Business-Update: Iværksætter bag vin-investeringsfirma tiltalt for groft bedrageri

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Thomas Clausen, stifter og tidligere administrerende direktør for investeringsselskabet Fine Wine Invest, risikerer fængselsstraf i flere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første business-update på denne mandag, hvor vi blandt andet skal forbi en svensk momssvindelssag med tråd i Danmark, iPhone og coronavacciner.

Men vi starter med iværksætteren bag Fine Wine Invest, som er tiltalt for groft bedrageri.

1. Stif­ter af Fine Wine In­vest til­talt for groft bed­ra­ge­ri: Ri­si­ke­rer fle­re års fængsel

Thomas Clausen, stifter og tidligere administrerende direktør for investeringsselskabet Fine Wine Invest, risikerer fængselsstraf i flere år, efter at han er blevet tiltalt for bedrageri og underslæb. Det skriver Børsen.

Et anklageskrift, som Børsen har fået aktindsigt i hos Midt- og Vestsjællands Politi, viser, at erhvervsmanden, som siden har skiftet navn og har hemmelig adresse, er tiltalt ved retten i Roskilde efter straffelovens § 279 om bedrageri og § 286, der kan give op til otte års fængsel, da forbrydelsen vurderes til at være »bedrageri af særlig grov beskaffenhed«.

Thomas Clausen er blandt andet anklaget for at have bedraget 33 investorer fra april 2015 til oktober 2017. Ifølge anklageskriftet fik han kunderne til at indbetale 6,9 mio. kroner med henblik på at investere i vin, men han foretog kun indkøb af vin for 622.000 kroner

I oktober 2017 kollapsede Fine Wine Invest, og Thomas Clausen gik samtidig personlig konkurs, men året efter fortsatte han med at narre penge ud af folk ifølge anklageskriftet.

2. Svensk momssvindelsag for milliarder har tråde til Danmark

En person med dansk og svensk statsborgerskab er tiltalt i Sveriges hidtil største sag om momssvindel med blandt andet mobiltelefoner. I alt omfatter sagen mulig momssvig for 2 mia. kroner. Telefonerne fra svindlen blev ifølge det svenske efterforskningsmateriale afsat ved handler med flere danske firmaer. Det skriver Finans.

Flere danskere har spillet aktive roller i den påståede svindel, viser efterforskningsmateriale, som Finans og Dagbladet Information har fået adgang til.

Centralt i den svenske sag står en af verdens største distributører af mobiltelefoner, firmaet Brightstar, der opererer i mere end 30 lande.

Brightstar er blevet mødt med et krav på 175 mio. kroner af de svenske skattemyndigheder for at have vendt det blinde øje til eller medvirket til den formodede svindel med mobiltelefoner.

3. Apple er igen på toppen

Apple er igen på toppen af det globale smartphonesalg. Gartnertal viser nedture for Samsung og Huawei, mens Apple indtager førstepladsen for første gang siden 2016. Det skriver Financial Times.

Ifølge Gartner solgte Apple næsten 80 millioner telefoner i sidste kvartal af 2020 efter lanceringen af ​​iPhone 12. Apple overtog derfor førstepladsen fra Samsung som verdens største smartphone-producent for første gang siden 2016.

Annette Zimmerman, som er ledende analytiker for Apple hos Gartner, siger til Financial Times, at stigningen på 15 procent i Apples salg i fjerde kvartal viser, at virksomheden havde nydt godt af den nye 5G iPhone. Hun forventer, at momentum sandsynligvis vil fortsætte i første kvartal 2021, hvor det kinesiske nytår falder, men også længere ind i året, da Apples salg vokser i takt med et marked, der er i bedring.

4. Fransk coronavaccine-producent går i gang med forsøg efter forsinkelser

Selskaberne Sanofi og GlaxoSmithKline Plc går atter i gang med forsøg med deres covid-19-vaccine. Forsøgene blev forsinkede i efteråret på grund af et problematisk studie, hvor effekten af vaccinen ikke lod til at være tilstrækkelig. Formlen er nu korrigeret, og derfor vil vaccinekandidaten igen teste vaccinen på mennesker. Det skriver Bloomberg.

Sanofi og Glaxo har tidligere modtaget heftig kritik af ikke at være førende med deres vaccinekandidat, fordi virksomhederne er to af verdens største vaccineproducenter.

Under forudsætning af gode resultater i det nye fase to-forsøg – som vil omfatte 720 voksne i USA, Honduras og Panama – kan virksomheden gå videre til sene studier i andet kvartal og givetvis have vaccinen tilgængelig inden årets udgang.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Mærsk-arving Robert Uggla retter hård kritik af bankregler

Robert Mærsk Uggla mener, at Danmark utilsigtet underminerer sin egen banksektor ved at gøre det sværere at tiltrække og fastholde talent. Kritikken fra Mærsk-arvingen kommer, efter at den tidligere Topdanmark-topchef Christian Sagild har trukket sig fra Danske Banks bestyrelse efter blot to år.

Læs historien her

2. Den finansielle vagthund sætter sommerhusmarkedet under lup

Da landet første gang lukkede ned, talte ejendomsmæglerne ligefrem om, at danskerne hamstrede sommerhuse.

Den høje handelsaktivitet kombineret med tocifrede prisstigninger er ikke gået ubemærket hen i Finanstilsynet, som nu ser nærmere på udviklingen.

Faren ligger som regel i de udviklingstendenser, der skiller sig ud. Det påpeger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet. Han vil ikke afvise, at der kan være behov for at gribe ind.

Læs historien her

3. Topchef Susanne Mørch styrer børsnoteret milliardvirksomhed: »Jeg er stadig på vej, og jeg føler ikke, at jeg har nået toppen«

46-årige Susanne Mørch Kock blev i 2004 udpeget som talent af Berlingske. I dag er hun topchef for Tivoli.

Susanne Mørch Koch arbejdsliv har siden Talent 100 bevæget sig fra direktør i DSB til i flere år at være Danske Spils førstekvinde. Siden sommer har hun stået i spidsen for Georg Carstensens have i det indre København, Tivoli, der før coronakrisen havde en omsætning på over en milliard kroner.

Læs historien her

4. Se listen: Her er de største talenter i dansk erhvervsliv 2021

Berlingske fremhæver for 17. gang de mest lovende talenter i dansk erhvervsliv. Det gør vi i vores Talent 100-kåring, hvor vi har udvalgt og portrætteret 100 udvalgte talenter under 36 år.

Der er tale om 100 vidt forskellige talenter, som på hver deres måde kan noget helt særligt.

Se årets talenter her