Dansk biotekfirma køber to vacciner for seks milliarder kroner

Bavarian Nordic med hovedsæde i den lille nordsjællandske stationsby Kvistgaard køber to vacciner af den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline til en pris, der kan løbe op i næsten seks milliarder kroner. For det danske selskab er der tale om et opkøb i den absolutte sværvægtsklasse.

Bavarian Nordic er gået på storindkøb hos GlaxoSmithKline. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Med et sats, der kan løbe helt op i seks milliarder kroner, har det nordsjællandske biotekselskab Bavarian Nordic købt to vacciner fra den britiske medicinalkæmpe GlaxoSmithKline, som skal være med til at definere det danske selskabs fremtid.

I en fondsbørsmeddelelse kalder Bavarians topchef Paul Chaplin mandag morgen købet af de to vacciner for »en helt igennem skelsættende begivenhed«, som skal fremskynde selskabets vision om at blive et overskudsgivende vaccineselskab.

For Bavarian Nordic løber handlen op i en samlet købesum på op mod seks milliarder kroner. I første omgang skal det danske selskab smide omkring 2,2 milliarder kroner på bordet. Herefter er der tale om såkaldte milepælsbetalinger på op mod 3,7 milliarder kroner, som forventes at falde i en overgangsperiode fra 2020 til 2025.

Med købet skaffer Bavarian sig adgang til to vacciner, som anvendes mod henholdsvis rabies – også kaldet hundegalskab – og mod alvorlig hjernebetændelse, som skyldes et virus, der overføres af skovflåter.

Ifølge Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, er der tale om et »væsentligt opkøb« og bidrag til Bavarians forretning, der vil »forstærke« selskabets position på markedet markant.

»Bavarian sælger for over en milliard kr. om året, og nu køber de to midler, som allerede er på markedet og som genererer en omsætning på 175 millioner euro, så det er et væsentligt bidrag til omsætningen. Samtidig er der store synergieffekter at hente, som kan bidrage positivt til deres overskudsgrad, så det er selvfølgelig positivt,« siger han.

Aktien falder

Selskabet er omkring 5,3 milliarder kroner værd. Efter meddelelsen om det store vaccineopkøb til op mod seks milliarder kroner falder Bavarian Nordics aktiekurs med over fem procent.

»Det er en stor portion penge, Bavarian skal give, og lige nu har man penge til en del af upfront-betalingen, men man skal også ud og lave en kapitaludvidelse, og det er derfor, at vi ser aktien falde i dag,« siger Søren Løntoft Hansen.

Selv om aktien falder, og selskabet skal lave en kapitaludvidelse, ser Søren Løntoft Hansen positivt på købet.

»Ud over at det er to vacciner, som vil generere omsætning og løfte indtjeningen, er risikoen ved købet også mindre, end hvis de havde købt sig ind i nogle vacciner, som var under udvikling, og hvor de ikke var sikre på, at vaccinerne ville komme på markedet. Her er de allerede på markedet og genererer omsætning,« siger Søren Løntoft Hansen.

Floppet kræftmiddel

Bavarian Nordic satsede i mange år på et kræftmiddel kaldet Prostvac, som også var med til at drive selskabets opstigning på børsen. I efteråret 2017 blev biotekselskabets aktionærer dog ramt af en regulær kursbombe, da selskabets ledelse måtte meddele, at det store kræfthåb i det afgørende studie var blevet hældt af brættet af en uafhængig komité.

Årsag: Det gav ganske enkelt ikke mening at fortsætte.

Dagen efter nedsmeltede Bavarian Nordic på fondsbørsen. Efter få minutter var biotekaktien faldet med næsten 50 pct. Det svarede til et dyk i selskabets markedsværdi på knap syv milliarder kroner.

Derudover oplyste Bavarian fredag i sidste uge, at selskabets fase to-forsøg med midlet CV301 til behandling af blærekræft i kombination med Roches checkpoint-hæmmer Atezolizumab ikke nåede de fastsatte effektmål for at kunne udvide rekrutteringen af patienter til forsøgets anden del.

Udmeldingen resulterede i, at aktiekursen fredag faldt med 4,75 pct.

Fra selskabets topchef lyder budskabet i dagens børsmeddelelse, at købet af de to vacciner skaber »en førende forretning inden for infektionssygdomme, der vil drive vedvarende lønsomhed og vækst i årene frem«.