Danske topchefer på byernes klimatopmøde: Tiden er inde til mere og smartere regulering

Selv om danske virksomheder normalt ikke kan lide regulering, har klimaudfordringerne nu vokset sig så store, at danske topchefer fra blandt andet Carlsberg og Ørsted står frem og beder om mere og en smartere regulering.

Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted. mener, at politikerne må vise handlekraft og få etableret de lovgivningsmæssige rammer, der er nødvendige for, at vi udvikle den teknologi, der skal til for at gøre verden fossilfri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset for at få løst verdens klimaproblemer i tide er nu så stort, at danske topchefer i klimaets navn opfordrer borgmestrene i verdens største bysamfund til at indføre mere og smartere regulering.

Torsdag mødtes 300 erhvervsfolk og repræsentanter for verdens største bysamfund til Cities & Business Forum arrangeret af Dansk Industri i Industriens Hus i København. Det er første gang, at erhvervsliv og borgmestre mødes i forbindelse med et topmøde i sammenslutningen af verdens største byer, C40.

Meldingen fra flere af de tunge danske erhvervsfolk, som var på podiet for at præsentere løsninger på klimaudfordringerne, er klar: Skal den globale opvarmning holdes på de 1,5 grader, som FN arbejder med som målsætning, er der behov for, at politikerne træder i karakter, sætter sig klare og ambitiøse politiske mål for reduktion af CO2-udledningen og på en række områder gennemfører en nødvendig og smart regulering.

Carlsbergs bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher, kunne ikke skjule sin bekymring, da han fra podiet deltog i en paneldebat.

Virksomhedernes udledning og overforbruget af ressourcer vokser støt, uanset i hvilken retning Flemming Besenbacher ser. Derfor er det på tide, at politikerne griber ind og sætter retningen med ny og smart regulering, som kan sende udviklingen den rette vej.

»Det vil blot blive værre og værre. Virksomheder kan ikke lide regulering, men jeg tror, at vi er nået til et stadie, hvor vi gerne vil have smart regulering,« lød det fra Carlsbergs bestyrelsesformand.

»Vi er på den forkerte bane«

Også energigiganten Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, ser behovet for, at politikerne får skabt de rigtige regulatoriske rammer for udbygningen af vedvarende energi og for den elektrificering af samfundet, som han finder nødvendig, hvis ikke kun København, men alle verdens storbyer skal få styr på CO2-udledningen.

»Nøglen til en succesfuld dekarboniseringsrejse er at sætte de rigtige mål og etablere de lovgivningsmæssige rammer, som sætter virksomheder i stand til at innovere, modne ny teknologi og investere i at få sat fart på skaleringen af et nyt vedvarende energisystem,« sagde Henrik Poulsen i sin tale.

Henrik Poulsen, CEO, Ørsted

»Det er blevet tid til konkret handling på den korte bane, og beslutninger skal træffes med større ambitioner, større hastighed og beslutsomhed, end vi har set til dato.«


»I øjeblikket kører vi ikke på den rigtige bane, men det er min faste overbevisning, at vi kan løse de udfordringer, vi står overfor. Det er blevet tid til konkret handling på den korte bane, og beslutninger skal træffes med større ambitioner, større hastighed og beslutsomhed, end vi har set til dato,« fortsætter Henrik Poulsen.

Nye partnerskaber vokser frem

Cities & Business Forum-seancen bød ud over taler og paneldebatter i bedste klimastil på vegansk frokost med mulighed for at netværke. Derudover stillede Dansk Industri mødelokaler til rådighed for de borgmestre og virksomheder, der gerne ville have mulighed for at drøfter samarbejder i enrum.

For selv om virksomhederne var direkte i deres opfordring til, at politikerne viste mod til at gennemføre den nødvendige regulering for at få sat skub i den grønne omstilling, var stemningen præget af et stort ønske fra både borgmestre og erhvervsledere om at samarbejde i partnerskaber om at løse klimaudfordringerne.

»Det er her, vi møder virkeligheden og diskuterer, hvad vi helt konkret skal gøre med alt fra affaldssortering over køling, varme, vandforbrug, transport og infrastruktur og brug af data. Selv om der er repræsentanter fra alle dele af verden, er det nogle af de samme problemer, vi står med,« forklarer administrerende direktør i Dansk Industri (DI) Lars Sandahl Sørensen i en pause.

»Det viser sig jo her, at der ikke er tre store ting, vi skal gøre for at løse klimaproblemerne. Det er i tusindvis af små ting, der skal gøres,« siger Lars Sandahl Sørensen, der mener, at det stiller krav til to helt store forandringer, som skal ske, nemlig at vi skal have en ny holdning og kultur, hvor mange skal involveres i at skabe forandringerne, og at det offentlige og private skal samarbejde i partnerskab på en helt ny måde.

»Vi skal gå sammen om en fælles ambition, som vi ved er nødvendig. Vi ved, hvad vi kan løse, men så ved vi også, at der er noget, vi ikke kan løse endnu. Hvordan løser vi det sammen? Den tankegang giver en helt anden dynamik i partnerskabet. Men det kræver politisk mod og mod hos virksomhederne, for vi kommer til at lave fejl, og det skal vi turde indrømme. Det er noget alle, også befolkningen og medierne, skal vænne sig til,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»I bliver nødt til at prioritere«

Lars Sandahl Sørensen er også af den opfattelse, at der er brug for politisk mod samt ny og smartere regulering, såfremt klimaudfordringerne skal løses.

Dette er sammen med et tæt partnerskab mellem erhvervslivet, borgmestre og nationale politikere nødvendigt, såfremt den grønne omstilling skal lykkes, mener Lars Sandahl Sørensen.

Smart regulering handler dog ikke kun om at stille skrappe krav til erhvervslivet, men også om at skabe de rigtige rammer for, at virksomhederne kan lykkes med at udvikle nødvendige løsninger og investere i de nødvendige midler i den grønne omstilling, understreger DI-direktøren.

»Der skal stor hastighed på den grønne omstilling. Smart regulering er, at man sørger for ikke at slå sig selv i hovedet og i foden. De, der skal finde på løsningerne, skal skabe risikovillighed for at få løsningerne ud at virke, og det er i denne sammenhæng ofte virksomheder. Derfor nytter det ikke at brandbeskatte eller brandafgiftsbelægge virksomhederne. For det første flytter de fra Danmark eller fra et hvilken som helst andet sted, hvor de oplever dette, for det andet vil der ikke være risikovillig kapital. Den findes ikke, hvis ikke rammevilkårene er de rigtige. Det er derfor, ny regulering skal være smart,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Samtidig er en vigtig del af øvelsen fra politisk hold ifølge Lars Sandahl Sørensen at prioritere og sikre den rigtige balance i økonomien.

»Man bliver altså nødt til at prioritere. Det er selvfølgelig politisk svært, men det gode er, at der er rigtigt mange løsninger, som godt nok har en rigtigt stor indledende omkostning, fordi det kræver kæmpestore investeringer, men som på sigt kan blive en rigtig god forretning,« siger Lars Sandahl Sørensen.