Dankort har på to uger nedbragt svindlen med betalingskort »dramatisk«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Foto: Erik Refner

Godmorgen.

Det er tirsdag morgen og tid til en hurtig overflyvning over Erhvervsdanmark. Vi begynder med uro omkring én af Danmarks højest placerede erhvervsfolk i udlandet, inden vi skal se på, om ATP risikerer at bringe din pensionsopsparing i fare næste gang, vi ser en finanskrise. Og så skal vi høre, hvordan én af Danmarks tunge eksportindustrier øjner hidtil usete muligheder i Brexit-kaoset.

1
Lone Fønss forlader hotelportal i 11. time før kapitaljagt

En af de højest placerede danskere i europæisk erhvervsliv, tidligere Saxo Bank-formand Lone Fønss Schrøder, forlader med øjeblikkelig virkning sin post som formand for den danske hotelportal, Nustay. Det fremgår af en børsmeddelelse fra den danske iværksættervirksomhed, som er børsnoteret på den svenske minibørs Spotlight.

»Lotte Fønss Schrøder har besluttet at træde tilbage på grund af øget arbejdspres som følge af Nustays forestående kapitalrejsning, som hendes øvrige forpligtelser forhindre hende i at dedikere den nødvendige tid til at være formand for,« skriver Nustay i en børsmeddelelse som Børsen omtaler.

Nustay er stiftet af Mathias Lundø Nielsen, som er adm. direktør for selskabet.

Ifølge Børsen, som har fulgt Nustays bestræbelser på at bygge en forretningsmodel, der går ud på, at selskabet skal kunne tilbyde billigere priser på hoteller end konkurrenterne, har det ikke været uden problemer at få fodfæste i et konkurrencepræget marked.

I juni i år klagede selskabet således til EU-Kommissionen over, at de to største spillere på hotelmarkedet, Expedia og Booking.com, havde presset hoteller til ulovlige aftaler. Og i sensommeren måtte selskabet gå til investorerne og bede om ti mio. kr. ekstra i finansiering efter problemer med bookinger på hotelportalen. Investorkredsen omfatter kendte velhavere som Lars Seier Christensen, Magnus Kjøller og Simon Skouboe, hvis familie blev milliardærer på salget af LM Glasfiber.

Lone Fønss har ifølge Børsen bestyrelsesposter i Volvo Cars og IKEA, og har siden februar været adm. direktør i blockchain-selskabet Concordium, som Lars Seier Christensen står bag.

2
Kan ATPs investeringer i vindmøller og lithiumbatterier skade din pension?

ATP er med på den grønne bølge og investerer blandt andet målrettet i grønne og klimavenlige virksomheder og projekter, som falder ind under kategorien alternative investeringer, som omfatter alt fra vindmøller over lithiumbatterier, som kan bruges i elbiler, til infrastrukturprojekter som store gasrørledninger.

Foreløbig er en portefølje af alternative investeringer på 140 mia. kr. blevet finansieret med danskernes indbetalinger til den selvejende pengetank.

Men selvom grønt er godt, er alternative investeringer ikke nødvendigvis godt for din pensionsopsparing. En af landets førende eksperter i finanskriser, professor Jesper Rangvid fra CBS har ifølge erhvervsmediet Finans.dk sammen med lektor Henrik Ramlau-Hansen, ligeledes fra CBS, kigget nærmere på ATP. Konklusionen er, at ATP kan blive særligt hårdt ramt, næste gang en finanskrise gør sin entré.

Og det skyldes, at ATP har investeret stort i alternative investeringer.

»ATPs portefølje af investeringer kan blive skæv efter en krise, og det kan betyde, at pensionsopsparerne ikke får glæde af en ny optur, som ofte følger efter en nedtur,« siger Jesper Rangvid til Finans.dk.

Forklaringen er ikke helt simpel. Men vi prøver alligevel. Når en krise kommer, skal pensionsselskaber som ATP nedbringe deres risiko. Det gør de ved at sælge ud af børsnoterede aktier og statsobligationer. Det er såkaldte likvide midler, som er nemme af sælge.

Alternative investeringer derimod er typisk investeringer, man ikke bare sådan kan trække sig ud af. Det er sin sag at sælge en vindmøllepark, store infrastrukturprojekter eller ejendomme videre. Samtidig er der tale om investeringer med høj risiko, som ATP har gearet ved hjælp af låntagning. Indtil nu har investeringerne givet høje afkast, men den dag krisen rammer, viser erfaringen, at tabene bliver ekstra store på gearede investeringer.

Så ud over at ATP vil få svært ved at komme af med sine alternative investeringer i en fart, og dermed skaffe penge til at købe aktier, når kursen er lav og indkassere gevinsten, når kurserne stiger igen, vil pensionsgiganten samtidig blive ekstra hårdt ramt af tab, mener altså de to CBS-forskere.

