Business-update: Flying Tiger-ejer slår alarm: »Det her kan true mange virksomheders eksistens«

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup ankommer til pressemøde om nye initiativer på det økonomiske område i Finansministeriet onsdag den 18. marts 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Velkommen til dagens Business-update, som endnu engang har fokus på følgerne af coronakrisen.

Historisk hjælpepakke til 40 mia. kroner

Dagens uden tvivl vigtigste historie for dansk erhvervsliv er, at regeringen nu har indledt lynforhandlinger om en historisk stor hjælpepakke på 40 mia. kroner med hidtil usete midler.

Regeringen kommer nemlig nu med en hjælpende hånd til både landets selvstændige og virksomheder i de brancher, som er særligt hårdt ramt af coronakrisen, skriver Berlingske.

Selvstændige og små virksomheder med under ti ansatte vil få mulighed for at få en kompensation for deres tabte indtjening, foreslår regeringen. Derudover vil regeringen hjælpe virksomhederne i nogle af de hårdest ramte brancher med at dække op mod 80 procent af deres faste udgifter. Pengene skal ikke betales tilbage.

Ordningen kommer bl.a. til at gælde hotel- og restaurationsbranchen, transportbranchen og luftfartsselskaberne, som i øjeblikket er hårdt ramt.

Det oplyste finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde torsdag middag. Regeringen har samtidig indledt lynforhandlinger med de øvrige partier i Folketinget i håb om hurtigt at kunne skabe en afklaring for de tusinder af virksomheder, der midlertidig er blevet tvunget til at lukke eller har lidt stor omsætningstab.

Hackerne ruster op under coronakrisen

Stadig større dele af verden bliver lukket ned på grund af coronakrisen, men ét sted er aktiviteten skruet op: For hackerne er det rent guf, at så mange arbejder hjemmefra, hvor sikkerheden typisk er dårligere, ligesom også den nærmest umættelige appetit på at orientere sig om coronavirussen misbruges. Det skriver Berlingske.

Falske e-mail og SMSer, som foregiver at være fra danske myndigheder, rammer lige nu ifølge IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, som overvåger sikkerheden for forskningsnettet og informerer om aktuelle sikkerhedshændelser, masser af danskere i forsøget på at aflure dem adgangsord, kodeord og kreditkortoplysninger. Den slags svindel kaldes for »phishing«. Hackere opretter også falske hjemmesider på adresser, der ligner sundhedsmyndighedernes.

Flying Tiger-ejer slår alarm

Flying Tiger Copenhagen er ifølge Børsen hårdt ramt af coronakrisen. Butikskæden har måttet lukke over 500 butikker, hvilket svarer til mere end halvdelen, og det er især i Italien og Spanien, men nu også i Danmark, at der er problemer.

Men ifølge Mads Ditlevsen, ledende partner i kapitalfonden i EQT, der ejer den danske butikskæde, arbejder man i øjeblikket på højtryk for at sikre sine investeringer i blandt andre Flying Tiger. Krisen kan ifølge ham ikke kun true Flying Tigers eksistens.

»På sigt kan dette true mange virksomheder på deres eksistens. Det afhænger af, hvor lang tid det kommer til at vare. Og så kommer det an på, hvilke hjælpepakker der er tilgængelige for de virksomheder, der er hårdest ramt,« siger kapitalfondspartneren.

Vestas-direktør rejste på ferie til Mauritius midt i coronakrise

Lørdag satte Vestas’ finansdirektør, Marika Fredriksson, sig i et fly for tage på en privat ferie til Mauritius, skriver Finans.dk, som har fået det bekræftet af kommunikationschef Anders Riis fra vindmøllegiganten.

Det skete samtidig med, at Danmark havde lukket sine grænser til omverdenen, og var kun muligt, fordi rejsen gik ud fra Sverige, som på det tidspunkt ingen rejserestriktioner havde. Det har siden ændret sig, og derfor sidder hun nu på et fly på vej tilbage til Danmark, oplyser Anders Riis til Finans.dk.

Beslutningen om at rejse på ferie midt i coronakrisen undrer ledelsesekspert Steen Hildebrandt.

»Det kan jeg simpelthen ikke forstå,« siger han til erhvervsmediet..

Her er fem skarpe bud på analyser og guides fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Kampen om at komme først med medicin mod coronavirus er i fuld gang – her er fem lovende bud

Læger og forskere på hospitaler og i forskningslaboratorier rundt om i verden arbejder på højtryk for at finde vacciner og lægemidler, der kan stoppe coronaviruspandemien. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er omkring 30 lægemiddeltyper afprøvet indtil videre. Kun få af dem ser lovende ud, skriver Thomas Mikkel Mortensen og Vibeke Lyngklip Svansø.

2. 1,5-procentslån er tilbage: Rentehop åbner for ny konverteringsmulighed

På under en uge er 30-årige realkreditlån med en rente på bare 0,5 procent blevet væltet omkuld af et 1,5-procentslån. For en gruppe boligejere er der dermed opstået en ny konverteringsmulighed, som kan barbere en del af boliggælden væk. Men man skal tænke sig godt om, skriver Louise Kastberg.

3. Årtiers forhadte reformer baner vejen for historisk krisehjælp

I årtier har Danmark gennemført reformer, der har bidraget til en stærk økonomi. Det er disse politiske aftaler, der nu giver mulighed for at gennemføre historisk store krisepakker, vurderer økonomer. Finansredaktør Jakob Chor, Eva Jung og Frederik M. Juel har historien.

4. Coronakrisen er farlig med Trump som verdens leder

Den afgørende test for, hvordan Danmark kommer gennem coronakrisen afgøres ikke af fornuftig dansk krisepolitik. Coronakrisen er farlig for verdensøkonomien uden globalt og europæisk lederskab. Men verden mangler en leder. Det skriver Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, i en leder.

5. Aktierne styrtdykker – her er dine muligheder

Verden over har coronavirussen fået aktierne til at tage det store hovedspring ud på det dybe vand. Men du skal ikke automatisk følge efter og smide dine aktier med ud over kanten, lyder det samstemmende fra en håndfuld forvaltere af investeringer, der er uafhængige af bankerne. Se deres to vigtigste råd i denne situation. Povl Dengsøe har samlet dem.