Businessoverblik: Farvel til K1, K2 og K3. Hård kritik af nye tilstandsrapporter

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Om tre måneder kommer der nye tilstandsrapporter, men ifølge flere vil de gøre det dyrere for både boligkøberne og -sælgerne. Der er heller ikke er tid til at implementere dem, lyder kritikken. Arkivfoto Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til onsdagens businessoverblik, der samler dagens vigtigste erhvervsnyheder.

I går var præget af den anden dag i træk med et opsigtsvækkende jobskifte, da det kom frem, at stabschef og særlig rådgiver for statsministeren Martin Rossen skifter til et job som global kommunikationsdirektør i industrigiganten Danfoss. Dagen forinden var det Ørsted-bossen Henrik Poulsen, der annoncerede sit exit, som siden fik aktien til at falde.

Om det bliver et hattrick i vilde jobskift, ved vi endnu ikke, men der er stadig masser at tage fat på i aviserne fra morgenstunden.

God læselyst – og god dag!

Ny statsfond kan bremse nødvendig oprydning

Forleden kom meldingen om, at regeringen er klar til at gå ind i private virksomheder med en ny krisefond på ti mia. kr., der skal holde hånden under Danmarks store eksportvirksomheder.

Men der er en risiko for, at den kommer til at udskyde nødvendige oprydninger i virksomhederne. I hvert fald hvis du spørger to erfarne erhvervsfolk, som Finans har talt med.

»Der er virksomheder derude, som måske skulle skæres til, eller der er måske dele af ledelsen, der skulle skiftes. Og hvis man så får mulighed for at få en sød og medgørlig, passiv medejer ind, så er der måske nogle ting, der ikke bliver gjort på det tidspunkt, hvor der måske skulle skæres til,« siger Per Christensen til Finans. Han er tidligere mangeårig partner i kapitalfonden Axcel og investerer i dag i virksomheder gennem sit eget firma, MS2 Invest.

Samme argumentation har tidligere lydt om de statslige hjælpepakker, hvor blandt andet overvismand Carl-Johan Dalgaard i et stort interview med Berlingske talte for en snarlig udfasning af pakkerne, som ligeledes holder liv i det eksisterende:

»Det er ret uheldigt for den dynamik med, at nogle virksomheder går ned, mens andre kommer til. Det er det, som gør, at vi på længere sigt bliver mere velstående.«

Danske industrivirksomheder i ordretørke

Den værste ordretørke i flere årtier har ramt de danske industrivirksomheder, skriver Børsen på baggrund af en undersøgelse fra Greens Analyseinstitut med deltagelse af 363 topchefer.

I undersøgelsen svarer eksempelvis 52 procent af topcheferne, at ordreindgangen på det danske marked i dag er mindre end i første kvartal.

»Vi ser en dramatisk mindre ordreindgang på eksportmarkederne, og min vurdering er, at vores ordreindgang er faldet 60 procent,« siger Torben Blaaholm til Børsen. Han er adm. direktør i maskin- og produktionsvirksomheden Blaaholm, der også har måttet fyre ti medarbejdere.

Kommende tilstandsrapporter møder hård kritik

Snart er det slut med K1, K2, og K3ere i tilstandsrapporterne, for om få måneder bliver der implementeret nye tilstandsrapporter for danske boligkøbere og -sælgere. Men ifølge flere kilder, Finans har talt med, vil det både gøre rapporterne dyrere og dårligere, da de byggesagkyndige ikke kan nå at blive uddannet i at anvende de nye rapporter.

»Vi får ekstra omkostninger på det her. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at tage noget af tabet, men det bliver svært at undgå, at det bliver dyrere for kunderne,« siger Hans Jørgen Lorenzen til Finans. Han er er direktør for rådgivningsfirmaet, Ebas, der står for ca. 20 procent af tilstandsrapporterne.

Rådgivningschefen samme sted, Martin Tørngren Froeshøj, peger samtidig på, at prisen ikke er det største problem. Der er nemlig ingen oplæring i de ny rapporter, hvilket han betegner som »dybt utilfredsstillende«, da de byggesagkyndige skal øve sig ude hos kunderne.

Vil nogen nøjes med 16,7 mio. kr. i løn?

Kan man i 2019 have tjent 16,7 millioner kroner og stadig være lavt lønnet?

Nogle vil pr. automatik sige nej, og Ørsteds afgående topchef, Henrik Poulsen, har da også givet udtryk for, at han »tjener en årsløn, som jeg godt kan forstå, folk synes, er på grænsen til det vanvittige«.

Ikke desto mindre kan det blive overordentlig svært for bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen at skulle forhandle løn med en afløser, skriver Berlingske.

For selv om Henrik Poulsen i 2019 tjente over 30 gange mere end den gennemsnitlige lønmodtager i Danmark, er billedet et helt andet, når man sammenligner med andre C25-selskaber og Ørsteds udenlandske konkurrenter.

»Den vil jeg godt nok nødigt skulle håndtere som bestyrelse. Henrik Poulsens lønniveau ligger slet ikke i nærheden af sammenlignelige selskaber. Vi taler altså om Danmarks næstmest værdifulde virksomhed efter Novo Nordisk,« siger chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Bestyrelsesformanden er dog overbevist om, at det vil lykkes for Ørsted at tiltrække de bedste kandidater, der også vil være tilfredse med lønnen, Ørsted tilbyder.

Privat fond betaler en tiendedel af al offentlig forskning

Novo Nordisk Fonden bevilger i dag så mange penge til udvalgte forskningsmiljøer, at fonden finansierer tæt på ti procent af al offentlig forskning i Danmark, skriver Finans. En andel, der kun forventes at stige de kommende år.

»Forskningen er i dag skævvredet, og det viser sig ved, at det samlet er ca. ti procent af alle forskerne, som får ca. 90 procent af alle pengene. På den positive side står, at vi i Danmark bliver enormt dygtige inden for nogle områder og kan tiltrække store udenlandske kapaciteter,« siger Anna Haldrup, næstformand i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) og institutleder på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, til Finans.

Det vækker bekymring, at en privat fond bevilger så mange penge, at det kan skævvride den offentlige forskning, lyder det blandt andet i artiklen. Novo Nordisk Fonden siger selv, at de er bevidste om ansvaret.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet og chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea vil opfordre investorerne til at holde øje med:

  • Onsdagen bliver »aktiedagen derpå«. Efter større stigninger i går er der konsolideringsdag, og de europæiske og danske aktier forventes at indlede dagen med moderate fald i størrelsesorden 0,50 procent.

  • Spændinger på grænsen mellem Nord- og Sydkorea kan minde investorerne om, at det aldrig lykkedes for Donald Trump at få Nordkorea til at nedtone sine aggressioner. Det er ikke en meget stor risiko for de finansielle investorer her og nu, men nervøsiteten kan blusse op igen.

  • Der er forlydender om, at covid-19 igen skaber frygt for smitte i Kina. Investorerne gør klogt i at holde øje med udviklingen. Selv om det mest sandsynligt er efterskælv fra første fase, kan det få de nervøse trækninger frem i et marked, som er på vej i feriemodus.

Markederne i dag

USA

Lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones 2,04 procent
  • S&P 500 1,90 procent
  • Nasdaq 1,75 procent

Asien

Onsdag kl. 6.40

  • Japan Nikkei -0,39 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,03 procent
  • Kina CSI -0,10 procent