Danmark er indtil videre alene om at lynaflive mink

Mens de danske politikere roder rundt i lovgrundlaget for aflivning af alle op mod 17 millioner mink, fortsætter driften i lande som Polen, Sverige og USA – også selv om coronasmitten breder sig på farmene.

 
Statsminister Mette Frederiksen meddelte onsdag i sidste uge, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Få overblikket her. Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Tirsdag formiddag fortsætter sagaen om aflivningen af den danske minkbestand med uformindsket styrke.

Fødevarestyrelsen skriver nu til de minkavlere, hvis besætninger ikke er smittet med coronavirus, at der ikke er et krav om, men en opfordring til at aflive alle mink, mens fødevareministeren undskylder at have krævet aflivning af raske besætninger uden hjemmel i loven. Samtidig forklarer formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, over for Finans, at løbet er kørt, og at aflivningen nu må fortsætte til den bitre ende.

I mellemtiden fortsætter driften af minkfarme i resten af verden ifølge The Guardian. Den britiske avis har i forbindelse med en artikel om den danske regeringens udfordringer med at få aflivet minkene gennemgået situation i de øvrige lande, der har minkavl af betydning.

Smitte i Sverige, men ingen aflivning

I Sverige er der ifølge The Guardians oplysninger covid-19-udbrud på ti minkfarme. Ifølge Benny Andersen, der er direktør i den svenske dyrebeskyttelsesorganisation Djurens Rätt, er der i alt et sted mellem 35 og 40 minkfarme. Benny Andersen vurderer over for The Guardian, at Sverige ikke vil kræve aflivning af minkene, idet det er midt i pelsningssæsonen, og at hovedparten af dyrene derfor allerede er aflivet.

Benny Andersen så dog gerne, at der kom en aflivning, fordi der er tale om en lille og ikke essentiel branche, og fordi smitten på farmene udgør en sundhedsrisiko.

»Syge dyr bliver ikke behandlet, hvilket er endnu et velfærdsproblem,« siger han til The Guardian.

Holland, som traditionelt også har været storleverandør af minkskind, havde, allerede inden coronapandemien ramte, besluttet at forbyde minkavl fra 2023. Efter at flere hollandske besætninger har oplevet smitte, har den hollandske regering besluttet at fremrykke lukningen af de hollandske minkfarme, så de sidste mink skal være aflivet i marts 2021, hvilket tidligere har været omtalt i Berlingske.

USAs minkfarme kører videre trods smitte

I Frankrig er det fortsat muligt at drive minkfarm, men den franske regering har varslet, at der vil komme et forbud mod minkavl – og vilde dyr i omrejsende cirkus – i kølvandet på coronapandemien.

Polen, som er verdens næststørste minkland efter Danmark, fortsætter som tidligere omtalt i Jyllands-Posten med minkavl. Ifølge The Guardian har Polen ikke konstateret smitte på sine farme. Ifølge Finans tester Polen ikke sin minkbestand for coronavirus

Heller ikke i Finland er der konstateret smitte. Irland er ifølge The Guardian gået i gang med at teste landets blot tre minkfarme.

På den anden side af Atlanten, i USA, er der minkavl i mindre omfang. Ifølge Center for Disease Control and Prevention var der i sidste uge 11 minkfarme, som havde udbrud af covid-19. Ifølge den seneste officielle liste skulle der være tale om udbrud i staterne Utah, Wisconsin og Michigan.

Det amerikanske landbrugsministerium har udsendt en række anbefalinger til, hvordan minkfarmere undgår coronasmitte i besætningerne, og hvordan de forholder sig, hvis dyrene bliver syge. Der fremgår ikke umiddelbart, at dyrene skal slås ned.

The Guardian citerer den amerikanske dyrlægeforening for at oplyse, at mindst 8.000 mink er døde af covid-19 i Utah, mens 3.400 skulle være døde på en farm i Wisconsin.

I 2019 blev der på verdensplan fremstillet knap 59 millioner minkskind. 17 millioner, svarende til 29 procent, kom fra Danmark. Et minkskind kostede sidste år gennemsnitligt 198 kroner. Hvad den aktuelle pris på minkskind er, er ikke oplyst, men under en auktion i juli kunne TV 2 Nord fortælle, at prisen lå på omkring 160 kroner pr. skind. Dette er ifølge minkbranchen ikke nok til at dække minkavlerens omkostninger.