Business-Update: Trods coronakrise: Legoland-ejer åbner forlystelsespark i Kina til flere milliarder

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Det første Legoland i Asien blev indviet i Malaysia i 2012. Der var dengang overvældende interesse for at komme på besøg i Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Yong/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag!

Det er blevet den tid på dagen, hvor vi på Berlingskes businessredaktion vender nogle af de vigtigste dagsordener og historier.

Først i bunken af nyheder skal vi forbi en stor satsning fra ejerne bag Legoland.

1) Gigantisk Legoland finder vej til kinesisk storby

Den verdensomspændende coronakrise ændrer ikke på, at et spritnyt Legoland i 2024 slår dørene op i den kinesiske kæmpeby Shanghai. Det skriver erhvervsmediet Finans.dk.

Det kommende Legoland Shanghai bliver et af de største i verden med et tilknyttet hotel med 250 værelser, lyder det. Det er selskabet Merlin Entertainments, der står planer om at opføre det store Legoland. Merlin Entertainments er 50 procent ejet af Kirkbi, som er Lego-familien Kirk Kristiansens private investeringsselskab.

Arbejdet med at bygge det nye Legoland bliver efter planen sat i gang i begyndelsen af det nye år. Prisen vil ifølge Finans.dk lande på cirka 3,5 milliarder kroner.

»Lego-mærket har øget sin tilstedeværelse, omsætning og bidrag i Kina i løbet af det sidste årti for at skabe en positiv indvirkning på udviklingen af det kinesiske samfund med læring gennem legeoplevelser. Vi er glade for muligheden for at bringe Legoland til Shanghai Jinshan. Det vil give kinesiske familier endnu flere muligheder for at opleve fordelene ved Lego og have det sjovt sammen,« siger Jørgen Vig Knudstorp, Executive Chairman i Lego Brand Group, der er en del af Kirkbi, til Finans.dk

2) Stor friværdi giver adgang til drømmelån

Totalkredit er på vej med et nyt boliglån til boligejere, som har stor friværdi og ikke går og barsler med flytteplaner de næste mange år. Det skriver Dagbladet Børsen.

Fra årsskiftet kan boligejere med overordentlig godt styr på finanserne få afdragsfrihed i op til 30 år på et lån med fast rente på 1 procent i de banker, sparekasser og andelskasser, som samarbejder med Totalkredit.

»Det er lån, der henvender sig til folk, der har haft deres bolig i længere tid og derfor har fået barberet deres boliggæld ned til cirka 60 pct. af friværdien, og så er det et lån der, henvender sig til boligejere, der ikke ønsker at afdrage eller spare mere op i deres bolig, end de allerede har gjort, og som gerne vil have en rentesikkerhed,« siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit, til Dagbladet Børsen.

3) Kinesisk mobilgigant går i kødet på Sverige

Svenske myndigheders beslutning om at kræve alt udstyr fra den kinesiske mobilgigant Huawei fjernet fra svenske netværk strider mod både Sveriges og EUs lovgivning, mener det kinesiske selskab.

Derfor har Huawei nu besluttet sig for at gå til domstolene. Det skriver Berlingske.

Huawei, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, indleverede torsdag eftermiddag en 72 sider lang klage til Förvaltningsrätten i Stockholm som reaktion på, at Post- och Telestyrelsen (PTS) 20. oktober meldte ud, at alt mobiludstyr fra Huawei skal fjernes fra den svenske infrastruktur inden 2025.

Den kinesiske mobilgigant kalder i dokumentet til Förvaltningsrätten de svenske tiltag for »drakoniske« og mener, at det vil skabe et duopol for Huaweis svenske konkurrent, Ericsson, og finske Nokia, som er de andre to store leverandører af udstyr til mobilnet verden over.

»Vi er naturligvis stadig vældigt skuffede over den beslutning, som er truffet, og vi mener, at den er forkert – ikke bare, fordi det har vældigt store konsekvenser for os som selskab, vores kunder og ikke mindst for Sverige som digital nation. Vi mener, at der er flere sager, som tyder på, at dette strider mod en række love og regler, både på EU-niveau og også på lokalt svensk niveau,« siger Kenneth Fredriksen, nordisk og baltisk direktør for Huawei, til den svenske erhvervsavis Dagens Industri.

Kampen om at blive USAs næste præsident buldrer stadig løs. Senest har den siddende præsident, Donald Trump, sendt sin søn i marken med anklager om valgsvindel:

Fem skarpe bud på erhvervshistorier, du skal læse fra Berlingske

1) Hemmelig rapport: Toppartnere i store advokatfirmaer tjener over 11 mio. kroner

En endnu ikke offentliggjort analyse fra Konkurrencestyrelsen viser, at partnerne i Danmarks fem største advokatkontorer tjener mere end mange topdirektører i erhvervslivet. Juraprofessor kalder indtjeningen opsigtsvækkende, og kritiker mener, at toppartnerne svigter branchens pagt med samfundet.

Læs historien her

2) Tryg går efter Codan i spektakulært træk

I en handel til i alt 60 milliarder kroner vil Tryg sammen med canadiske Intact Financial overtage britiske RSA Insurance Group, som ejer Codan. Briternes bestyrelse er positivt indstillet over for den gigantiske handel.

Læs historien her

3) TDCs bestyrelsesformand lægger røret på

Bert Nordberg trækker sig fra landets største teleselskab for at bruge sin tid hos vindmøllegiganten Vestas.

Læs historien her

4) Novo Nordisk køber amerikansk selskab for 11 milliarder

Novo Nordisk køber Emisphere Technologies, som den danske medicinalgigant gennem en årrække har haft samarbejde med.

Læs historien her

5) Det store slagnummer i efterårets hjælpepakker er strandet – virksomhederne mangler stadig hjælp

Der er vedtaget flere hjælpepakker til de nødlidende danske virksomheder, som i efteråret er blevet ramt af nye restriktioner. Men ikke alle hjælpepakkerne er godkendt i EU endnu, og der er derfor ikke udbetalt en eneste krone som kompensation for faste omkostninger til de danske virksomheder.

Læs historien her