Desperate boligkøbere byder overpris – og det er ikke et sundhedstegn: »Jeg har aldrig set noget lignende«

Stadig flere københavnere byder overpris i håb om at få den lejlighed eller det hus, de har forelsket sig i. Det er bestemt ikke et sundhedstegn – tværtimod, siger ekspert.

Udbuddet er lille, og boliger bliver solgt hurtigt i de store byer, hvilket får nogle boligjægere til at byde overpris i håb om at sikre sig ønskehjemmet, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som om boligpriserne ikke var i top, ender flere boligkøbere med at byde over prisen.

Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, skriver Politiken, og tendensen slår især igennem i København og Aarhus, hvor mange tilsyneladende er villige til at betale mere for at sikre sig ønskeboligen.

Således er antallet af lejligheder i København, der er solgt dyrere end udbudsprisen, steget fra 8,3 procent i april sidste år til 26,9 procent sidste måned, viser opgørelsen.

På samme måde er rundt regnet hver tredje villa og rækkehus i hovedstadsområdet solgt til overbud i de første fire måneder af 2021.

Tendensen slår også tydeligt igennem i andre sjællandske kommuner, som Berlingske skrev forleden, hvor det især var i Egedal Kommune og i Frederiksberg Kommune, at boliger blev solgt over udbudspris.

Og det tegner er billede af et boligmarked i ubalance, advarer Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit.

»Jeg ser ikke de mange overbud som et sundhedstegn. Tværtimod«, siger han, som mener, at de mange overbud vidner om desperation.

Han bakkes op af kommunikationsdirektør for Boligsiden, Birgit Daetz:

»Jeg har aldrig set noget lignende«, siger hun til Politiken:

»De her tal viser helt klart, at der er en psykologisk effekt af den store efterspørgsel på lejligheder i København: Folk er nervøse for, om de nu kan få fat på den lejlighed, de gerne vil have, om de kan finde en lejlighed til børnene, der skal til at læse på universitet – og i den proces er de villige til at byde over den udbudte pris«.

Opgørelsen kommer på et tidspunkt, hvor der i forvejen er meget snak om, hvorvidt man politisk er nødt til at gribe ind over for boligpriser på himmelflugt, eksempelvis ved at stramme lånebetingelser og rentefradrag.

Samtidig foreslog PFAs topchef, Allan Polack, tidligere på ugen i Berlingske, at man begynder at beskatte boliggevinster ved salg.

Den form for indgreb er imidlertid blevet afvist af Socialdemokratiet og Venstre indtil videre, der begge henviser til, at reformen om boligskatter i 2024 vil være nok til at tøjle de stigende boligpriser.