Der er kommet flere kvinder på topposter i danske virksomheder: »Der er stadig vej endnu«

Kvinder er underrepræsenterede i børsnoterede danske virksomheders ledelse, men en ny rapport viser, at der i 2020 er kommet flere kvindelige direktører og bestyrelsesmedlemmer.

Karen Frøsig er som administrerende direktør i Sydbank en af i alt seks kvindelige topchefer i de 131 børsnoterede danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kvinder har fået bestyrelsesposter eller direktørstillinger i børsnoterede danske virksomheder. Det viser en ny rapport fra investeringsvirksomheden Moneypenny & More og konsulenthuset Diversity Factor, der har analyseret kønsdiversiteten i toppen af de 131 danske børsnoterede selskaber.

»Med denne rapport prøver vi at give sus til forandringens vinde og kaste lyset på kønsdiversitet i topledelse,« siger Linnéa Schmidt fra Moneypenny & More, som mener, det er vigtigt, at man som privat investor kan finde data for kønsdiversiteten i virksomhederne.

Rapporten konkluderer, at kvinder stadig er stærkt underrepræsenterede i toppen af dansk erhvervsliv, men at det går fremad. Der er således 21,9 procent kvinder i de børsnoterede virksomheders bestyrelser. Det er en fremgang fra 2019, hvor der var 19,1 procent. Samtidig besidder kvinder nu 13,7 procent af direktionsposterne, hvor det i 2019 var 9,9 procent.

Samlet set har 30,5 procent af virksomhederne en bestyrelse, hvor minimum 30 procent er kvinder. I 2019 havde kun 26,1 procent så mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Flere hedder Peter

Selv om antallet af kvindelige topchefer er blevet fordoblet siden sidste år, er der stadig kun seks kvinder i den øverste direktørstilling blandt de 131 børsnoterede virksomheder. Der er således flere topchefer, der hedder Peter, end der er kvindelige topchefer.

»Der er stadig vej endnu, før danske børsnoterede virksomheder for alvor kan høste fordelene ved større kønsdiversitet, men udviklingen er i gang, og næste skridt i processen er, at virksomhederne bliver bedre til at opsætte målsætninger og er transparente om deres rejse mod større diversitet og inklusion,« siger Helene Aagaard, administrerende direktør i Diversity Factor, som har været med til at udarbejde rapporten.

I rapporten er de børsnoterede virksomheder inddelt i tre lister, hvor de er oplistet i forhold til andelen af kvinder i ledende stillinger. 38 virksomheder, hvoraf de fleste er Small Cap, har ingen kvinder i hverken bestyrelse eller direktion.

Generelt har de store Large Cap-virksomheder flest kvinder i ledende stillinger. GN Store Nord har 50 procent kvinder i sin direktion og bestyrelse, mens både Tryg, Nordea, Sydbank og DSV har over 30 procent. Langt de fleste af virksomhederne har mellem 15 og 29 procent kvinder i ledende stillinger.