Ét »simpelt princip« skal være nøglen i regeringens grønne skattereform

I morgen – onsdag – klokken 12.00 vil regeringen komme med sit fulde oplæg til en »grøn skattereform«. Men det er allerede blevet tydeligt, hvad danskerne og virksomhederne kan forvente.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) vil onsdag klokken 12.00 præsentere regeringens bud på en grøn skattereform. »Det er en svær kunst at ramme det rigtige afgiftsniveau,« siger han. Til venstre klimaminister Dan Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag klokken 12.00 vil S-regeringen for alvor løfte sløret for dens bud på en grøn skattereform.

Tirsdag præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med fire ministerkolleger reformudspillet »Danmark kan mere II«, hvor skitserne til skattereformenen også bliver luftet.

»Reformen vil hvile på det simple princip, at virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning,« står der i oplægget, der kan findes på regeringen.dk.

Skattereformen skal være »hovedmotoren« i den grønne omstilling og en »ambitiøs« CO₂-afgift et kerneelement.

På pressemødet tirsdag blev ministrene spurgt, om der ville blive tale om en »ensartet« eller »mere ensartet« CO₂-afgift.

Det sidste er tilfældet, sagde skatteminister Jeppe Bruus (S), hvorfor det altså forventes, at regeringen kommer til at lægge op til en form for differentieret afgift på udledningen.

»I dag er udledningen af CO₂ beskattet på meget forskellig vis. Og nogle brancher er helt fritaget. Med regeringens udspil får vi et afgiftssystem med en højere og mere ensartet beskatning af CO₂,« hedder det i regeringens udspil.

Dyrere for virksomheder

Den grønne skattereform betyder, at det bliver dyrere for virksomhederne at bruge olie, kul og gas.

»Det er en svær kunst at ramme det rigtige afgiftsniveau. På den ene side skal vi sikre, at det får virksomhederne til at omstille sig, uden at vi flytter energitung produktion, CO₂-udledning eller arbejdspladser ud af landet. For det gavner hverken klimaet eller Danmark,« sagde Jeppe Bruus tirsdag.

Regeringen fremhæver selv, at dens tidligere indgåede aftaler på det grønne område – hvis alt går efter planen – bringer Danmark godt halvvejs til at nå målet om 70-procents CO₂-reduktion i 2030 sammenlignet med 1990.

Og hvis regeringens skattereform implementeres, vil det bringe Danmark cirka en tredjedel af det tilbageværende reduktionsmål tættere på klimamålsætningen, fremgår det.

Noget af det, der længe har været efterspurgt fra alt fra klimaforkæmpere og politikere til eksperter og økonomiske vismænd, er netop en afgift på udledningen af drivhusgasser.

I februar kom en ekspertgruppe med tre bud på en indregning af CO₂-afgiftssystemet, der hver ville bidrage med omkring 3,5 millioner ton reduktion i 2030. Cirka det samme, som regeringen siger, at dens reform vil medføre af reduktioner.

Ekspertgruppens endelige rapport kommer i efteråret, og her vil reduktionen af landbrugets CO₂-udledning være i fokus.

»Herefter vil regeringen tage fat på næste del af den grønne skattereform,« fremgår det af regeringens oplæg.