Business-update: Tre stiftere fyrer sig selv for at redde deres virksomhed: »Vi er dem, der bedst kan undværes«

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om blandt andet coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

De tre stiftere fra virksomheden Statum har valgt at tage konsekvensen af coronakrisen og fyre sig selv for at redde virksomheden. På billedet ses direktør Nicolas Kirk Jørgensen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

God eftermiddag og velkommen til dagens business-update.

Vi opdaterer dig på dagens vigtigste erhvervsnyheder, mens de fleste har rettet opmærksomheden mod Marienborg.

I disse timer sidder regeringen nemlig sammen med Folketingets partier på Marienborg nord for København og diskuterer, hvad det næste trin i genåbningen af Danmark skal være.

Stiftere fyrer sig selv for at redde virksomheden

Startupmediet Techsavvy skriver, at de tre stiftere af virksomheden Statum har valgt at fyre sig selv for at redde virksomheden. Statum er en rekkruteringsvirksomhed, der blev stiftet i 2016. Men med coronakrisen er 95 pct. af omsætningen forsvundet, og det får nu konsekvenser, lyder det.

»Vi har vurderet, at vores driftsteam er så stærkt, at det kan køre uden os. Derfor tror vi på, at vi er dem, der bedst kan undværes,« siger Nicolas Kirk Jørgensen, der er direktør i Statum, til Techsavvy.

Dermed er den sidste løn udbetalt til de tre stiftere. Nu går de på jagt efter nye job, mens de nu indgår i bestyrelsen for derfra at være med til at understøtte udviklingen i virksomheden.

Statum er blandet andet kendt fra at være med i DRs »Løvens Hule«, hvor iværksætterne Tommy Ahlers og Birgit Aaby i sin tid investerede i virksomheden.

I 2017 vandt Statum Berlingske Business Boost.

Stor interesse for børsbaby

Børsen skriver, at virksomheden Penneo går efter at blive børsnoteret 2. juni. Penneo har udviklet en særlig software, hvor kunderne kan lave en digital underskrift.

Målet med børsnoteringen var oprindeligt at rejse 35 mio. kr., men allerede nu er der investorer, der i alt har ønsket at tegne aktier for 47 mio. kr., fremgår det.

»Vi har flere tunge investorer, der har vist interesse. Vi kunne udstede aktier for helt op til 150 mio. kr., men vi sætter det til 50 mio kr.,« siger Niels Henrik Rasmussen, topchef i Penneo, til Børsen.

Han investerer selv for tre mio. kr.

Dansk Bank-sag skaber ballade om EU-tilsyn

EU-Kommissionen har ikke tillid til, at Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) kan indtage rollen som et nyt finanstilsyn på EU-niveau i bekæmpelsen af hvidvask. Ikke som EBA ser ud i dag

»Ser man på EBAs afvisning af at tage affære i en af de største skandaler med hvidvask i Europa, nemlig Danske Bank-sagen, så var det meget skuffende.«

»Hvis vi skal vælge EBA som finanstilsyn i bekæmpelsen af hvidvask, så skal det ske sammen med ledelsesændringer (i EBA, red.),« siger Valdis Dombrovskis, som er en af tre ledende næstformænd i EU-Kommissionen.

Derfor overvejer man samtidig at oprette et helt nyt EU-kontor eller agentur.

Håndteringen af hvidvasksagen i Danske Bank gav anledning til voldsom ballade i EBA, der granskede både det estiske og danske finanstilsyns ansvar i sagen. I foråret 2019 droppede EBA sagen uden at rejse kritik af hverken esterne eller danskerne.

»Det var brutalt for os. Hele processen var enormt hård, og EBA kørte hårdt på os,« har direktør for Finanstilsynet i Danmark, Jesper Berg, fortalt.

Frifindelsen af de to tilsyn gav anledning til heftig debat, da en EBA-rapport fandt fejl i håndteringen af sagen.

/Ritzau/Berlingske

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

1. Bog & idés butiksejere har kig på konkursramte Arnold Buscks butikker

Bog & idé står på spring til at overtage butikker fra den konkursramte konkurrent Arnold Busck. »Jeg både håber og har en helt klar forventning om, at butiksejerne i Bog & idé kigger på Arnold Buscks butikker,« siger kædens direktør, som har fået flere henvendelser om råd og vejledning, skriver journalist Birgitte Ergardtsen.

Læs historien her.

2. Ekspert: Intet teleselskab har nogensinde tabt så mange kunder på så kort tid

TDC har i årets første tre måneder fået så mange opsigelser af TV og medfølgende bredbånd, at der vil skulle bruges fire dage på afskedskoncerter i Royal Arena, skriver journalist Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

3. Markant fald i nye virksomheder under coronakrisen: »Vi risikerer færre iværksættere og færre vækstvirksomheder«

Antallet af nystiftede virksomheder er halveret under coronakrisen sammenlignet med sidste år. Der tegnede sig i forvejen et drastisk billede af udviklingen på grund af afskaffelsen af iværksætterselskaberne. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er ikke tilfreds, skriver journalist Sebastian Persson.

Læs historien her.

4. Hos otte a-kasser er ledigheden steget voldsomt: »Det er helt sikkert, at tallene vil stige«

Otte af landets a-kasser har oplevet en stigning i ledigheden på mere end 50 procent. Det viser en ny analyse fra Danske A-kasser, skriver økonomisk journalist Morten Laugesen.

Læs historien her.

5. Restaurant- og caféejere kan juble, men for andre er ny rapport om genåbning dyster læsning: »Det er nedslående«

Ny rapport lægger de økonomiske konsekvenser af genåbning frem for offentligheden. Imens cafeer vil være gode at åbne, vil fitnesscentre have mindre effekt og samtidig kunne øge smittetrykket. »Det er nedslående læsning,« lyder det fra fitnessdirektør, skriver journalist og finansredaktør Jakob Chor.

Læs historien her.

Rigtig god store bededag i morgen – og nyd de lune hveder i aften.