Det startede med et brev og sluttede med en mærkelig tale. Sådan gik det til, da 3Fs formand faldt

I mere end en måned har ledelsen af 3F vidst, at Per Christensen har ført et dobbeltliv, og at det reelt kunne ende med at koste ham posten som en af landets mest magtfulde aktører. Berlingske rekonstruerer et forløb, som begyndte med et brev og sluttede med en tale, der gjorde tilstedeværende nervøse.

Per Christensen, da han i 2016 indledte 3Fs kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Nu er han fortid i organisationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I filosofiens verden lyder en klassisk diskussion, om et væltende træ i skoven giver en lyd, hvis der ikke er nogen til at høre det.

Sagt på en anden måde: Eksisterer verden kun, fordi vi er der til at sanse og opleve den?

Billedet forekommer rammende for den diskussion, som nu lige raser om 3F, Danmarks største fagforbund, og som kulminerede i tirsdags, da Per Christensen, forbundets formand gennem mere end otte succesfulde år, trådte af efter afsløringer af et dobbeltliv med flere kvinder ad to omgange over adskillige år og med dertilhørende løgne, spin og bedrag.

Internt i 3F har man således kendt til Per Christensens dobbeltliv siden december. Først da offentligheden fik kendskab til sagen, følte forbundet, at det måtte tage konsekvensen og skille sig af med formanden i det, man præsenterede som en »gensidig aftale«.

Knap en måned før, at B.T. bragte den fulde historie om 3F-formandens dobbeltliv, blev den magtfulde hovedbestyrelse på et møde orienteret om den på alle måder kulørte og på sin vis ekstreme sag.

På et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde 22. december, som foregik digitalt, oplyste formanden medlemmerne om, at han i en periode havde levet sammen med to kvinder på samme tid.

Orienteringen var formentlig ikke frivillig: Tidligere samme måned havde 3Fs ledelse modtaget et brev fra to kvinder, Amalie Mathiassen og Louise Mogensen, som tidligere på efteråret havde opdaget, at de var en del af et indviklet dobbeltliv og hver især den ene af to kærester, som Per Christensen havde forhold til på én gang.

Tidligere næstformand i 3F, Tina Christensen, briefer pressen efter 3Fs hovedbestyrelses krisemøde om formandens dobbeltliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

I samme ombæring gensendte en af kvinderne fra Per Christensens første dobbeltliv, Laila Kildesgaard, en e-mail, hvori hun redegjorde for Per Christensens bedrag, som hun første gang sendte til 3F i 2014.

»Som jeg skrev for 7 år siden, er det ikke noget, jeg kan stoppe. Det kan kun 3Fs daglige ledelse,« stod der i brevet fra Laila Kildesgaard, som Berlingske har læst.

Naiv

Mødet i hovedbestyrelsen 22. december foregik udramatisk ifølge flere tilstedeværende, som Berlingske har talt med. Mødet havde karakter af en orientering, og det var ikke muligt at stille spørgsmål til Per Christensens forklaring. Endelig var det blot knap halvdelen af hovedbestyrelsens 88 medlemmer, som deltog.

Få kan i dag huske, hvor detaljeret formanden redegjorde for sit dobbeltliv – én bed dog mærke i, at Per Christensen konkret havde sagt, at »det ikke er første gang«. Det pågældende hovedbestyrelsesmedlem tolker i dag den sætning som en henvisning til, at Per Christensen havde ført et dobbeltliv flere gange.

En anden var efterladt med det indtryk, at Per Christensen havde omtalt forholdene som utroskab snarere end dobbeltliv, mens flere tolkede mødet som en art generalprøve for det Facebook-opslag, Per Christensen skrev torsdag sidste uge i et forsøg på at imødekomme den historie, B.T. var på trapperne med.

Én ting er de hovedbestyrelsesmedlemmer, Berlingske har talt med, enige om:

Per Christensen forekom lettere naiv omkring konsekvenserne af sit dobbeltliv og den reaktion, omverden ville have til bedraget. 3F-formanden var længe selv af den overbevisning – ifølge Berlingskes oplysninger helt frem til weekenden – at sagen kunne blive stedt til hvile, og at han ville kunne fortsætte.

