Business-update: Storbank opjusterer forventninger – boligejere bliver forgyldt i 2021

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

2021 ser ud til at blive et gyldent år for danske boligejere, hvis man skal tro Nordeas nye prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Godeftermiddag og velkommen til denne torsdags Business-update.

I dag skal vi blandt andet forbi Norges oliefond, Jysks rekordoverskud under coronakrisen og en opløftende prognose for de danske boligejere.

Nordea: Boligejere bliver forgyldt i år

Danske husejere står til endnu en kæmpegevinst, mener Nordea, der netop har opjusteret sine prisforventninger markant. Det skriver Finans.

Nordea forventer således, at huspriserne vil stige med 5,7 procent i 2021 og yderligere tre procent i 2022.

Hvis prognosen holder, vil et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter være 179.000 kroner mere værd i løbet af blot to år. I 2020 kostede et sådant hus cirka to millioner kroner.

»Der er ro på rentemarkederne, og vi forventer en fortsat lempelig pengepolitik i de kommende år. Det vil virke stimulerende på interessen for at handle bolig, og det vil igen presse priserne op,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, til Finans.

Norges oliefond er vokset med hundredvis af milliarder under coronakrisen

123 milliarder dollar. Så meget voksede den statslige norske oliefond med under coronakrisen i 2020, godt hjulpet på vej af store kursstigninger på teknologiaktier. Det skriver Bloomberg.

Oliefondens portefølje voksede 12 procent og blev i høj grad ført an af teknologiaktiernes stigning på 42 procent. Fonden har således tjent over 30 milliarder dollar i 2020 alene på at have aktier i Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet og TSMC.

Ifølge oliefondens administrerende direktør, Nicolai Tangen, skyldes fondens store gevinst hovedsageligt pandemien, som »har resulteret i en stigning i efterspørgslen efter produkter inden for onlinearbejde, uddannelse, handel og underholdning«.

Lars Lar­sen-fa­mi­li­en la­ver re­kor­d­over­skud i cor­o­na-år

Den afdøde købmand og stifter af Jysk-imperiet Lars Larsens arvinger, Brunsborg-familien, skovler penge ind som aldrig før trods coronapandemiens hærgen det seneste år.

Det viser udvalgte nøgletal, som holdingselskabet Lars Larsen Group offentliggør torsdag, skriver Børsen.

Omsætningen krydser for første gang 35 milliarder kroner og stiger ni procent fra 32,7 milliarder kroner til 35,6 milliarder. Og resultatet før skat er også ny rekord: 4,2 milliarder kroner mod 3,6 milliarder forrige år.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Topøkonom advarer om dansk coronagæld: »Vi kan ikke bruge pengene to gange«

Trods den lave rente er det bestemt ikke ligegyldigt, hvor meget gæld vi får her i Danmark i løbet af coronakrisen. De mange milliarder, vi bruger på krisehjælpen, kan vi ikke bruge på andre udgifter. Og der kommer masser af pres på de offentlige udgifter i de kommende år.

Sådan lyder det fra en af landets førende økonomer, administrerende direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, der melder sig ind i debatten om coronakrisen og en øget gæld.

Læs historien fra Frederik Juel her.

Flertal af virksomheder savner en klar plan: »Du kan jo ikke drive en butik sådan her. Det ser håbløst ud«

De danske myndigheder har været uklare, når det gælder spørgsmål om, hvornår og hvordan landet skal genåbne. Der er behov for en mere klar plan, der angiver hvilke kriterier, der skal være opfyldt for, at coronarestriktionerne enten lempes, fastholdes eller strammes.

Sådan lyder det fra et flertal af virksomhederne i en ny, stor undersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Du kan læse Søren Martin Olsen og Sebastian Perssons historie her.

FDM er blevet en anakronisme: Drømmer motorejerne sig virkelig tilbage til de bilglade 60ere?

Nej vel? FDM risikerer at tabe kampen om den offentlige mening ved at insistere på et enøjet fokus i kampen for bilisterne.

Dér, hvor man bliver træt i hovedet, er, når FDM igen-igen tager nejhatten på i diskussioner om klima, miljø og trængsel, til trods for at organisationen har udnævnt det grønne som en mærkesag.

Du kan læse hele Birgitte Erhardtsens knivskarpe kommentar om FDM her.

Disney+ udvider for voksne – og sætter prisen op

Disney-koncernen udvider fra 23. februar sin streamingtjeneste Disney+ med film og serier for voksne for dermed at få bedre fat og holde fast i brugerne, der skal til at betale mere for at se med.

23. februar lanceres Star, som bliver sjette ben i Disney+, der blev lanceret i Danmark 15. september 2020. Star-sektionen skal nå et publikum fra 18 år og opefter, og derfor bygger Disney nu forældrekontrol ind i streamingtjenesten, så man sikrer, at børn ikke af vanvare kan se med.

Thomas Breinstrup har skrevet om den populære streamingtjenestes nye satsning her.

Erhvervslivets tillid falder – trukket ned af øget pessimisme i detailhandlen

Den udvidede nedlukning fra før jul og indtil videre til 7. februar har som forventet ikke haft en gavnlig indflydelse på optimismen i dansk detailhandel.

Ifølge nye konjunkturtal for januar fra Danmarks Statistik faldt den sammensatte konjunkturindikator for detailhandlen fra ti i december til nul i januar. Det skyldes ifølge Danmarks Statistik et fald i vurderingen af de seneste måneders omsætning og især et stort fald i forventningerne til de kommende måneders omsætning.

Læs Vibeke Svansøs historie her.