Business-Update: Flere hundrede SAS-piloter står til at miste jobbet

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder på denne onsdag.

Flere hundrede piloter i SAS kan ifølge Finans.dk nu forvente at se en fyreseddel, efter forhandlinger er brudt sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Godeftermiddag og velkommen til dagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder denne onsdag.

Vi lægger ud med historien fra Finans.dk om, at flere hundrede SAS-piloter ser ud til at miste deres arbejde. Det sker, efter at forhandlingerne mellem det skandinaviske flyselskab og piloternes fagforeninger er brudt sammen.

SAS varslede i juni, at flyselskabet ville fyre 560 piloter som en del af en omfattende spareplan, der skal være med til at genoprette økonomien i det hårdt pressede flyselskab, hvis økonomi er blevet skudt i sænk som følge af coronakrisen.

SAS lagde dog samtidig op til, at omkring halvdelen af de opsagte stillinger muligvis kunne reddes, hvis piloterne ville acceptere en lønnedgang samt at arbejde på deltid så længe coronakrisen står på.

Læs historien her.

Ren­te­fald og på vej mod kurs­re­kord: »Godt nyt for de man­ge der kø­ber bo­lig i øje­blik­ket«

I disse dage er der ikke de store udsving i markederne, og der er ingen nye prognoser. Alligevel er tendensen, at renten på danske statsobligationer falder, og det er altid godt nyt for boligejerne. Det skriver Børsen.

Renten på den danske ti-årige statsobligation falder i dag med to basispoint til en rente på minus 0,4 procent, hvilket er det laveste siden starten af august.

De faldende renter betyder, at Totalkredits 30-årige 1 procent-lån med afdrag nu handles i kurs 99,6. Det er første gang i obligationens levetid, at den handler i så højt et kursniveau – kun en snert fra kurs 100.

Læs historien her.

Mikrobryggeri langer ud efter regeringen: »Irrationelt og uforståeligt«

Danmarks vel nok mest kendte mikrobryggeri, Mikkeller, har mildest talt svært ved at forstå logikken bag de nye coronarestriktioner, skriver Finans.dk.

De høje smittetal har som bekendt ført til et påbud om, at alle restauranter, barer, cafeer og øvrige beværtninger i Storkøbenhavn skal lukke senest klokken 22 fra i morgen, hvor personalet og gæsterne samtidig skal bære mundbind.

Men dermed straffer myndighederne reelt en branche, der har gjort alt for at efterleve afstandskravene siden genåbningen af samfundet, skriver Mikkeller på Facebook i et åbent brev til regeringen:

»Med dagens nye restriktioner rammer I en branche, der allerede er i knæ, hvilket vil koste arbejdspladser og føre til yderligere konkurser i en tid, hvor landets bedste og mest profilerede restauranter allerede er ved at lukke ned én for én,« skriver Mikkeller, der blev stiftet af Mikkel Borg Bjergsø i 2003 og i dag består af 41 lokationer. Dertil eksporterer mikrobryggeriet sine specialøl til 50 lande.

Læs hele historien her.

Her er fem skarpe bud på historier fra Berlingske Business egne skribenter:

​Grønne iværksættere i opråb: Vi kan ikke nå at finde klimaløsningerne – indfør klimaafgifter

De grønne iværksættere er ofte blevet fremhævet som en central del af Danmarks målsætning om at reducere 70 procent af CO2-udledningen i 2030.

Klimarådet har tidligere slået fast, at der i dag er eksisterende teknologier til at håndtere 60 procent af reduktionen – men at de sidste ti procent skal komme fra nye opfindelser og teknologi. Og netop derfor vender alle deres øjne mod de danske iværksættere i håbet om, at de finder nye løsninger.

Men i en fælles opfordring afviser 69 grønne iværksættere og investorer nu, at de kan løse opgaven selv:

»Vi er nogle af de innovative virksomheder, som udvikler de teknologier, statsministeren taler om. Vi sætter pris på politikernes og befolkningens tillid til os. Men vi må allerede skuffe jer, fordi problemet er for kritisk og for stort til, at politikerne trygt kan overlade opgaven til os,« lyder det i opfordringen, som bl.a. har prominente iværksættere som Mette Lykke fra Too Good To Go, Jakob Jønck fra Simple Feast og Nima Tisdall fra Blue Lobster som medunderskrivere.

Læs historien af Sebastian Persson og Sara Hodzic her.

Nu er det rimeligt at spørge, om vi kan stole på Boris Johnson og briterne

Det er lykkedes for premierminister Boris Johnson at gøre noget, der ikke er set før: Alle hans forgængere er enige om at fordømme regeringens forsøg på egenhændigt at omskrive skilsmisseaftalen med EU. Tiltaget er et uhørt brud med britisk tradition, der kan få vidtrækkende konsekvenser. Ikke kun i forholdet til EU.

Læs Brexit-analysen fra Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie her.

Det tidligere ØK ryster på hovedet af Skats krav

»Det er meget svært at gå tilbage og finde mennesker, der var involveret i virksomheden for 10-12 år siden, og som stadig har dokumenter, eller stadig kan huske, hvad der helt præcist skete dengang. Vi har ingen folk tilbage i Venezuela. Det er alt sammen solgt.«

Sådan lyder det fra Martin Thaysen, administrerende direktør i EAC Invest, der på 12. år er i clinch med de danske skattemyndigheder om en sag, som har sin oprindelse i Venezuela. Her havde ØK datterselskabet Plumrose frem til 2014, da det blev solgt.

Skattesagen handler kort fortalt om, hvorvidt EAC Invest skal betale skat af fiktive renteindtægter fra royaltybetalinger, som virksomheden ikke kunne modtage på grund af valutarestriktioner i det sydamerikanske land.

Læs Vibe Hyltofts historie her.

Dansk virksomhed købt af Kahoot! for trecifret millionbeløb

Den norske techvirksomhed Kahoot! er kendt i store dele af verden for sin festlige funktion, hvor man kan quizze mod hinanden på storskærm.

Og nu har virksomheden kigget mod Danmark.

For Kahoot! vil også satse hårdt på digital læring, kommunikation og ledelse på arbejdspladser, og derfor har Kahoot! opkøbt den danske virksomhed Actimo i en handel til en værdi af mellem 160 og 200 mio. kr.

Det oplyser Actimos adm. direktør og stifter, Eske Gunge, til Berlingske.

»Vi får mulighed for at nå et ekstremt stort marked, for Kahoot! er en global spiller, så for os er det fantastisk at nå hen et sted, hvor man har en fornemmelse af, at vi virkelig kan gøre en forskel i verden,« siger han.

Læs historien her.

Nye ure og iPad fra Apple – iPhone 12 kommer senere

Apple holder skruen i vandet med lancering af nye ure i forskellige prislag og kraftigere iPad-modeller, indtil de kommende iPhone 12-telefoner er klar.

Tirsdag aften præsenterede den amerikanske teknologiproducent sin efterårskollektion i en livepræsentation over nettet på grund af coronavirussen fra Apples få år gamle, milliarddyre hovedsæde i Cupertino i Californien ved den amerikanske vestkyst.

Og modsat normalt afslørede Apple-topchef Tim Cook allerede efter få sekunder, at aftenens fokus lå på Apple Watch og iPad, ikke på nye iPhone-telefoner.

Læs teknologiskribent Thomas Breinstrups historie her.