Enormt milliardtab i danskernes fælles sparekasse: »ATP har haft et rigtigt svært år«

Den obligatoriske pensionsordning ATP med 5,5 millioner medlemmer har tabt et markant milliardbeløb i 2022, viser årsregnskabet.

Martin Præstegaard administrerende direktør i ATP pr. 1. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter stor finansiel uro på markederne har danskernes fælles pensionskasse ATP tabt 64,4 milliarder kroner i 2022.

Det er et historisk stort tab og svarer til omtrent 41 procent af de midler, som ATP investerer frit på vegne af danskerne – det såkaldte bonuspotentiale. Det fremgår af ATPs årsregnskab, der er offentliggjort torsdag.

»ATP har haft et rigtigt svært år, hvor vi tabte mange penge i vores investeringsportefølje. Det ville vi gerne have været foruden, men 2022 var et udfordrende år for alle investorer,« udtaler topchef Martin Præstegaard i en pressemeddelelse.

Det fremgår af årsregnskabet, at størstedelen af tabet skete i de første seks måneder af 2022. Det var også her, at markederne faldt mest markant. Tager man udgangspunkt i det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500, ramte det et lavpunkt i september med et fald på 22 procent. Tilsvarende faldt obligationer med 25 procent i samme periode.

De store dyk, som indtraf samtidig, fik midlerne til at strømme ud af ATPs pengetank. På et halvt år lød tabet alene på 58 milliarder kroner. Det toppede med 73 milliarder kroner i tredje kvartal, men har siden rettet sig.

»ATP blev ramt af tab på både aktier og særligt tab på obligationer, som udgør en stor del af investeringsporteføljen, ligesom vi generelt kører med et højt risikoniveau i denne begrænsede del af ATP’s samlede formue,« siger Martin Præstegaard.

Uvejret på de finansielle markeder begyndte at foretage sig i løbet af det sidste halve år af 2022, og det afspejler sig ligeledes i ATPs regnskab, hvor man kan se, at blødningen stoppede i fjerde kvartal. Isoleret set præsterer pensionskassen et positivt afkast i de sidste tre måneder af det forgangne år.

Der har været heftig debat i løbet af de senere måneder af, at ATP tager for høj risiko på en for lille del af formuen. En stribe eksperter i en række medier, herunder Berlingske, har påpeget, at det har ført til et markant større tab, end de tab man har set i den øvrige pensionssektor og på markederne generelt.

ATPs særlige indretning og formål betyder, at pengetanken blot har frihed til at investere 20 procent af formuen – det såkaldte bonuspotentiale – med meget høj risiko. Ideen er, at disse penge skal vokse så meget, at pensionskassen blandt andet kan sikre, at danskernes penge ikke taber værdi over tid – altså bliver udhulet.

To af landets førende eksperter indenfor finans og pension, Jesper Rangvid og Henrik Ramlau-Hansen, har for nylig offentliggjort en ny analyse, hvor de konkluderer, at ATP ikke er lykkedes med at undgå udhulning af opsparingerne i ti år.

»ATPs vigtigste opgave er at udbetale de pensioner, vi har lovet vores medlemmer. Det løfte holder vi. Uanset de store aktiefald og rentestigninger i 2022, så sikrer afdækningsstrategien i vores forretningsmodel, at vi altid kan udbetale dét, vi har garanteret,« siger topchef Martin Præstegaard.