Businessoverblik: Trods store prisstigninger er ejerlejligheder i København blandt de billigste i storbyer

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Boligkøbere skal have dobbelt så mange penge op af lommen for at erhverve sig en ejerlejlighed i London og Paris, som de skal i København. Også i Stockholm, Helsinki og Oslo er priserne på en lejlighed langt højere end i den danske hovedstad, viser en analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen!

Her har du et friskt overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder på den sidste dag inden jul.

Erhvervslivet vil have digitalt vaccinepas – partier afviser: »Det er indirekte tvangsvaccination«

I november kaldte De Konservative det ifølge Finans »en fremragende idé«. Nu har piben fået en anden lyd blandt K og andre partier i forhold til erhvervslivets ønske om at få et covid-pas, der dokumenterer, at en person er vaccineret.

En bred vifte af partier i Folketinget er således imod et vaccinepas. De mener, at et covid-pas vil opdele befolkningen i to grupper med forskellige rettigheder og samtidig presse borgere til at lade sig vaccinere.

»Vi er imod tvangsvaccination, og derfor bør man ikke fra offentlig side kunne stille krav om, at man har fået en vaccine,« siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Læs mere i Berlingske her.

Kø­ben­havn er blandt de bil­lig­ste stor­by­er, når det gæl­der ejer­lej­lig­he­der: »Det er op­sigtsvæk­ken­de«

Synes du, at København er blevet dyr at bo i efter de seneste mange års prisfest på boligmarkedet? Er svaret ja, er det godt, at du formentlig ikke skal købe en lejlighed i andre europæiske hovedstæder.

Købere skal have dobbelt så mange penge op af lommen for at købe en tilsvarende lejlighed i London eller Paris, og også i Stockholm, Helsinki og Oslo er priserne på en lejlighed langt højere, end den er i den danske hovedstad.

Det skriver Børsen på baggrund af en analyse, som realkreditgiganten Nykredit har udarbejdet.

Blandt de 13 byer i analysen finder man det laveste forhold mellem pris og indkomst i København. Så i Danmark har forholdsmæssigt flere familier altså råd til at bo i hovedstaden.

Frankrig vil delvist genåbne grænsen til England

Frankrig vil onsdag morgen genåbne grænsen til England for lastbilchauffører, som kan fremvise en negativ test for coronavirus. Det sker, efter at grænsen i 48 timer har været fuldt ud lukket for at forberede tiltag mod en ny mutation af coronavirus. Det skriver Financial Times.

Den pludselige lukning af den franske grænse for alle rejsende fra Storbritannien søndag aften fik store konsekvenser for de vigtige fragtruter mellem Storbritannien og Europa.

Dog vil kun franskmænd, EU-borgere og indbyggere med en essentiel grund til at rejse blive lukket ind i Frankrig frem til tidligst 6. januar – og altså kun, hvis de kan fremvise en negativ test foretaget inden for de seneste 72 timer.

Den britiske hær vil blive udsendt til at teste lastbilchauffører i en enorm logistisk operation, der bliver indledt onsdag morgen. Myndighederne erkender dog, at det vil tage adskillige dage at nå igennem de tusindvis af strandede chauffører.

Homemate bløder: Niels Martinsen holder liv i selskabet

Det danske madfirma Homemate bløder millioner i en grad, at selskabets ejer må til lommerne for at holde gang i driften, skriver Finans.

I regnskabsåret 2019/2020, der dækker over en periode på halvandet år, tabte Homemate således 26,9 millioner kroner. Det viser et nyt regnskab.

Dermed har Homemate haft et samlet underskud efter skat på næsten 60 millioner kroner de seneste to regnskabsår. Det har haft den betydning, at hovedaktionæren og modemilliardæren Niels Martinsen har måttet tilføre Homemate 35 millioner kroner i kapital i løbet af året.

»Selskabets økonomiske situation indikerer usikkerhed om selskabets fortsatte drift. Selskabet har imidlertid modtaget finansieringstilsagn fra modervirksomheden Friheden Invest A/S (ejet af Niels Martinsen og hans familie, red.) om støtte til gennemførelse af de planlagte aktiviteter for det kommende år,« skriver Homemate i sit nye regnskab.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Seniorstrateg Simon Kristiansen fra Nordea peger her på tre forhold, som investorer bør være opmærksomme på i dag:

  • Det spidser til i forhandlingerne mellem Storbritannien og EU. Seneste nyt ud af Bruxelles er, at Boris Johnson og Ursula von der Leyen har holdt et hemmeligt møde om EUs adgang til den britiske fiskebestand. Fiskeriet er den sidste store forhindring i forhandlingerne. Briterne vil, hvis rygterne taler sandt, reducere EUs adgang med en tredjedel, mens EU kun vil gå med til en reduktion på en fjerdedel. Den britiske regering advarede i sidste måned om, at et no-deal Brexit vil koste den indenlandske økonomi i omegnen af 300.000 job i 2021 og resultere i et fald på to procent af BNP, svarende til 325 milliarder kroner. Til sammenligning udgør de fem procentpoint i fiskekvoter, som adskiller parterne fra en aftale, en værdi i omegnen af 230 millioner kroner. En aftale er endnu sandsynlig og kan give et boost til især europæiske aktier.
  • Vi får tal for antallet af nye dagpengeansøgere i USA. Sidste uge steg tallet til 885.000 nye ansøgere, hvilket var en del over, hvad analytikerne havde forventet. Denne uges tal forventer at forblive på 885.000. Det bliver interessant at se, om estimaterne holder stik denne gang. Tal for amerikanske husholdningers personlige indkomst forventes at vise en nedgang på 0,3 procent i november. Dette vil i så fald være et mindre fald end de 0,7 procent registreret i oktober. Fordi handelsaktiviteten på denne tid af året er lidt tynd, bliver bevægelser i begge retninger forstørret. Store overraskelser på nøgletalsfronten kan altså få en effekt på handelsretningen onsdag.
  • I en video på Twitter har præsident Trump erklæret sig utilfreds med den stimulanspakke på 900 milliarder dollar, som Kongressen er nået til enighed om. Især kritiserer han den direkte udbetaling til amerikanske husholdninger på 600 dollar, som han mener bør øges til 2.000 dollar. Stimulanspakken, som kræver præsidentens underskrift for at træde i kraft, er del af en større budgetaftale for den offentlige sektor. Hvis ikke aftalen bliver underskrevet i begyndelsen af næste uge, vil det amerikanske statsapparat lukke 29. december. Det vil betyde, at hundredtusindvis af offentligt ansatte i USA ikke får udbetalt løn, og at flere institutioner er tvunget til at lukke ned midlertidigt. Sker det, vil det være den tredje nedlukning i Trumps fire år som præsident, hvor nogle måske husker den seneste tilbage i december 2018, der varede 35 dage.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: -0,67 pct.
S&P 500: -0,21 pct.
Nasdaq: +0,51 pct.

Asien – indeks onsdag kl. 06.45:

Japan Nikkei: +0,35 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,51 pct.
Kina CSI: +0,47 pct.