Businessupdate: Milliardær i skattely tjener kassen på McDonald's i Danmark

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Britiske Guy Hands købte rettighederne til McDonald's i Norden i 2017. Den danske del tjente i fjor 124 mio. kr. efter skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste businessupdate, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret på weekend i det gode vejr.

Som så meget andet for tiden kommer det til at handle meget om coronakrisen, hvor der lige nu er særlig opmærksomhed på den første del af genåbningen af samfundet. Natten til fredag landede en politisk aftale, som gør, at en række liberale erhverv kan åbne allerede fra på mandag. Mens den nuværende plan for mange virksomheder og erhvervsdrivende fortsat sigter efter 10. maj, kan eksempelvis tandlæger, privathospitaler og psykologer vende tilbage på job allerede nu.

Du kan se den fulde liste her.

Men der sker naturligvis også ting, der ikke handler om coronakrisen.

God læselyst.

Statsrevisorerne kritiserer regeringen for milliardopkrævning

Finans skriver, at regeringen i strid med Folketingets intentioner har opkrævet 4,6 mia. kr. for meget i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB-bidrag) ifølge statsrevisorerne. Det skulle fremgå af et udkast til en konklusion, som Finans er i besiddelse af.

»Statsrevisorerne finder, at Børne- og Undervisningsministeriets forvaltning af AUB-ordningen har været utilfredsstillende. Børne- og Undervisningsministeriet har ikke i tide reageret på, at der – i strid med lovgivers intentioner – er opsamlet en stor egenkapital på 4,6 mia. kr., og ministeriet har ikke fulgt op på, om AUB-ordningen har opfyldt formålet om at medvirke til at skabe praktikpladser,« citerer Finans fra udkastet.

Ifølge mediet mødes statsrevisorerne for at drøfte sagen fredag. AUB-bidraget er en kollektiv betaling fra private og offentlige arbejdsgivere til skoleophold og andet.

Britisk velhaver har tjent godt på rettighederne til McDonald's i Danmark

Finans bringer historien om den britiske finansmand Guy Hands, som for tre år siden overtog driften af de danske McDonald's-restauranter.

Finans skriver, at et nyt regnskab fra Food Folk Danmark, som står for den danske del af McDonald's, viser, at den investering indtil videre har kastet 227 mio. kr. af sig. I 2019 omsatte selskabet for 457 mio. kr. og tjente 124 mio. kr. efter skat.

Ifølge Finans er Guy Hands stifter af en af Europas største kapitalfonde og bor i skattelyet Guernsey i Den Engelske Kanal. Han ejer rettighederne til blandt andet 88 danske McDonald's-restauranter, som drives af franchisetagere.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Coronaregnskaber kan ramme aktier hårdt: »Den totale kapitulation har ikke været der endnu«

De første regnskaber er tikket ind, og de har ikke været opmuntrende læsning. Alligevel ser analytikerne relativt optimistisk på indtjeningen i 2020 og er dermed ude af trit med virkeligheden, advarer eksperter. Når aktierne vågner op til virkeligheden, kan det føre til fornyet aktiepanik, lyder advarslen, skriver journalist Sara Sjølin.

Læs historien her.

2. Advarsel til virksomhederne: Nu samler det offentlige et tæskehold til bekæmpe snyd og svindel med nødpakker

Regeringens forskellige hjælpepakker til erhvervslivet åbner samtidig for svindel med midlerne. Nu går myndighederne sammen for at forhindre det og lover strenge straffe til svindlere, skriver journalist Jonas Rimer Hansen.

Læs historien her.

3. Skats erstatningskrav mod Bech-Bruun kan løbe op i mere end en milliard kroner

Skattestyrelsens krav om erstatning fra Bech-Bruun for advokatfirmaets rådgivning af en tysk bank om udbytteskat kan inklusiv renter ende på mere end en milliard kroner. Det fremgår af et brev, som Skattestyrelsens advokat, Kammeradvokaten, har sendt til Bech-Bruun, skriver journalist Vibe Hyltoft.

Læs historien her.

4. Måden, vi arbejder på, kan for altid være forandret: »Vi er digitalt veltrænede«

Danmark har længe været et digitalt foregangsland, og derfor er vi godt rustet til de udfordringer, som kommer af at arbejde hjemmefra hver for sig. Mange af de arbejdsvaner, vi har tillagt os, vil vi bevare, når vi vender tilbage på arbejdspladserne, mener iagttagere, skriver journalist Torsten Cordes.

Tidligere kunne Berlingske berette, hvordan flere danske kommunikationsplatforme oplevede en kraftig vækst, mens størstedelen af erhvervslivet »styrtbløder«.

Læs historien her.

5. Humøret hos restauranter og servicesektoren er helt i bund – det peger på stort slag til dansk økonomi

De danske virksomheders tro på fremtiden er helt i bund. Danmarks Statistik måler erhvervstilliden, og den er nu på det laveste niveau i 30 år, skriver journalist Frederik M. Juel.

Læs historien her.

Rigtig god weekend!