Hos ATP siger bestyrelsesformand Torben M. Andersen, der også er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, at det bestemt er relevant at bekymre sig om, hvordan en krise vil påvirke ATPs portefølje, men han mener ikke, at ATPs portefølje af alternative investeringer er så stor, at det blive et problem.

»Det vil kræve en krise, der ligger langt ud over, hvad nogen har fantasi til at forestille sig,« siger han til Finans.dk.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Dansk milliardbranche til regeringen: Gå på strandhugst i Brexit-kaos

Mens der fortsat er spænding om, hvordan Storbritannien slipper ud af EU, står én af landets største eksportbrancher, life science-branchen, parat til at kapre de kloge britiske hoveder, som kunne få lyst til at søge nye græsgange oven på Brexit.

I Berlingske opfordrer blandt andre fagforeningen Pharmadanmark, Lægemiddelindustriforeningen og Medicoindustrien regeringen til at gå på strandhugst i Brexit-kaos.

»Hvis regeringen er interesseret i at fastholde en dansk life science-branche i vækst, så synes jeg da bestemt, at det er på tide at få hænderne op af lommen,« siger Rikke Løvig Simonsen, der er formand for Pharmadanmark, som er en fagforening for akademikere i life science-branchen med omkring 8.500 medlemmer.

Ifølge hende er Brexit er »en fuldkommen oplagt mulighed for at rekruttere en masse dygtige mennesker fra England til Danmark.«

Lægemiddelindustriforeningen opfordrer på sin side til, at der bliver søsat en særlig charmeoffensiv, som promoverer København, hvor life science-branchen står særlig stærkt.

»København er en rigtig god by at bo i. Det er en meget ren by, mens det samtidig er en metropol med et internationalt miljø. Det er nemt at komme hertil og fra, hvilket vil sige, at man kan arbejde her og bo med sin familie et andet sted. Samtidig har vi virkelig gode skoler og hospitaler,« siger Ida Sofie Jensen, adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen til Berlingske.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener dog, at det i første omgang handler om at have fokus på, at Brexit ikke kommer til at betyde tabte arbejdspladser i Danmark.

»På nuværende tidspunkt har vi ingen planer om at søsætte nogen storstilet rekrutteringskampagne i UK,« skriver han i en kommentar til Berlingske.

4
Nets vil reducere svindel med kort »dramatisk«

En ny løsning – udviklet af betalingskæmpen Nets og revisionshuset KPMG – skal reducere svindlen med betalingskort med 40 pct. I de første uger, som det nye system har været oppe at køre, er svindlen allerede reduceret 25 pct. Det skriver Børsen.

Løsningen bygger videre på mange års erfaring med brug af kunstig intelligens i forsøget på at bekæmpe svindel med betalingskort, som Nets har ansvaret for.

»Med det nye system er vi dramatisk bedre til at fange kriminelle transaktioner. Det nye er, at vi opdaterer vores model hurtigere, og at vi selv overvåger markante ændringer i adfærden,« fortæller Sune Gabelgård, chef for svindelbekæmpelse i Nets, til Børsen.

Ifølge Den Europæiske Centralbank beløber misbrug af betalingskort sig til over 13 mia. kr. årligt i Europa. Problemet er især stort i de tilfælde, hvor kortet ikke skal fremvises, eksempelvis ved onlinekøb. Sammenholdt med øget nethandel, flere køb på tværs af landegrænser og nye betalingstjenester øger det udfordringen for den europæiske finanssektors kamp mod kortmisbrug.

 

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

 • Brexit-føljetonen fortsætter. Den britiske premierminister Boris Johnson får formentlig sit forslag til afstemning. Kommer gennembruddet i dag næsten 3,5 år efter den britiske afstemning? Hold øje med bevægelser i det britiske pund
 • Bavarian Nordic annoncerede i går et større opkøb. Investorerne var ikke ligeså imponerede, som ledelsen var positiv, og takserede handlen til en større nedtur. Har investorerne fået raset ud?
 • Israelske Teva annoncerede i går, at de har indgået et meget stort forlig i opioidsagen. Angiveligt skal Teva over en tiårig periode bl.a. levere medicin for 23 mia. dollar. Tager investorerne godt imod forslaget og forliget fra Kåre Schultz og Co?

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i pct.

Aktier USA

 • S&P 500  +0,69 pct.
 • NASDAQ + 0,91 pct.
 • DOW JONES + 0,22 pct.

Aktier Asien

De asiatiske aktier ligger med generelle stigninger tirsdag oven på positive meldinger omkring handelsstriden mellem USA og Kina. Volumen er dog begrænset, da det japanske marked er lukket.

 • Nikkei 225 Lukket
 • Topix Lukket
 • Hongkongs Hang Seng +0,2
 • China Shanghai Composite -0,1
 • China CSI 300 -0,2
 • Taiwan Taiex +0,5
 • Sydkoreas Kospi +1,1
 • Indiens BSE Sensex -0,1
 • Singapores STI +0,8
 • Sydney ASX 200 +0,4

(Indeksværdi klokken 6.20.)