Elendig kartoffelhøst i Storbritannien skaber friturekrise

De britiske pomfritter har svære kår. Det skyldes, at de varme somre, som forskere mener vil blive en tilbagevendende begivenhed for briterne, forringer kartoffelhøsten drastisk. Det har ført til prisstigninger på den populære ret fish 'n' chips.

De britiske pomfritter fra høsten i 2018 er blevet 3 centimeter kortere end vanligt. Forskere mener, det skyldes klimaforandringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL

Fremtiden ser dyster ud for den britiske kartoffel.

Den er fast inventar på mange af de engelske middagsborde, men ifølge forskere fra University of Leeds gør klimaforandringerne, at briterne kan være på vej mod en kartoffelløs fremtid. Det skriver Bloomberg.

Det sydlige England, der er området, hvor langt det meste engelskproducerede frugt og grønt kommer fra, er særligt udsat ifølge Piers Forster og Kate Sambrook, der begge forsker ved universitets Priestley International Centre for Climate.

Hvis høj varme og tørre somre, som briterne lig danskerne opevede sidste år, kommer til at blive et tilbagevendende begivenhed, vil kartoflerne, der klarer sig bedst ved moderat varme og vådt vejr, få svære kår i det britiske landbrug.

Data fra det Storbritanniens meteorologiske institut Met Office peger på, at ved et fortsat »høj emissions scenarie,« som vi ser i dag, vil Storbritannien opleve temperaturstigninger på fem grader celcius.

Allerede sidste sommer blev kartoffelprisen tredoblet, hvilket førte til prisstigninger på den engelske traditionsret fish 'n' chips.

Forskningen peger på, mængden af landbrugsareal i England, der er velegnet til kartoffelhøst, vil falde med 74 procent i 2050 på grund af klimaforandringerne.

Kartoflerne er allerede skrumpet

Den ekstremt varme sommer i 2018 har gjort en del af kartoffelhøsten ringere, hvilket tydeligt ses, da kartoflerne er blevet mindre.

Det er allerede gået udover de britiske pomfritter. Ifølge Cedric Porter redaktør for World Potato Markets er pomfritterne fra høsten i 2018 tre centimenter kortere end normalt.

Det er ikke kun kartoflerne, der er i risikozonen. Udbyttet af britiske gulerødder, æbler og løg er ifølge rapporten fra University of Leeds også dykket gevaldigt på grund af temperaturen de sidste par somre.

Mere end halvdelen af de britiske landmænd hævder selv, at det voldsomme sommervejr har påvirket deres høst negativt i løbet af de seneste ti år.

Det er ikke kun det ekstreme vejr, der udgør en bombe under britisk landbrug. Over hele Storbritannien kan landmændene efter brexit få store problemer med at få høstet og plukket deres afgrøder.

Det skyldes, at hele 99 procent af dem, der har sæsonjobs inden for høst og plukning af afgrøder, kommer fra andre EU-lande.