Efter Per Christensens fald: Midlertidig formand i spidsen for 3F

På et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde har 3F torsdag konstitueret Tina Christensen som midlertidig formand, indtil den detroniserede 3F-formand Per Christensens arvtager skal findes. To personer er særligt oplagte til at overtage posten.

Tina Christensen er nu konstitueret som midlertidig 3F-formand frem til en ekstraordinær kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagforeningen 3F har besluttet at konstituere sin hidtidige næstformand Tina Christensen som ny midlertidig formand.

Beslutningen er truffet på et ekstraordinært møde i 3Fs hovedbestyrelse torsdag efter nogle tumultariske døgn i kølvandet på Per Christensen fratrædelse efter afsløringer af hans private dobbeltliv.

»Jeg er taknemmelig for den tillid, jeg har mødt i hovedbestyrelsen i dag, hvor jeg er blevet konstitueret som ny formand,« udtaler Tina Christensen i en pressemeddelelse. Hun tilføjer:

»Vores medlemmer har brug for en handlekraftig ledelse, der kan fortsætte den stærke indsats og arbejdet for deres interesser. Den opgave påtager jeg mig både med stolthed og ydmyghed i et fortsat tæt samarbejde med de øvrige kolleger i forbundets daglige ledelse og i vores hovedbestyrelse.«

I pressemeddelelsen oplyser 3F, at hovedbestyrelsen i fagforeningen skal drøfte det videre forløb på et ordinært hovedbestyrelsesmøde om to uger – 10. februar. Her vil 3F formentlig sætte en dato for valget af en ny permanent formand på en ekstraordinær kongres.

Mulige kandidater

På den ekstraordinære kongres skal slaget om formandsposten stå. Efter Per Christensens fald fra tinderne skal 3Fs medlemmer nu til at vælge en ny repræsentant i spidsen for et af landets største og mest indflydelsesrige fagforbund.

Kilder, som Berlingske har talt med, nævner særligt to personer, der er oplagte kandidater til at overtage posten efter Per Christensen.

Henning Overgaard, mulig formandskandidat. Nuværende forbundssekretær i 3F. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Der er tale om Henning Overgaard og Søren Heisel.

Begge har titel af forbundssekretær og har haft en længere karriere i 3F.

På sin vis er det ikke så overraskende, hvis enten Overgaard eller Heisel løber med formandsposten. I hvert fald nævner en kilde, at det ligger lidt i kortene, at man som forbundssekretær er naturlig arvtager til formandsposten, hvis pladsen bliver ledig.

Også Per Christensen var forbundssekretær, inden han blev formand for 3F i 2013.

Henrik Overgaard er fra Esbjerg og oprindelig uddannet lager- og transportmedarbejder. Han er medlem af Socialdemokratiet, men har tidligere siddet i byrådet i Esbjerg for Enhedslisten. Han stoppede i byrådet, da han blev forbundssekretær i 3F i 2016.

Søren Heisel, mulig formandskandidat. Nuværende forbundssekretær i 3F. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Den anden mulige kandidat, Søren Heisel, har i længere tid været viceborgmester i Gentofte Kommune for Socialdemokratiet og er i sin tid uddannet tømrer.

Der er dog ingen – hverken Henning Overgaard, Søren Heisel eller andre for den sags skyld – der har meldt deres kandidatur endnu.

Et hovedbestyrelsesmedlem understreger dog, at vedkommende ikke er i tvivl om, at »spillet er gået i gang«.

Også Tina Christensen, der indtil Per Christensen fratrædelse var næstformand, bliver nævnt som en mulig efterfølger. Efter det skæbnesvangre hovedbestyrelsesmøde tirsdag blev hun konstitueret som formand. Flere kilder sår dog tvivl om, hvorvidt Tina Christensen vil gå efter den permanente formandspost.

Forsøg på endnu tre år

I det hele taget er det en ny og uvant situation, de delegerede nu står over for efter Per Christensens bratte og hurtige fald fra toppen.

Før afsløringerne i B.T. var der lagt op til, at Per Christensen – højst usædvanligt – stod til en tredje periode som formand.

Det ville kræve en vedtægtsændring på den ordinære kongres til september, men det ville umiddelbart være en formssag, oplyser kilder. Spørgsmålet ville på kongressen i september være, om Per Christensen skulle side endnu en hel periode på tre år, eller blot indtil han skulle på pension.

Han ville nemlig være nået folkepensionsalderen på 67 år inden den eventuelt nye periodes udløb i 2025.

»Der er nok ikke tvivl om, at havde den her sag ikke spændt ben for hans karriere, så havde han nok fået lov at fortsætte. I en eller anden længde,« siger en kilde.

Sagen, der endte med at spænde ben for Per Christensens fortsættelse i 3F, var hans dobbeltliv med flere kvinder. B.T. kunne sidste uge afsløre, at Per Christensen ad to omgange havde levet et dobbeltliv med to kvinder gennem flere år.

I sidste ende vurderede ledelsen, at Per Christensens privatsag kom til at skygge for 3F, og tirsdag i denne uge holdt Per Christensen sin sidste tale som forbundsformand.