Businessupdate: Dansk grødbar på vej mod udlandet

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt dagens mange nyheder.

Grøds stifter og ejer, Lasse Skjønning Andersen, vil nu ekspandere til udlandet med sin virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godeftermiddag og velkommen til en ny businessupdate.

Vi giver dig her et overblik over de centrale historier om dansk erhvervsliv og økonomi, så du er opdateret og klar til at gå på weekend.

Dansk grød i udlandet

Mens dansk erhvervsliv styrtbløder og råber efter hjælp, er restaurantkæden Grød godt på vej til at åbne sin første restaurant uden for Danmark, til trods for at coronakrisen ikke er overstået. Planen er, at der i løbet af næste år skal åbnes en grødbar i Norge.

»Vi er ret langt med planerne i forhold til at lancere Grød i Oslo, selv om coronaen har sat det lidt på pause. Men nordmændene elsker at spise grød. Forhåbentlig kan vi åbne deroppe i foråret 2021,« siger Grøds stifter og ejer Lasse Skjønning Andersen til Finans.

Ifølge Finans kom selskabet kom ud af 2019 med en bruttofortjeneste på 13,3 mio. kr. mod 11 mio. kr. året før. Bundlinjen er også vokset fra et plus på knap 1,0 mio. kr. i 2018 til 1,2 mio. kr. sidste år. Samtidig voksede egenkapitalen fra 5,4 mio. kr. til 6,6 mio. kr.

Lasse Skjønning Andersen oplyser til mediet, at hvis ekspansionen til Norge ender med en succes, bliver restauranten i den norske hovedstad næppe den sidste uden for Danmark.

Eks­pert kal­der al-As­sad-kun­de­for­hold op­sigtsvæk­ken­de

I Jyske Banks afdeling på Gibraltar var Rifaat al-Assad kunde indtil 2018, inden han blev smidt ud af banken. Altså den syriske diktator Bashar al-Assads onkel, der vakte opsigt for at have været kunde i banken i 12 år. Læs om Berlingskes dækning af den sag her.

Dagbladet Børsen beskriver også sagen Her tøver den britiske hvidvaskekspert Graham Barrow ikke med at kaldet kundeforholdet opsigtsvækkende.

»Alle banker er konstant nødt til at afveje balancen mellem, hvor robuste de gør due diligence-kravene, og den potentielle fortjeneste, som kunder muligvis bringer dem,« siger Graham Barrow til avisen.

Ifølge Moneylaundering.com har Jyske Bank gennemført mange hundrede transaktioner for Rifaat al-Assad. Han er dømt i Frankrig for at have svindlet og hvidvasket for millioner af euro, der efterfølgende er blevet ført ind i Europa gennem en række banker. Ifølge avisen er afgørelsen anket.

Aktiemar­ke­det i USA luk­ket på grund af uaf­hæn­gig­heds­dag

Fredag er det amerikanske aktiemarked lukket for handel på grund af USAs uafhængighedsdag.

Nationaldagen er egentlig først lørdag, men da den i år falder i weekenden, holder markedet lukket fredag. Det betyder samtidig, at ugens sidste handelsdag i USA blev torsdag, hvor der blev sat punktum for en positiv uge. Det skriver Ritzau Finans ifølge Børsen.

Den sidste handelsdag i USA steg de tre ledende indeks, Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones, 0,4-0,5 procent, hvilket betød, at Nasdaq-indekset satte lukkerekord.

Stigningerne kom i kølvandet på en beskæftigelsesrapport for juni, der var bedre end ventet, hvor der blev skabt 4,8 mio. job uden for landbruget, mens økonomerne ifølge Bloomberg News blot ventede 3,2 mio. nye job.

Det var medvirkende til at sende arbejdsløsheden ned til 11,1 procent fra 13,3 procent i maj. Der var ventet fald til 12,5 procent.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Fra borgmesterposten på Frederiksberg til et job hos A.P. Møller-familien

Den tidligere Frederiksberg-borgmester Mads Lebech overtager direktørposten i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, i daglig tale A.P. Møller Fonden, efter 65-årige Henrik Tvarnø, der har valgt at gå på pension efter 12 år i spidsen for fonden.

I perioden 2013-2019 gav fonden samlet 6,6 mia. kroner til almene formål.

Mads Lebech tiltræder pr. 15. august, og Henrik Tvarnø holder op ved udgangen af september 2020, skriver Berlingskes Per Højager.

2. Så meget har danskerne tjent, mens de har arbejdet hjemme

Tre af ti danske lønkroner, hvilket svarer til omkring 69 milliarder kroner, er blevet tjent af den halvdel af danskerne, som arbejdede hjemme i de tre første måneder under coronakrisen.

Det viser en ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der altså for første gang kortlægger, hvor stor betydning både privates og offentligt ansattes hjemmearbejde har haft.

Den undersøgelse kan du læse mere om i Thomas Breinstrups artikel her.

3. Hotelkonge rejser sig igen

»Du er som en nøgenmodel, en tivolikarrusel og en flødekaramel. Og vi skal fejre dig i kvell.«

Sådan lød de afsluttende ord på norske hotelmogul Petter Stordalens tale ved åbningen af Hotel Villa Copenhagen.

Den norske milliardær Petter Stordalen og hans hotel- og rejseimperium har lidt store tab på grund af coronakrisen. Derfor skulle åbningsdagen på hans spektakulære luksushotel Villa Copenhagen vise sig at være et personligt vendepunkt for hotelkongen. Tag med Berlingskes Henriette Hejlskov til fest i det indre København her.

4. Dansk topøkonom på Wall Street siger farvel til Deutsche Bank

Efter 15 år hos Deutsche Bank skifter danske Torsten Sløk til investeringsselskabet Apollo Global Management. Torsten Sløk er en af de højest placerede danske økonomer i udlandet. Før Torsten Sløk kom til Deutsche Bank, arbejdede han blandt andet i OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) i Paris.

Inden da arbejdede han fire år hos Den Internationale Valutafond (IMF) med udarbejdelse af World Economic Outlook og i afdelingen med ansvar for Kina, Hongkong og Mongoliet. Det skriver Frederik M. Juel, og det kan du læse her.

5. Danskerne har milliardgæld til det offentlige – har du spørgsmål?

Borgere og virksomheder skylder det offentlige 129 milliarder kroner. Gælden vokser konstant og er mere end fordoblet siden 2005. En million danskere har gæld til det offentlige.

Men hvorfor har gældsbjerget fået lov til at vokse sig så stort? Og kradser skattevæsenet slet ikke nogen penge ind hos skyldnerne?

Berlingskes skattemedarbejder, Vibe Hyltoft, svarer her på fem centrale spørgsmål.