Efter flere års boligfest for ejerlejligheder og huse: Sådan ser prisudviklingen ud på andelslejlighederne

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at prisudviklingen for andelslejligheder har ligget fladt siden 2015, og i 2019 faldt de endda en smule. Til sammenligning er priserne for både ejerlejligheder og enfamilieshuse steget.

Coronakrisen har ikke bremset prisudviklingen på ejerboliger nævneværdigt, viser tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingen i priserne på andelslejligheder er ikke fulgt med udviklingen på ejerboligmarkedet de seneste år.

Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik, som er offentliggjort mandag morgen.

Fra første kvartal i 2015 til fjerde kvartal i 2019 er priserne på ejerlejligheder og enfamilieshuse steget henholdsvis 27 procent og 19 procent.

Til sammenligning var priserne på andelslejligheder i samme periode faldet med en enkelt procent. Det skyldes især et fald på syv procent fra fjerde kvartal 2018 til fjerde kvartal 2019, fremgår det.

»Forskellen i prisudviklingen for andelslejligheder og ejerlejligheder kan skyldes, at prisfastsættelsen for andelslejligheder ikke er fri, idet lovgivningen fastsætter en maksimalpris, som begrænser andelsbevisernes salgspris i perioder med høj efterspørgsel efter andelslejligheder,« siger Jakob Holmgaard, fuldmægtig i Danmarks Statistik, i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

»Særligt hvis ejendommen er værdisat efter den offentlige vurdering, som er fastfrosset på 2011-niveau, vil maksimalprisbestemmelsen sætte en begrænsning på salgsprisen.«

København over gennemsnittet

Det fremgår samtidig, at coronakrisen ikke ser ud til at have bremset prisudviklingen på ejerboliger nævneværdigt. Disse tal omfatter dog ikke andelslejligheder.

Danmarks Statistik oplyser i meddelelsen, at der er tale om et eksperimentelt prisindeks for andelslejligheder baseret på en frivillig undersøgelse med ca. 150 til 300 priser pr. kvartal.

I København ligger langt størstedelen af landets 150.000 andelslejligheder. Og netop i København er priserne på ejerlejligheder steget med 31 pct. i perioden, som altså placerer hovedstaden over landsgennemsnittet på 27 pct.

»Det kan tyde på, at forskellen på prisudviklingen på ejerlejligheder og andelslejligheder er endnu større, hvis man tager højde for beliggenheden,« vurderer Jakob Holmgaard.

»Noget overraskende«

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, understreger, at tallene kan være forbundet med en vis usikkerhed, da der som nævnt er tale om eksperimentel statistik. I en e-mail skriver han:

»Det er set med vores øjne noget overraskende, at priserne ligefrem skulle være faldet marginalt på andelsboligmarkedet siden starten af 2015. Det står i kontrast til, at vi gennem perioden har oplevet faldende afkastkrav på markedet for boligudlejningsejendomme og stigende priser – og det burde normalt smitte positivt af på værdierne på andelsboligmarkedet, da disse netop er koblet op til markedet for boligudlejningsejendomme.«

Han siger samtidig, at Realkredit Danmarks egne tal ikke helt stemmer overens med vurderingen af prisfaldet på andelsboligmarkedet, men at man er enig i konklusionen om, at priserne på ejerboligmarkedet er steget markant mere end priserne på andelsboligmarkedet.

»Ser vi på vores egne tal for andelsboligmarkedet, så har vi oplevet, at gældsætningen har været svagt faldende siden 2015 år trods stigende udlånsvolumen, så vi er ikke helt enige i vurderingen af et mindre prisfald på andelsboligmarkedet. Igennem denne periode har de offentlige vurderinger været fastfrosne og det har helt automatisk været med til at holde priserne på andelsboligmarkedet nede, da mange foreninger stadig anvender de offentlige vurderinger. Dette har dog også betydet, at flere foreninger gennem de senere år har skiftet den offentlige vurdering ud med en valuarvurdering med højere vurderinger – og dermed højere andelsboligpriser til følge,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.