»En komplet rodebutik«: Pundet dykker efter May aflyser Brexitafstemning

Theresa Mays har aflyst en afstemning om Brexit i parlamentet og kastet endnu mere mørke skilsmisseprocessen. Pundet er faldet til 8,24 kroner.

Pundet rasler ned, efter at Theresa May trækker sin Brexit-afstemning tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble/Ritzau Scanpix/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mandagens politiske uvejr i London er det stadig umuligt at forudsige, hvad der kommer til at ske med Brexit, men én ting er dog sikkert: Usikkerheden omkring skilsmisseaftalen har sendt pundet på endnu en rutchebanetur.

Siden briterne valgte at stemme sig ud af EU den 23. juni 2016, har den britiske valuta fungeret som et barometer for Brexitusikkerheden, og de seneste dage har barometret slået kraftigt ud. Pundet faldt mandag til 8,24 kroner, hvilket er omkring det laveste niveau siden start-september, mens det over for dollaren drattede til 1,26, det laveste siden juni 2017.

Nedturen tog til mandag, efter statsminister Theresa May aflyste en skelsættende afstemning om hendes Brexitaftale i parlamentet for at undgå et kæmpe nederlag. Afstemningen var planlagt til tirsdag, men trods et to-ugers langt charmeoffensiv rundt i Storbritannien stod det klart, at ikke engang hendes egne partifæller ønskede at stemme for udkastet.

Statsministeren sagde i en tale mandag eftermiddag, at parlamentetsmedlemmerne støttede op om de fleste elementer af aftalen, men var bekymrede over den Nordiske »backstop« løsning. De bekymringerne vil hun tage op med den andre EU-ledere til Brexit topmødet i Bruxelles på torsdag, og derefter sende en eventuel ny aftale til godkendelse til i det britiske parlament inden slutningen af januar.

EU har kategorisk afvist at genforhandle aftalen, og pundets reaktion tyder på, at markederne ikke tror May får success med sin plan, siger Neil Wilson, chefanalytiker hos handelsplatformen Markets.com.

»En komplet rodebutik er den eneste måde man kan beskrive den her situation på, og investorerne gør det rigtige i at være på vagt overfor britiske aktiver. Det eneste vi ved er, at usikkerheden er steget og pundet og engelske aktier står overfor mere volatilitet,« skriver Neil Wilson i en kommentar.

»Det er helt sikkert kun modige investorer, der tør købe pundet lige nu. Men på den anden side, så er chancerne for en folkeafstemning steget og det kan give lidt håb til pundoptimisterne,« tilføjer han.

En ny folkeafstemning?

Investorernes værste mareridt er, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale 29. marts 2019. Det vil effektivt betyde, at landet ikke har nogen handelsaftale med sin største handelspartner, og Bank of England frygter, at det vil sende den britiske økonomi ind i en alvorlig recession, der også vil hive pundet yderligere ned.

Men der er stadig andre muligheder på bordet. Bruxelles kan give sig, May kan blive afsat, eller der kan blive udskrevet nyt parlamentsvalg, hvor en ny regering kan forsøge at forhandle en anden aftale hjem, for eksempel i stil med den norske model. Der er endda mulighed for, at Brexit helt bliver aflyst - en teori, der fik yderligere vind i sejlene mandag, da EU-domstolen afgjorde, at Storbritannien selv kan stoppe Brexit og trække skilsmissebegæringen tilbage.

Chi Chan, porteføljechef hos Hermes Investment in London, forklarer, at selv om EU-exitten har splittet parlamentet og den britiske offentlighed, er der bred politisk enighed om at undgå en hård Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale. Derfor er han optimistisk omkring, at der kommer en ny, bedre løsning inden deadlinen i marts.

»Hvis du ser på alle mulighederne herfra, så er sandsynligheden for en »no deal«-Brexit lille, og alle andre scenarier er mindst lige så gode, som det vi står med i dag, siger han og fortsætter:

»Lige meget, om det er Theresa Mays deal, om det er Norge-modellen, eller hvis Brexit bliver aflyst, så er det scenarier, hvor jeg tror pundet og britiske aktier vil blive styrket.«

Theresa May kommer med en offentlig erklæring kl. 16:30 dansk tid, hvor hun forventes at fremlægge en ny plan for Brexit-processen.