Chef for Bagmandspolitiet kan have brudt loven i hvidvasksag

Muligt brud på tavshedspligten er årsagen til, at Bagmandspolitiets chef, statsanklager Morten Niels Jakobsen, i september blev sendt hjem fra sit job på ubestemt tid. Sagen undersøges nu af Københavns Politi. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Ni tidligere chefer  i Danske Bank står lige nu sigtet i hvidvasksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

Offentligheden fik ingen forklaring, da chefen for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, for en måned siden blev sendt hjem.

Men fredag kunne Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans afsløre, at sagen har forbindelse til den milliardstore hvidvasksag i Danske Bank.

Ifølge mediets kilder undersøger Københavns Politi, om statsadvokaten har talt over sig og altså brudt sin tavshedspligt i forbindelse med sagen.

Københavns Politi oplyser til Berlingske, at man hverken kan be- eller afkræfte anmeldelser mod enkeltpersoner og har ingen øvrige kommentarer.

Ni sigtede fra Danske Bank

Bagmandspolitiet er i øjeblikket i færd med to undersøgelser af Danske Bank i forbindelse med hvidvasksagen. Den ene drejer sig om selve bankens ansvar i sagen. Den anden drejer sig om enkeltpersoner.

I alt er ni tidligere chefer i Danske Bank, herunder tidligere topchef Thomas Borgen, sigtede i sagen. Bagmandspolitiet foretog i foråret ransagninger på de private adresser hos flere af disse.

Finans skriver, at det ikke er Danske Bank, der har klaget over Bagmandspolitiets chef. Danske Bank oplyser til Berlingske, at man ikke har nogen kommentarer.

Peter Breum, der er partner hos Elmer Advokater og ekspert i ansættelsesret, har tidligere i Berlingske hæftet sig ved, at Morten Niels Jakobsen er fritaget for tjeneste med løn.

»Den dramatiske hjemsendelse tyder på en mistanke om en eller anden form for tjenesteforseelse, og det er helt efter reglerne, at han fortsat får løn. Udgangspunktet, hvis han er tjenestemand, er, at han skal igennem et tjenstligt forhør, og så skal en forhørsleder træffe afgørelse om, hvorvidt der er sket en tjenesteforseelse. Derfor kan Morten Niels Jakobsen rent juridisk godt vende tilbage til jobbet – afhængigt af udfaldet af det tjenstlige forhør,« siger Peter Breum.

Få oplysninger sluppet ud

Bagmandspolitiet hedder officielt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Det var en kortfattet pressemeddelelse uden detaljer, der udgik, da Morten Niels Jakobsen blev sendt hjem for en måned siden.

»Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) Morten Niels Jakobsen er indtil videre fritaget for tjeneste med løn,« stod der.

Der kunne »ikke oplyses yderligere på nuværende tidspunkt,« blev det tilføjet.

Justitsministeriet har dog oplyst over for Berlingske og andre, at sagen ikke havde forbindelse til sagen om det danske selskab Dan-Bunkerings leverance af jetbrændstof til Syrien. En sag som Bagmandspolitiet undersøger, og hvor myndighedens ageren i sagen er blevet kritiseret af justitsministeren.

Der er sluppet få oplysninger ud om, hvad der konkret skete ved hjemsendelsen af Morten Niels Jakobsen.

Ifølge Berlingskes kilder var Morten Niels Jakobsen til møde med justitsminister Nick Hækkerup (S) mandag 2. september.

Tre dage efter, torsdag 5. september, orienterede rigsadvokat Jan Reckendorff personligt medarbejderne i SØIK om situationen. Hans orientering lagde sig op af den officielle pressemeddelelse, og der var ikke mulighed for at stille spørgsmål, har kilder fortalt til Berlingske.

Retsordførerne i Folketinget blev samme dag enkeltvis kontaktet af justitsminister Nick Hækkerup, der gav dem en kort og fortrolig orientering om situationen.

Morten Niels Jakobsen har ikke på noget tidspunkt selv udtalt sig i offentligheden om sagen.