Danskernes pensionsformue steg markant sidste år: »2019 var et særdeles godt afkastår«

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes pensionsformue steg med omkring 300 mia. kr. sidste år.

Danskernes pensionsformue voksede markant i 2019. Men coronakrisen har gjort ondt. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danskernes pensionsformue steg gevaldigt sidste år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2019 var pensionsformuen således steget med omkring 300 mia. kr. til 2.617 mia. kr. fra 2.316 mia. kr. i 2018.

»At danskernes pensionsopsparinger voksede så kraftigt sidste år, skyldes ikke mindst, at 2019 var et særdeles godt afkastår. Og dermed havde vi også et godt udgangspunkt, da coronakrisen ramte i starten af 2020,« skriver Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA, i en e-mail.

Stigningen betyder, at familiernes pensionsformue i gennemsnit er steget fra 771.000 kr. i 2018 til 866.000 kr. i 2019.

For Danmarks Statistiks tal gælder det, at ikke-beskattede pensionsmidler indgår med 60 procent, og det er eksklusive tjenestemandspensioner.

Coronakrisen ramte hårdt

Begyndelsen af 2020 forløb dog noget anderledes som følge af coronakrisen, lyder det fra PFA:

»I starten af i år så vi store tab som følge af coronakrisen, men efter comebacket på finansmarkederne er vi nu tilbage i omkring nul for 2020. Men da 2019 altså var så godt et år for danskernes pensionsopsparinger, så betyder det, at vi sammenlagt har et solidt plus, hvis vi kigger samlet på 2019 og 2020,« lyder det fra Carsten Holdum.

Tallene fra Danmarks Statistik viser samtidig, at stigningen er sket inden for såkaldte rate- og livspensioner, der udbetales løbende i pensionstiden, mens det er væsentligt mindre, der kan udbetales som engangsbeløb via kapitalpension og aldersopsparing.

»Danmark har verdens højeste pensionsopsparing pr. indbygger. Det gør samfundsøkonomien robust og holdbar på sigt, hvor andelen af ældre vil stige kraftigt. Samtidig betyder det for den enkelte, at indkomsten i pensionstiden inklusive folkepension og ATP for de flestes vedkommende vil ende på 70-80 procent af arbejdslivets indkomst. Det gælder for det store flertal, som løbende har indbetalt til pension gennem arbejdslivet,« skriver Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA i e-mailen.