»Jeg har siden tænkt, at det her bliver noget lort,« som et medlem af hovedbestyrelsens udtrykker det.

Urolig weekend

Allerede lørdag formiddag – knap et halvt døgn efter at B.T. havde publiceret sin historie – tikkede den første e-mail ind fra et jysk hovedbestyrelsesmedlem, som følte sig kaldet til at bede om en redegørelse fra sin formand.

»Det er en vild fortælling, B.T. kommer med,« stod der i mailen, hvorefter bestyrelsesmedlemmet opfordrede sin formand til at forsikre sine kolleger om, at dobbeltlivet ikke havde resulteret i misbrug af 3F-midler eller ressourcer.

Per Christensen kvitterede med et svar i løbet af kort tid: Han indkaldte til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde torsdag, og han forsikrede om, at han ville kunne tilbagevise enhver beskyldning om urent trav.

På det tidspunkt var historien dog eksploderet på tværs af medierne. B.T.s historie kørte nu på tværs af alle medier, og de første rystede hovedbestyrelsesmedlemmer luftede deres frustrationer.

Kort tid efter blev det besluttet at fremrykke hovedbestyrelsesmødet til tirsdag.

Ingen støtte hos daglig ledelse

I hjertet af 3F finder man den daglige ledelse, hvor formænd for de forskellige faggrupper i 3F befinder sig. Nok er det kongressen – altså 3Fs medlemmer – som i sidste ende kan afsætte formanden, men uden støtte fra den daglige ledelses 12 medlemmer ville Per Christensen forventeligt have haft svært ved at holde fast i posten.

Tirsdag morgen klokken otte – få timer før mødet i hovedbestyrelsen – mødtes Per Christensen med resten af medlemmerne fra den daglige ledelse. På det tidspunkt havde Per Christensen – ifølge flere – besluttet sig for at trække sig.

Ifølge flere forskellige kilder havde Per Christensen formentlig læst skriften på væggen via bilaterale samtaler: At den daglige ledelse ikke længere kunne støtte ham som formand.

Den daglige ledelse havde kendt til sagen siden 17. december, hvor brevet fra de to kvinder tikkede ind, men havde reelt, fortæller flere til Berlingske, haft vanskeligt ved at finde ud af, hvordan man skulle gribe det an.

»Jeg tror, alle er rystede, og alle vil have en forklaring på det. Man tror næsten ikke på, at det er rigtigt, fordi man har stolet på ham i så mange år. Vi svarer kvinderne, men det er enormt svært, hvordan vi skal håndtere det, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal sikre kvindernes privatliv,« som et medlem af den daglige ledelse udtrykker det.

Kunne ikke fortsætte

Med pressens omtale af sagen og det faktum, at de tre kvinder selv stod frem, var det hensyn nu forsvundet. Tilbage er nu kun et hensyn, som flere udtrykker det: At beskytte 3F.

»Min fornemmelse er, at ingen i daglig ledelse vurderede, at det her kunne fortsætte,« siger en kilde.

Mødet med den daglige ledelse tirsdag morgen blev i stedet af mere praktisk karakter: Hvilke vilkår skal Per Christensen fratræde på, hvordan skal man kommunikere det ud til omverdenen og den slags.

3F-medlemmer taler med pressen efter 3Fs hovedbestyrelses krisemøde i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Mødet endte af samme grund med at trække ud, og mens den daglige ledelse og Per Christensen forhandlede vilkårene for hans fratrædelse, begyndte hovedbestyrelsens medlemmer af forsamles i et andet – og større – mødelokale i 3Fs hovedbygning.

Mødet i hovedbestyrelsen var sat til at starte klokken 10.00, men blev udskudt til 10.30 og siden 10.45.

Trykket stemning

Per Christensen var den første fra den daglige ledelse, som ankom alene til hovedbestyrelsesmødet. Her tog han en kop kaffe og indtog i tavshed formandsstolen.

