Business-update: Mange københavnske hoteller har ikke flere penge i kassen

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Det er ikke nemt at drive hotel i København i øjeblikket, peger ny rundspørge på. Her er udsigten fra et tilfældigt udvalgt københavnerhotel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godeftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Københavnske hoteller presset på likviditeten

Hoteller og restauranter har det hårdt under krisen, viser endnu en undersøgelse. Værst ser det ud for overnatningsstederne i København. Her har syv ud af ti hoteller, der har besvaret undersøgelsen, optaget gæld under coronakrisen. Det viser nye tal fra brancheorganisationen HORESTA, som Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans omtaler.

Ser man på hele landet, siger 40 procent af hoteller og restauranterne, at de har været nødt til at optage lån for at dække coronatab og sikre likviditet.

Jeppe Mühlhausen, ejer af og hoteldirektør for københavnske Hotel Alexandra, har været nødt til at optage et lån på fire millioner kroner. Ifølge ham skyldes det både coronakrisen, og at regeringens hjælpepakker er forsinket.

»Vi har mistet over 90 procent i omsætning siden marts 2020. Vi har fyret mere end halvdelen af vores medarbejdere og skruet helt ned for blusset. Vi har ingen gæster eller omsætning, og det har betydet, at likviditeten er forsvundet,« siger han til Finans.

Undersøgelsen fra HORESTA indeholder 401 besvarelser, svarende til 16 procent af den samlede sum i hotel- og restaurationsbranchen i Danmark.

Al­li­an­ce sky­der 22 milliarder i am­bi­tiøs vaccineplan

I fremtiden skal det være muligt at udvikle vacciner på bare 100 dage, hvis der igen dukker en virus op, der truer hele verden.

Det er en af ambitionerne i en stor plan til en værdi af 22 milliarder kroner, som vaccinealliancen CEPI, eller Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, nu har skudt i gang. Det skriver Børsen.

Aktørerne bag planen er blandt andet World Economic Forum, Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Unicef, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust samt den tyske og norske stat.

»Jo mere vi samler vores ressourcer, jo mere sandsynligt er det, at vi vinder kampen mod covid-19 og alle slags infektioner. Vi skal gøre det muligt for verden at besvare epidemiske og pandemiske trusler hurtigt,« skriver Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i en pressemeddelelse.

LEGO kan komme til at udfase plastikposer før lovet

Ambitionen for den danske legetøjsproducent LEGO har hidtil været at komme helt af med plastikposer i 2025. Men nu håber LEGO at nå det før da. Det skriver Bloomberg.

Skiftet går indtil videre »godt, selv om vi er på teststadiet«, lyder det fra direktør Niels B. Christiansen.

LEGO bruger plastikposer i indpakningen af legetøjet.

Omstillingen er en del af en større ambition om at finde et bæredygtigt materiale for de næsten 100.000 ton plastikstykker, LEGO producerer hvert år.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Trods julemirakel: Handlen med Storbritannien er faldet kraftigt efter Brexit

Den danske samhandel med Storbritannien faldt kraftigt i den første måned efter Brexit, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er dog endnu for tidligt at konkludere, hvor meget af faldet der skyldes Storbritanniens endegyldige udtrædelse af EU-samarbejdet.

Læs historien her.

2. De ansatte træner på græsplænen, mens kendt kurhotel er lukket: »Jeg er ikke i tvivl om, at vi får den travleste sommer«

2021 skulle have været året, hvor Kurhotel Skodsborg for første gang i en lang årrække tjente penge. Den plan har coronakrisen spændt ben for, men direktør Susanne Åberg forbereder de ansatte på en meget travl sommer.

Læs historien her.

3. Danske topchefers tillid til regeringen er faldet kraftigt

Næsten 75 procent af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel svarer, at deres tillid til regeringen er faldet under coronakrisen. Flere peger på, at regeringen ikke har udvist tilstrækkelig forståelse for nedlukningens negative konsekvenser for erhvervslivet. Socialdemokratiets politiske ordfører forventer, at tilliden stiger igen med en samlet genåbningsplan om to uger.

Læs historien her.

4. Kassettebåndets opfinder er død

Den hollandske ingeniør gik rundt med en model i træ i jakkelommen for at finde den helt rigtige størrelse til sin opfindelse, der for alvor fik musikken ud til folket. Faktisk var der kun én ting, som virkelig ærgrede ham.

Læs historien her.

5. Bavarian Nordic har fundet den første milliard til udvikling af coronavaccine – men der mangler stadig op mod to milliarder

Biotekselskabet Bavarian Nordic hentede tirsdag 1,14 milliarder kroner ved en kapitalindsprøjtning. Pengene skal bruges til at videreudvikle på den førende danske covid-19-vaccinekandidat og på at udvide produktionskapaciteten. Der mangler stadig penge for at få programmet i hus, men dem regner virksomheden med at kunne skaffe, da de tror på vaccinen.

Læs historien her.

Fortsat god dag!