Business-update: Ingen hjælp til butikker der brænder inde med ski- og vintertøj

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er langt mellem danskerne på de europæiske skiløjper i år. Og det kan mærkes hos forhandlerne af ski- og vintertøj. Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God eftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Vi begynder med en historie fra Finans om, at erhvervsministeren siger nej til kompensation for usolgt vinter- og skitøj.

Detailbutikker melder, at deres lagre af tøj til de kolde måneder samt skiferien taber værdi, da sæsonen er tæt på at være slut med den fortsatte tvangslukning.

Det presser likviditeten i detailhandlen, hvor flere forudser, at tøjet vil have mistet værdi, når butikkerne atter får lov at åbne. Men den fungerende erhvervsminister, Dan Jørgensen (S), siger nej til at indføre statslige kompensationsordninger for netop den type varer. Han skriver i et svar til Folketinget, at mode- og sportsbranchen i stedet må søge bankerne om statsgaranterede lån og kreditter for at klare udfordringer med likviditeten.

Eksempelvis Sport24 med både sportsbutikker, outlets og onlinehandel har 40.000 vinterjakker hængende på lager.

»Dertil kommer skibukser og -handsker og lignende inden for beklædning. Vi skal nok med vores størrelse klare os, men det her presser likviditeten voldsomt – især for de mindre i detailhandlen. Samtidig med de mange usolgte vintervarer, er der nye forårskollektioner på vej ind, og vi skal normalt snart i gang med at disponere til næste vintersæson,« siger direktør Lars Elsborg, Sport24.

Private investorer ignorerer råd

Under coronakrisen ser private investorer stort på de gængse råd til private om at købe og investere langsigtet, når de bevæger sig ind på de finansielle markeder.

Børsen skriver om den 32-årige privatinvestor Aske Nerup, der i begyndelsen af 2020 for første gang kastede sig ud i handel med enkeltaktier. Han handlede fem-ti gange om ugen. Han gearede nogle af sine investeringer og købte op i VIX-indekset, i takt med at coronakrisen skabte enorme bølgegange på finansmarkederne.

»Årsagerne bag mine mange handler var nok den enorme volatilitet, vi så i foråret. Et aktiekøb kunne stige 50-60 procent på et par uger, hvorefter jeg ville tage profitten,« siger Aske Nerup, som ikke den eneste privatinvestor, som i 2020 har foretaget adskillige aktiehandler.

Ifølge en opgørelse fra VP Securities steg antallet af aktiehandler fra privatinvestorer 83 procent sidste år i forhold til 2019. Hos Danske Bank ses den stigende handelsaktivitet i det forgangne år.

»Vi ser tendenser til, at nogle af de investorer, som har været meget aktive i 2020, de har haft en mere kortsigtet adfærd, hvor de har forsøgt at udnytte, at markedet har rykket sig helt vildt. Det er ikke noget, vi anbefaler, man gør,« siger Jacob Hvidberg Falkencrone, senioranalytiker i Danske Bank Wealth Management.

Barcelona tjener stadig mest

FC Barcelona med danske Martin Braithwaite i den aktuelle startopstilling har med et mulehår formået at bevare sin position som den mest indtjenende fodboldklub i Europa, selvom pandemien har kappet en stor luns af omsætningen. Den faldt hos den spanske klub, som sluttede sin første sæson uden trofæ i mere end et årti, til 715,1 millioner euro i sæsonen 2019/20 fra det foregående års rekord på 840,8 millioner euro, viser den seneste Money League-rapport fra Deloitte.

Bloomberg skriver, at Real Madrid kom ind på en andenplads med en omsætning på 714,9 millioner euro. De 20 bedste hold målt på indtægter så deres omsætning falde med 12 procent i 2018/19-sæsonen, og de gik glip af mere end en milliard euro i indtægter fra blandt andet tabt billetsalg.

Med lockdown-foranstaltninger, der begrænser folkemængderne i mange europæiske lande, vil klubberne have gået glip af mere end to milliarder euro i indtægter ved udgangen af ​​den nuværende sæson,« skriver Bloomberg.

»Der er ingen tvivl om, at dette er en af ​​hårdeste perioder, som fodboldindustrien nogensinde har gennemgået,« siger Dan Jones, partner i Deloitte Sports Business Group.

 

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Minkavler efter erstatning: »Det er, som om der falder en kæmpe sten fra hjertet«

Landets minkavlere kan efter måneder i usikkerhed se frem til en kompensation, efter at der mandag aften blev indgået en politisk aftale. Minkavler Peter Hindbo glæder sig over aftalen, der »ser ud til at være ganske udmærket«.

Læs historien her.

2. Pengekassen i hver femte virksomhed i Danmark er nu presset af coronakrisen

Coronakrisen kradser mere og mere i landets virksomheder, og mangel på likviditet gør nu en del af dem konkurstruede. Udskyd skattebetalingerne, lyder et forslag fra Dansk Industri.

Læs mere her.

3. Danskerne gik amok i elektronikkøb i 2020 og satte europarekord

Næsten 30 milliarder kroner blev der brugt på at købe elektronik ind i en tid, hvor hjemmet er blevet voldsomt opgraderet med blandt andet ekstra pc’er, ny fladskærm og ny kaffemaskine. Onlinesalget voksede alene i december med over 64 procent.

Læs mere her.

4. Zentropa er med i bedragerisigtedes søgsmål: »Vi taber millioner på, at folk stjæler vores ting, og nu er det endt i juranørderi«

Zentropas direktør er overbevist om, at Bagmandspolitiets sigtelse mod Njord Law Firm og Jeppe Brogaard Clausen for groft bedrageri er »en stor misforståelse«. Sigtelsen vækker frustration, for den tager fokus væk fra sagens omdrejningspunkt – bekæmpelsen af piratkopiering.

Læs mere her.

5. Coronakrisen har banket Danmarks statsgæld op i højeste niveau i 20 år

I snart et år er der blevet kastet redningskranse til et hårdt presset dansk erhvervsliv. På blot 12 måneder er Danmarks statsgæld øget med et trecifret milliardbeløb, men alternativet havde været endnu værre, vurderer cheføkonom.

Læs mere her.