Business-update: Nye regler presser pen­sions­gi­gan­ter – kan bli­ve tvun­get til at for­dob­le præ­mi­er­ne

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Nye regler kan tvinge pensionsselskaber som PFA til at sætte deres priser markant op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Første historie er fra kollegerne på Børsen, som skriver, at store pensionsselskaber som PFA, Danica og Velliv må forudse en ny og hård konkurrencesituation, der i sidste ende kan koste deres kunder dyrt.

Finanstilsynet er nemlig på vej med ny regulering, der skal gøre op med den hidtidige praksis, hvor selskaberne har dumpet prisen på forsikringsprodukter for at tiltrække kunder. Efterfølgende har man så dækket de massive underskud med de store overskud, man har opnået ved at forvalte kundernes pensionsformuer. Fremover skal der være balance i hvert enkelt forretningsområde, og det kan betyde nybrud på et marked, der har været domineret af få store spillere.

De seneste to år har landets største pensionsselskaber, PFA og Danica, tabt henholdsvis 3,1 milliarder kroner og 1,4 milliarder kroner på området.

»Hvis der bliver sat en stopper for omfordelingen mellem pensionsselskabernes produkter, og det dermed ikke bliver muligt at bruge lave priser som et trækplaster, så vil det medføre flere aktører på markedet og dermed større konkurrence,« forudser Lars Christensen, dansk chef for den internationale mæglervirksomhed Willis Towers Watson.

Kæmpe ejendomshandel åbner for private investorer

Finans skriver, at landets største uafhængige kapitalforvalter, Formuepleje, har købt sig ind i det aarhusianske kæmpebyggeri Nicolinehus.

Dermed får de private investorer i Formuepleje adgang til at placere opsparing i det store byggeri, som ejendomsudviklingsselskabet Bricks står bag.

Handlen er den hidtil største enkelthandel på ejendomsmarkedet i Aarhus med en handelspris på knap en milliarder kroner for de over 30.000 kvadratmeter.

Formuepleje har netop givet adgang til, at kunderne kan købe sig ind i den fond, der skal finansiere en del af købet.

Huse i Kø­ben­havn er ste­get 28 procent på et år

Salgspriserne for huse i byen København er steget med hele 27,7 procent på bare ét år i perioden fra andet kvartal 2020 til samme periode i 2021.

Det viser helt nye tal fra Finans Danmark, som Børsen rapporterer fra.

Samtidig viser tallene, at priserne er steget ni procent siden første kvartal. I første kvartal var kvadratmeterprisen nemlig kun 43.322 kroner, så salgspriserne har taget et hop på ikke mindre end 3959 kroner på ét kvartal.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Fagforeningernes topboss: Arbejdsgiverne »gør mig rasende

Den udenlandske arbejdskraft er i alt for høj grad blevet den nemme løsning for arbejdsgiverne, mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation. I den hede debat om mangel på arbejdskraft kommer Lizette Risgaard nu med en række værktøjer til arbejdsgiverne, som kan skaffe flere medarbejdere.

Læs historien her

Drama om vaklende kinesisk ejendomsgigant: Aktier tager stort dyk

Situationen omkring den kinesiske ejendomsgigant Evergrande er fortsat usikker, og det har trukket markederne i rødt mandag morgen. I Hong Kong falder indekset med over tre procent, og de amerikanske futures varsler om røde tal på det amerikanske marked. Samme tendens ses i Danmark, hvor C25 indekset var klædt i rødt fredag og også havde en negativ åbning mandag.

Læs historien her

I storbyer verden over skaber boligmarkedet heftig debat. Nu er øjnene stift rettet mod Danmark

Særligt i storbyerne gør kraftigt stigende boligpriser det sværere for bestemte samfundsgrupper at få en bolig. Senest onsdag skal den danske regering tage stilling til, om der skal gribes ind på boligmarkedet eller ej.

Læs historien her

På bare et år er prisen seksdoblet: »Det er en fuldstændig vanvittig stigning«

Priserne er blevet seksdoblet på bare et år i Europa. Og det gør, at de 400.000 danskere, som varmer med gas, kan se frem til en ekstraregning den kommende vinter.

Læs historien her

Sommerhusfinte er forbudt – men kommunen tjekker ikke i landets dyreste badeby

En finte til at få billige kvadratmeter i et af landets dyreste sommerhusområder bekymrer lokale borgere, der peger på, at det risikerer at udhule lokalsamfundet. Det er også ulovligt, kan udløse en bøde og er i direkte strid med kommuneplanen. Men kommunen fører ikke tilsyn med, om det er udbredt.

Læs historien her