Facebook-valuta løber ind i modvind

G7-landene konkluderer, at kryptovalutaer som Facebooks planlagte libra udgør en risiko for økonomierne. Der stilles store krav til den planlagte lancering af libra, og Facebook advarer om, at lanceringen kan trække ud.

Denne bygning i Genève i Schweiz huser Facebooks libraprojekt. Et projekt, der nu kan trække i langdrag, idet G7s fulde opmærksomhed er rettet mod kryptovalutaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix

Facebooks kryptovaluta, libra, er løbet ind i modvind. G7-landene på vej med en fælles rapport, som ifølge et udkast forlanger, at kryptovalutaer som libra ikke må lanceres, før det er bevist, at de er sikre at benytte.

Kryptovalutaer skal være sikre for forbrugere at benytte, være sikret mod at blive anvendt til hvidvask eller finansiering af terrorisme samt i overensstemmelse med lovgivninger.

Ifølge BBC News oplister et udkast til rapporten ni trusler, som digitale valutaer udgør. Og der advares i rapporten om, at selv om libras bagmænd – herunder Facebook – adresserer truslerne, så får den ikke nødvendigvis grønt lys til at gå i luften.

Advarslen kommer, kun få dage efter at mere traditionelle betalingsformidlere som Mastercard og Visa har trukket sig fra libraprojektet. Det er netop sket med henvisning til usikkerhed om de kommende regler for kryptovalutaer.

Rapporten fra G7 bliver præsenteret for finansministrene i forbindelse med det årlige møde i denne uge i Den Internationale Valutafond (IMF) og er ikke rettet mod libra, men mod kryptovaluta generelt. Libra adskiller sig fra eksempelvis bitcoin ved at skulle knytte sig til traditionelle valutaer som dollar og euro.

Mens denne måde at konstruere en kryptovaluta på begrænser størrelsen på udsving i kursen, kan kryptovaluta alligevel give politikere og centralbanker problemer med at fastsætte renteniveauer. Desuden kan endnu flere kryptovalutaer forøge konkurrencen blandt udbyderne og endog true den finansielle stabilitet, såfremt brugerne pludselig mister tilliden til den enkelte valuta.

G7 anbefaler i rapporten, at ingen kryptovaluta »burde komme i funktion, før »de lovmæssige og tilsynsmæssige udfordringer og risici er tilstrækkeligt adresseret«, som det hedder i udkastet til rapporten.

Facebooks ansvarlige for libraprojektet, David Marcus, har kaldt det befriende, at nogle af de oprindelige selskaber bag projektet trak sig.

»Du ved, du har fat i noget, når du mødes af så stort et pres« siger David Marcus ifølge BBC News.