Danmark presser på for hurtigt at styrke EUs hvidvaskregler

Der er behov for klarere regler for hvidvask på europæisk plan, mener finansminister Kristian Jensen.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at vi i Danmark er gået rigtigt langt i kampen mod hvidvask. Det ændrer dog ikke på, at der også er brug for et europæisk samarbejde. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er positivt, at det rumænske EU-formandskab arbejder på at fremskynde nye og klarere regler mod hvidvask. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).

Han håber på, at der kan samle sig et flertal bag initiativet.

»De skandaler, der har været rundtom i Europa, understreger behovet for at få strammere regler,« siger Kristian Jensen på vej ind til et møde i Bruxelles med sine europæiske kolleger, hvor punktet er på dagsordenen.

»Vi vil selvfølgelig presse på for det, fordi jeg synes, at det er en god idé, at reglerne omkring hvidvask er så stramme og klare som muligt. Og vi har behov for, at reglerne træder i kraft så hurtigt som muligt.«

I december nikkede finansministrene ja til en handlingsplan, der skal bekæmpe hvidvask.

Reglerne mod hvidvask bliver ikke altid gennemført ordentligt på tværs af EU, lød begrundelsen for planen. Handlingsplanen kom i kølvandet på en række store hvidvasksager i europæiske banker - heriblandt Danske Bank.

I planen bliver der blandt andet lagt op til, at der skal være et bedre samarbejde mellem myndighederne.

Kristian Jensen mener, at vi i Danmark er »gået rigtigt langt« i kampen mod hvidvask. Det ændrer dog ikke på, at der også er brug for et europæisk samarbejde.

»Vi har en bred politisk aftale om at bekæmpe hvidvask i Danmark. Men vi har behov for også at få klarere regler på europæisk plan.«

»De to ting i kombination giver den største tryghed for, at de skandaler, vi har set, ikke kommer til at gentage sig,« siger finansministeren.

Kristian Jensen håber på, at man kan komme i mål med handlingsplanen, før valgkampen for alvor begynder Europa-Parlamentet. Der er valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

»Hvis den politiske vilje er til stede, er der mulighed for, at vi i dag kan gå videre med området. Og så må vi se, om ikke vi kan lave en aftale med Europa-Parlamentet meget hurtigt.«

»Det håber jeg, men det kræver, at mine kolleger er klar til at rykke,« siger Kristian Jensen.

Ifølge Jeppe Kofod (S), formand for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg, er parlamentet klar til at sætte ind mod hvidvask.

»I Europa-Parlamentet har vi jo i årevis presset på for skrappere tiltag mod hvidvask og anden økonomisk kriminalitet. Så vi er klar til at rykke meget hurtigt og lave en aftale hurtigst muligt,« siger han.

Jeppe Kofod mener imidlertid, at Venstre og Kristian Jensen skal »hæve ambitionsniveauet«.

»Venstre er jo imod vores forslag om en koordinerende EU-alarmcentral, som kan aktiveres, når der er mistanke om international økonomiske kriminalitet, hvilket vil være en helt konkret styrkelse af indsatsen,« siger Kofod.

/ritzau/