En kilde fortæller, at han allerede her begyndte at spekulere i, om Per Christensen havde tænkt sig at kæmpe for sin formandspost, men ikke havde ledelsens opbakning, eller om den daglige ledelse var blevet tilbage, fordi de nu skulle tage stilling til en fremtid uden Per Christensen.

»Der var en trykket stemning,« fortæller en tilstedeværende.

Da der er gået yderligere et kvarter, indfandt resten af ledelsen sig i salen, og næstformand Tina Christensen fortalte medlemmerne, at formanden havde bedt om at få ordet, inden hovedbestyrelsesmødet gik i gang.

Da Per Christensen indtog talerstolen, holdt han en cirka ti minutters lang tale, som var fældet ned på papir.

De hovedbestyrelsesmedlemmer, som Berlingske taler med, husker nogenlunde det samme. Der gik en rum tid, før det gik op for dem, at Per Christensen trækker sig.

Først og fremmest besang Per Christensen således egne resultater og evner og understregede, at der ikke var noget at udsætte på hans arbejdsindsats for 3F. Han mindede om – husker flere – at han næsten altid var den første i bygningen om morgenen, og den sidste der gik om aftenen.

For de tilstedeværende var det svært at afgøre, hvilket retning talen tog, og først til allersidst blev de helt sikre på, hvad klokken havde slået.

»Indtil da lød han som en, der ville blive,« fortæller et hovedbestyrelsesmedlem.

Satte ord på sejre

I sin tale satte han ord på sine sejre, og hvad han generelt har udrettet i 3F. Ifølge kilderne var der ikke meget anger at spore i forhold til kvinderne. I stedet fastholdt Per Christensen, at han er et offer for mediernes snagen i hans privatliv. Han talte om den »blå presse« og et hævntogt.

Han indrømmede dog i talen, at den lille løgn i privatlivet ofte skulle dækkes af en anden løgn, som igen skulle dækkes af en større løgn.

Da alt endnu gik godt for Per Christensen. Her sammen med statsminister Mette Frederiksen efter hans tale ved 3Fs kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter i september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv).

Han var tydeligt bevæget og holdt flere pauser undervejs.

Alligevel havde formanden erkendt, at han ikke kunne fortsætte i spidsen for 3F, sagde han til allersidst. I talen forklarede han, at han var kommet til at stå i vejen for 3F, og det kunne medlemmerne ikke være tjent med.

Ifølge en kilde sagde han også, at det var hans egen beslutning at træde tilbage.

Flere påpeger dog, at Per Christensen så sent som lørdag havde sendt en mail til hovedbestyrelsen, der emmede af kampgejst, ligesom hans opslag på Facebook torsdag synede af krisekommunikation, der skulle redde hans plads.

Ingen opbakning

Med andre ord: Selvom det i sidste ende måske var Per Christensens beslutning at trække sig fra forbundet, så skyldes det alene, at han har fået fornemmelsen af, at der ikke var opbakning til ham.

»En af Pers styrker har altid været evnen til at læse organisationen meget præcist – det tror jeg også, han havde gjort her,« siger en kilde.

Et hovedbestyrelsesmedlem vurderer over for Berlingske, at det var den daglige ledelse i 3F, der traf den endelig beslutning. Og heller ikke i hovedbestyrelsen virkede det til, at stemningen var i hans favør.

Efter han havde afsluttet sin tale, trådte han ned fra talerstolen og forlod omgående salen. Han så træt ud. Herefter blev der helt stille.

»Stemningen var fuldstændig forfærdelig,« siger en kilde.

For mange af kilderne tæt på forløbet gælder det, at de har vanskeligt ved at slå fast, hvornår Per Christensen reelt bestemte sig for at stoppe, ligesom det også står uklart, hvornår de øvrige topfigurer i 3F endte med at hælde til, at han måtte stoppe som formand.

Flere minder om, at sagen skiftede karakter i det øjeblik, offentligheden fik kendskab til det. Eller som dilemmaet indledningsvist skitseres i artiklen: Da nogen hørte træet vælte.