Danskernes skatteregning er steget: Her betaler de mest

Den gennemsnitlige skattebetaling steg i 2020 med over fem procent, viser nye tal for Danmarks Statistik. Der er dog fortsat stor forskel på, hvor borgerne betaler mest.

Danskernes gennemsnitlige lønpose steg betragteligt sidste år, men det samme gjorde skattebetalingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes bidrag til statskassen tog et ordentligt nøk op i 2020.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at hver skattepligtig person i gennemsnit betalte lige over 93.000 kroner til fælleskassen i løbet af året – en stigning på 5,1 procent i forhold til året før.

Og det er faktisk en ny rekord.

»Det er meget bemærkelsesværdigt, at danskernes skattebetalinger satte ny rekord i 2020, hvor coronakrisen hærgede store dele af dansk økonomi. Stigningen i danskernes skattebetalinger har fundet sted, på trods af at beskæftigelsen ellers faldt med 21.000 personer i 2020,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Dagens tal har også fået Dansk Industris skatteøkonom, Bo Sandberg, op af stolen.

»Når man tænker på, hvor kraftig coronakrisen har været i mange lande, så er det nærmest lidt surrealistisk, at både indkomster og personskatter herhjemme steg med over fem procent i 2020,« skriver han i en kommentar.

»Vores velfungerende lønkompensationsordninger i 2020 er selvfølgelig en vigtig medvirkende forklaring,« tilføjer økonomen.

Nordsjællandske kommuner i top

Mens den gennemsnitlige skattebetaling er steget, er der fortsat stor forskel på, hvem der betaler mest.

Ifølge Danmarks Statistik betalte de skattepligtige personer i kommunerne Gentofte, Rudersdal og Hørsholm gennemsnitligt over 150.000 kroner i slutskat og var dermed topscorere.

Slutskat er i øvrigt summen af indkomstskat, aktieskat og ejendomsværdiskat – og en skattepligtig person defineres som en person med indkomst, der i indkomståret har fast bopæl i Danmark eller opholder sig her i mere end seks måneder.

Vest for Storebælt var det kun i kommunerne Skanderborg, Middelfart, Silkeborg, Favrskov, Rebild og Ikast-Brande, at skattebetalingen oversteg 95.000 kroner

Du kan se den fulde oversigt her.

Sjette år i træk

Den skattepligtige indkomst for hver dansker steg også med 5,1 procent i 2020, mens de samlede indkomstskatter – kaldet indkomstskatteprovenuet – steg med 5,6 procent.

Ifølge Dansk Industri (DI) er det sjette år i træk, at skatterne procentvis stiger mere end indkomsterne.

»Derfor er det heller ikke et urimeligt ønske, at vi frem mod 2030 skal arbejde i retning af lavere skat på sidst tjente krone sideløbende med lavere selskabsskat samt et mere enkelt og letforståeligt skattesystem uden for megen knopskydning,« skriver skatteøkonom Bo Sandberg.