Fagforeningsboss og grønne industrichefer i fælles opråb til politikere: Klimaindsats skal også kaste vækst og job af sig

Klimaløsninger og grøn omstilling handler ikke kun om at stille ambitiøse mål og gøre Danmark klimaneutralt. Det handler også om at omsætte indsatsen til nye job og vækst, lyder det fra fire danske industrivirksomheder og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

(Arkivfoto) Selv om der blev krammet, da formand for FH Lizette Risgaard (med ryggen til, red.) tog imod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Lønmodtagernes Topmøde 8. april i år, slutter fagforeningsbossen sig nu til koret af topchefer, som opfordrer politikerne til at huske vækst og beskæftigelse i deres iver efter at redde klimaet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I politikernes iver efter at redde klimaet må de ikke glemme, at den grønne omstilling og udviklingen af klimaløsninger også er en unik mulighed for at skabe vækst og tusindvis af nye job i Danmark.

Det kræver, at politikerne skruer op for investeringerne i forskning og udvikling inden for klimaløsninger og det grønne område, og at politikerne sætter sig sammen med arbejdsmarkedets parter og finder ud af, hvordan vi bedst kan sikre, at klimaindsatsen og investeringerne omsættes til grønne job i Danmark.

»Vi har en meget stor grøn sektor i Danmark i dag, og vi er nogle af de førende i verden, når det gælder ambitiøse klimamål og grøn produktion. Men det er ikke nok at tale om det. Der skal noget mere handling bag, både blandt politikerne herhjemme og i Bruxelles,« siger Morten Dyrholm, viceadministrerende direktør i vindmøllegiganten Vestas.

Han bakkes op af topcheferne fra Rockwool, Grundfos og Danfoss. De fire virksomheder er en del af den grønne tænketank Concitos initiativ »Danmark som grøn vindernation«.

»Danmark risikerer at gå glip af grøn vækst og arbejdspladser, hvis danske virksomheder ikke fortsat kan bruge hjemmemarkedet som eksperimentarium for nye løsninger og produkter. Ligesom andre danske virksomheder har Rockwool sin udviklingsafdeling i Danmark, fordi høje danske energiambitioner er grundlaget for udvikling af produkter, som vi efterfølgende kan afsætte i udlandet,« skriver Jens Birgersson, administrerende direktør i Rockwool, i en e-mail.

Grøn vækst og arbejdspladser

»Desværre har vi med den sidste energiaftale set, at de politiske ambitioner for at mindske energiforbruget er sænket. Det er særligt ærgerligt nu, hvor døren til det globale marked bliver åbnet på vid gab. Derfor ser vi frem til, at politikere efter valget sætter sig om bordet for at formulere en ny, mere ambitiøs energi- og klimapolitik, som både er til gavn for klimaet, men i høj grad også vil være til gavn for grøn vækst og arbejdspladser i Danmark,« skriver Jens Birgersson, mens Grundfos' topchef efterlyser stabile rammevilkår.

»Velfærd og integration har fyldt uforholdsvis meget i debatterne indtil nu. Det er ærgerligt, fordi vi alle ved, at den velstand, vi oplever i disse år, sandsynligvis ikke varer ved. Alt tyder på en nedkøling af den globale økonomi. Jeg savner visioner for fremtiden og en diskussion af, hvor pengene til en fremtidig velstand og fortsat vækst skal komme fra – og hvordan de skal bruges. Vi har brug for gode og stabile rammevilkår for skabelse af vækst og en nem og ubureaukratisk adgang til kvalificeret arbejdskraft – både dansk og international,« skriver Grundfos' topchef, Mads Nipper, ligeledes i en e-mail.

Det er en kritik, som Mads Nipper også sammen med en række andre topchefer luftede i Berlingske tidligere på ugen.

Mads Nipper peger på klimaløsninger som én af vejene frem:

»Vi har brug for, at Danmark fortsat ligger i front på klimaområdet. Vi skal være med til at udvikle fremtidens løsninger inden for vand, vind og klima, fordi vi dermed har en reel indflydelse på nogle af verdens største problemer og samtidig skaber vækst og velstand i Danmark.«

Forskningsinvesteringer og mere arbejdskraft

Grundfos- og Vestas-topcheferne suppleres af Danfoss' topchef Kim Fausing.

»Der bliver et stadig større behov globalt efter løsninger, som kan bidrage til at reducere CO2-udledningerne gennem energieffektivisering og vedvarende energi. Det kræver, at Danmark sætter ambitiøse klimamål og investerer i den grønne udvikling. Vi har i Danmark et stort potentiale for at skabe endnu større eksport og endnu flere arbejdspladser på det her område,« lyder det fra Kim Fausing.

Topcheferne ønsker blandt andet øgede investeringer i forskning og udvikling inden for klima og grønne løsninger og bedre mulighed for at rekruttere internationale specialister og talenter gennem fleksible og ubureaukratiske regler, og at der kommer flere faglærte, blandt andet gennem øget optag på de erhvervsfaglige uddannelser samt ved en opkvalificering af niveauet på erhvervsskolerne.

Adgangen til arbejdskraft er nemlig en forudsætning for, at virksomhederne kan bevare deres internationale forspring på det grønne område.

»Hvis vi ikke har adgang til den arbejdskraft, vi har brug for, vil det skade vores globale konkurrenceevne. Danmark vil miste førertrøjen på klimaområdet, vækst og velfærd svækkes, og klimaet vil helt sikkert ikke få det bedre. Derfor er det helt nødvendigt at have fokus på skabelsen af bedre rammevilkår for vækst,« skriver Mads Nipper.

Kuljob erstattes af grønne job

Der er også en anden grund til at have fokus på jobskabelse i den grønne industri, mener Morten Dyrholm.

»Når vi skal nå målet om at være 100 pct. C02-neutral i 2050, vil der være sektorer, der skal fylde mindre. Det betyder ikke, at der ikke vil være job til dem, der i dag arbejder i de sektorer. Tværtimod. Vindmølleindustrien skaber f.eks. flere job end kulindustrien. Men hvis ikke folk skal blive tabt, er det vigtigt, at der kommer endnu mere fokus på omskoling og efteruddannelse,« siger Morten Dyrholm.

De grønne topchefer får opbakning af fagbevægelsen. Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), mener også, at der er brug for, at politikerne styrker investeringerne i udviklingen af klimaløsninger og den grønne omstilling, og at uddannelse og omskoling til grønne job bliver styrket.

»Det, vi meget gerne vil påpege over for politikerne, er, at vi ikke kan løse de her problemer individuelt. De skal løses kollektivt og i fællesskab mellem politikerne og arbejdsmarkedets parter. Men de skal også løses i fællesskab ude på arbejdspladserne, uanset om man arbejder i det private, i store internationale koncerner eller i det offentlige,« siger Lizette Risgaard.

»Danmark har gode muligheder for at gå forrest, og det kan være med til at sikre Danmark en større konkurrencedygtighed og gode grønne job på tværs af brancher. Derfor anbefaler vi, at vi ikke sparer, men investerer mere og styrker sikkerhedsnettet, uddannelserne og muligheden for omskoling. Den grønne omstilling må ikke få social slagside,« siger Lizette Risgaard.

FH har også for nylig foreslået, at staten opretter en selvbærende milliardfond, der blandt andet skal investere i ny teknologi, som kan være med til at løse klimakrisen.

LÆS MERE