkurrenceloven.

Nu har Falck fået en bøde på 30 mio. kroner for at have »misbrugt sin dominerende stilling« på det danske marked for ambulancetjenester.

En særlig forpligtelse

Falck blev tidligere i år anmeldt til Bagmandspolitiet af Konkurrencerådet. Anmeldelsen kom i forlængelse af, at Konkurrencerådet fandt, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester og dermed brudt konkurrencelovgivningen.

Anklagemyndigheden skriver, at bøden har den størrelse, den har, fordi adfærden kan betragtes som »en meget alvorlig overtrædelse« af konkurrenceloven. Efter lovgivningen skal der derfor som udgangspunkt udmåles en bøde på ikke under 20 mio. kroner.

»Når man som Falck er dominerende på et marked, så har man en særlig forpligtelse til ikke at skade den effektive konkurrence. Den pligt tilsidesatte Falck ved at arbejdede efter en strategi, der havde til hensigt at skade konkurrenten Bios’ image,« hedder det fra Jacob Schaumburg-Müller, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ved bødefastsættelsen er der desuden lagt vægt på, at Falck har samarbejdet med SØIK efter politianmeldelsen, og at Falck har betalt et erstatningsbeløb på 152 mio. kr. til blandt andre Region Syddanmark og Bios.

Jakob Riis, der efter konkurrencesagen blev ny topchef for Falck, udtaler i en pressemeddelelse, at Falck aldrig kommer til at drive forretning på den samme måde, som virksomheden gjorde i sagen mod Bios.

»Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har siden arbejdet for, at noget lignende aldrig kan gentage sig, og vi har betalt for de tab, som sagens parter har lidt. Som virksomhed har vi betalt dyre lærepenge for en gammel sag, som aldrig skulle være sket,« hedder det fra Riis.

Jakob Riis, topchef for Falck

»Vi lever i Falck af vores kunders og brugeres tillid. Ikke kun tillid til, at vi altid rykker ud, når der er brug for os, men også tillid til ordentlighed i alt, hvad vi foretager os.«


Han kalder sagen for afsluttet for Falck.

»Vi lever i Falck af vores kunders og brugeres tillid. Ikke kun tillid til, at vi altid rykker ud, når der er brug for os, men også tillid til ordentlighed i alt, hvad vi foretager os. Myndighedernes udmåling af bødestørrelsen afslutter sagen formelt. For Falck vil det altid være en påmindelse om, hvad vi aldrig gør igen,« udtaler Riis.

Tidligere var størrelsen på bøder lavere i Danmark, men de senere år har de nærmet sig de størrelser, som blandt andet EU-myndighederne har uddelt.

»Der er en generel stigning i bødestørrelsen, og det, synes jeg også, er helt rimeligt, når man ser på de bøder, der for eksempel er givet af EU. Danmark har ikke været kendt for høje bøder, og den her afgørelse er formentlig et led i de stigende bødetakster, men samtidig er sagen også en af de mere alvorlige, vi har set,« siger Bent Ole Gram Mortensen, der er professor ved Juridisk Institut ved SDU.

Afgørelsen kommer, efter at Konkurrencestyrelsen sidste år kom med en kras kritik af Falck. Her udsendte styrelsen en rapport, der blandt andet var bygget på, at Falcks hovedkontor var blevet ransaget, og en række interne e-mail her var blevet overdraget til styrelsen. I første omgang var jobtitlerne på dem, der skrev og modtog de forskellige e-mail, fjernet.

Men siden sendte styrelsen en ny afanonymiseret rapport ud. Her fremgik det, hvordan den øverste Falck-ledelse – i skikkelse af Allan Søgaard Larsen, CEO, og Morten R. Pedersen, vicekoncernchef – løbende blev orienteret og godkendte de aktiviteter, som Konkurrencestyrelsen samlet har kritiseret for at være ekskluderende og i strid med konkurrencelovgivningen.

Samtidig viste rapporten, at Københavns Lufthavns nuværende kommunikationsdirektør, Peter Goll, var en nøglefigur i den kampagne, som Falck førte mod konkurrenten Bios. Goll var på det tidspunkt ansat i Falck, og havde blandt andre arbejdet sammen med kommunikationsbureauet Advice og den selvstændige kommunikationsrådgiver Palle Smed, fremgik det.

Afgørelsen betyder, at det alene er Falck, som bliver straffet og ikke de personer, som stod bag de konkurrenceretligt ulovlige angreb på Bios.

»Det er ejerne af Falck, som har indsat den daværende ledelse, og det er ejerne, som kommer til at betale for, at de har ansat nogen, som ikke kunne holde deres sti ren. De personer, som har gjort det her, har mistet deres job, eller der er måske nu knyttet badwill til deres navn, som gør, at de vil få svært ved at få tilsvarende ansættelse. Det er den mere uformelle konsekvens,« siger Bent Ole Gram Mortensen.