Business-update: Rigmand kaprer Lykke Friis til bestyrelsespost

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Velkommen til denne onsdags Business-update, der blandt andet skal handle om, at Lykke Friis indtræder som bestyrelsesmedlem i Thylander. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nået til onsdag, og det er blevet tid til en opdatering på dagens vigtigste erhvervsnyheder. I dag skal vi omkring arbejdsgivere i USA, som har fundet en ny måde at tiltrække medarbejdere, og en tidligere minister, som bliver bestyrelsesmedlem i kapitalfonden Thylander.

Men vi starter med arbejdskonflikten mellem flypersonalet og SAS, som tager en ny drejning.

SAS medarbejdere melder sig ind i Dansk Metal: Sætter fagbevægelsen i dilemma

Kampen om løn og arbejdsvilkår hos flyselskabet SAS tager en ny drejning. Både SAS-piloterne i foreningen DPF og kabinepersonalet i CAU har nu meldt sig ind i Dansk Metal. Det skriver Børsen. Det puster ny ild til den arbejdskamp, der raser i øjeblikket. Med indmeldelsen i Dansk Metal bliver DPF og CAU nemlig en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

DPF og CAU kæmper i øjeblikket en indædt kamp mod SAS' plan om at lave flere såkaldte »produktionsplatforme«. Platformene kan sammenlignes med datterselskaber, og de skal blandt andet operere SAS' kortere ruter. Platformene har ikke umiddelbart samme relativt gode overenskomster med DPF og CAU, som der hidtil har været. Derfor har DPF og CAU appelleret til ledelsen om, at datterselskaberne skulle droppes. Det har ledelsen ikke ønsket. I stedet har man ønsket at fortsætte processen med platformene, og her har man fundet en samarbejdspartner i Flyvebranchens Personale Union (FPU), som gerne vil indgå overenskomster med de SAS-ansatte.

Og fordi FPU allerede er medlem af FH, sætter det fagbevægelsen i et dilemma. For FPU er villig til en lavere overenskomst. Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, siger til Børsen, at situationen i fagbevægelsen omkring organisering af de SAS-ansatte nu er blevet »en sprængfarlig cocktail«.

»Det er svært at vurdere, om det her egentlig gavner de gamle fagforeninger for piloter og kabineansatte. Fagbevægelsens Hovedorganisation kan godt ende med at føle sig tvunget til at kigge mere samlet på luftfartens interesser, herunder også de mange FH-job, der kan være i fare i Københavns Lufthavn, hvis SAS ikke kan stå sig i konkurrencen. Så det er ikke sikkert, at der automatisk er opbakning til dem, der har de dyreste overenskomster,« siger Jacob Pedersen til Børsen.

Arbejdsgivere i USA lokker: »Vaccination ikke påkrævet«

Flere arbejdsgivere i USA er nu begyndt at lokke kommende medarbejdere med, at vaccination ikke er påkrævet. Det skriver Finans på baggrund af en artikel i CNN Business. Og noget tyder på, at det hjælper på rekrutteringen.

Blandt andet har virksomheden Primal Life Organics, der producerer hud- og tandplejeprodukter, fået held med at tiltrække medarbejdere, efter at de reklamerede med, at man ikke behøver en gyldig vaccine. Ifølge CNN Business skulle virksomheden have fået en stigning i antallet af ansøgninger fra under ti til mellem 30 og 40, efter at man skrev »Ingen vaccination påkrævet« i stillingsopslaget.

»Vi forsøger at fremme selvstændighed. Jeg føler, at vi har en virksomhedskultur, hvor jeg ikke skal fortælle ansatte, hvad de personligt må og ikke må. Jeg tror på, at retten til at vælge og valgfriheden er et grundlæggende behov, som alle mennesker har,« siger administrerende direktør i Primal Life Organics, Trina Felber, til CNN.

Rigmand får Lykke Friis med i bestyrelsen

Tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister Lykke Friis træder ind i bestyrelsen hos Thylander Gruppen. Det fremgår af en pressemeddelelse på selskabets hjemmeside.

Thylander administrerer og investerer i ejendomme hovedsageligt i hovedstadsområdet. Thylander ejer ifølge deres hjemmeside flere end 82 ejendomme og har aktiver for ti milliarder kroner under forvaltning. I spidsen for selskabet står bestyrelsesformand Lars Thylander. Han er naturligvis glad for at få Lykke Friis med i bestyrelsen.

»Jeg er naturligvis meget begejstret for, at Lykke Friis har sagt ja til at indtræde i vores bestyrelse. Vi er særdeles bevidste om at udvikle en virksomhed, der er mere divers, end det mange generelt forbinder med ejendomsbranchen. Lykke tilfører en enestående indsigt inden for klima og ESG og et udsyn på en række områder, som vi kan få stor glæde af,« udtaler Lars Thylander i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesarbejde er ikke fremmed for Lykke Friis. Hun har tidligere siddet i bestyrelsen hos blandt andet Tivoli, Vestas og Velux. Udover den nye bestyrelsespost i Thylander sidder Lykke Friis i øjeblikket også i bestyrelsen hos Team Danmark og Blue World Technologies.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Syge medarbejdere er en bombe under restauranter: »Det her er ikke gennemtænkt«

Coronasmitten, som tirsdag igen steg til nye højder, får flere erhvervsorganisationer til at slå alarm. Det er en økonomisk bombe under flere pressede erhverv, at man ikke kan søge om sygedagpenge fra første sygedag.

Du kan læse hele historien her.

2. Flere fragtopgaver løfter overskuddet i DFDS

DFDS har haft ekstra omkostninger i tredje kvartal på grund af øget efterspørgsel på fragtopgaver.

Du kan læse hele historien her.

3. Svimlende hammerslag: Landets dyreste lejlighed nogensinde er solgt

Rekorderne står nærmest i kø i øjeblikket, når det kommer til vilde bolighandler. Danmarks hidtil dyreste lejlighed er netop blevet solgt. Det er ellers kun to måneder siden, at en anden ejerlejlighed kunne bryste sig af den titel.

Du kan læse hele historien her.

4. To bilgiganter overhalet af små elbilproducenter

Volkswagen og Ford får baghjul af elbilkonkurrenter, hvis markedsværdi er steget voldsomt på det seneste.

Du kan læse hele historien her.

5. Staten har brugt milliarder på kviktest: »Vi har betalt alt for dyrt«

Tre private selskaber har siden nytår tjent styrtende på at kvikteste danskerne – på statens regning. Nu kritiseres pengestrømmen af politikere fra begge sider af Christiansborgs politiske spektrum. »Det er helt åbenlyst, at vi har betalt alt for dyrt,« lyder det.

Du kan læse hele historien her.