Business-update: Endnu en sag om købt omtale rammer stort dansk medie

Mange kunder vinder på energikrisen, flere danske virksomheder dropper Kina og endnu en sag om købt omtale rammer et af landets største medier. Det er nogle af de historier, der præger nyhedsbilledet denne kolde torsdag eftermiddag.

Endnu en sag om betalt omtale rammer TV 2. Senest da TV 2 Vejret cyklede med en gruppe danskere til Berlin. Med var den kendte vejrvært og chef for TV 2 Vejret Peter Tanev. Nu viser det sig, at Tysk Turist Information, en pendant til Visit Denmark, der har betalt penge til TV 2 for at opnå omtalen. På billedet ses Peter Tanev i »Tour de Tisvilde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til Berlingskes Business-update på denne noget kolde og snefulde, men også solskinsrige torsdag eftermiddag.

Vi har som altid været dagens nyhedsbillede rundt for at give dig overblik over, hvad der sker i erhvervslivet og økonomien netop nu.

I dag skal vi forbi lidt af hvert. For mens inflationen og energikrisen buldrer derudad, er det ikke alle, der bliver ramt. Op mod en million danskere er energikrisens store vindere. Men det er dog ikke kun positive nyheder, der præger eftermiddagens nyhedsoverblik. For vi runder også nyheden om, at tusindvis af danske familier rammes af et massivt rentesmæk.

I bunden venter en noget dyster prognose.

Velkommen til og god læselyst.

#1 Op mod en million kunder vinder på energikrisen

Sneen er de seneste dage faldet over dele af Danmark, og temperaturen er mange steder under nul grader. Det betyder, at man skruer op for varmen i hjemmet. En buldrende energikrise har dog sendt priserne på naturgas og fjernvarme mod skyerne, og flere familier har svært ved at få det til at løbe rundt. Men det er langtfra tilfældet for alle, skriver DR.

Der er op mod en million fjernvarmekunder, der ikke for alvor eller slet ikke mærker energikrisen.

Forskellen mellem de højeste og laveste varmeregninger er så ekstreme, at det aldrig er set før, siger Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

De fjernvarmekunder, der ikke er ramt, bor typisk i og ved landets fire største byer og får varme leveret fra et forsyningsselskab, der har varme produceret på affald. Kraftvarmeværkerne får stadig penge for at modtage affald, som de kan fremstille billig varme af, mens prisen på el, kul, træpiller og naturgas er steget til vejrs, skriver DR.

#2 Rentesmæk rammer tusindvis af danske familier

300.000 danske familier vil med den kraftigt stigende rente opleve, at deres renteudgifter spiser en større del af budgettet inden sommeren 2023. Det viser en analyse fra bankernes organisation, Finans Danmark, skriver Politiken.

I Københavns, Odsherred og Guldborgsund kommuner er det kun tre procent af familierne, der kan mærke en rentestigning på 2.500 kroner eller mere, mens det i Gentofte, Dragør og Skanderborg er mellem 9 og 12 procent af familierne, der mærker økonomien stramme til, skriver Politiken.

»Det er afgørende, at du tilpasser din økonomi og sænker faste udgifter. Overvej at sælge aktiver som for eksempel bil eller sommerhus,« siger Kim Valentin, der er administrerende direktør i Finanshuset Fredensborg, der blandt andet rådgiver om privatøkonomi, til Politiken.

#3 Danske virksomheder dropper Kina

Flere danske virksomheder er begyndt at søge mod andre destinationer i Asien efter flere årtiers valfart til Kina. Det er især landets hårde coronapolitik, der får mange ledere til at se skeptisk mod verdens næststørste økonomi, skriver Børsen.

»Min holdning er, at vi klapper hesten og ser, hvad der sker i Kina. Håndteringen af corona har gjort forretningsmiljøet surt,« siger Niels Østerberg til Børsen.

Han er direktør for den fynske virksomhed Orana, der med 450 ansatte og knap en halv milliard kroner i omsætning, producerer koncentrater til juice og syltetøj til yoghurt. Han har det seneste år revideret sin Asien-strategi. Det førte til en ny fabrik i Sri Lanka, idet han konkluderede, at Kina er en dårlig idé at satse på. Han vil ikke afvise, at man på et tidspunkt vil satse benhårdt på Kina, men i øjeblikket er situationen alt for usikker, mener han.

Danske virksomheder har reduceret deres investeringer i Kina med 5,9 milliarder kroner.

#4 Endnu en sag om købt omtale rammer stort dansk medie

Mens TV 2 har forsikret, at det aldrig har været muligt at købe sig til omtale, er mediet nu endt i endnu en sag, der peger i den modsatte retning.

Jyllands-Posten har de seneste uger bragt en række historier om betalt omtale på TV 2. Blandt andet var lobbyorganisationen Drukfri Ungdom, som er finansieret af spiritusbranchen, mod betaling blevet tilbudt at få omtale i blandt andet Go' morgen Danmark.

Nu har endnu en sag ramt TV 2.

Da TV 2 Vejret anført af den kendte vejrvært Peter Tanev cyklede til Berlin og over flere dage bragte indslag fra turen, var det ikke TV 2 Vejret, der havde fået ideen.

Det fortæller Bo Schou Lauridsen, turistchef i Tysk Turist Information, ifølge Jyllands-Posten.

Det var det tyske turistkontor, der ville markedsføre, at det var muligt at cykle fra København til Berlin. De rakte ud til TV 2 og det endte i en aftale, hvor Peter Tanev cyklede med.

»Vi havde et samlet budget på en million kroner til markedsføringen af rejselandet Tyskland som bæredygtig rejsedestination, og betalingen til TV 2 for de fire indslag var en væsentlig del af det samlede budget,« fortæller Bo Schou Lauridsen, som er turistchef i Tysk Turist Information til Jyllands-Posten.

»Når jeg har slået fast, at det ikke er muligt at købe redaktionel omtale på TV 2, er det, fordi ingen kan få redaktionel indflydelse eller få bragt et bestemt budskab på baggrund af økonomisk støtte. Det er TV 2, der vurderer, om et tema er redaktionelt relevant, og redaktionen beslutter, hvilket indhold og budskaber, vi bringer. TV 2 afgiver ikke sin redaktionelle frihed,« skriver Lotte Lindegaard, som er indholdsredaktør på TV 2, til Jyllands-Posten.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

A: Trods flere klemte boligejere vil Nationalbanken stadig pille ved dit afdragsfrie lån

Selvom økonomien strammer til for mange af landets boligejere, holder Nationalbanken fast i, at muligheden for at vælge afdrag fra på dit boliglån skal begrænses. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit advarer mod timingen. Læs hvorfor og hør podcasten »Pilestræde«, der i dag sætter fokus på bolignedturen og lånereglerne.

Læs artiklen her.

B: I årtier er det gået op og op, men nu brister den svenske boligboble

De svenske boligpriser fortsætter faldet og er i den største nedtur siden begyndelsen af 1990erne. Er bunden ved at være nået, eller er der en pris langt større end bare coronatidens boligfest, der nu skal betales? Alle forhold peger på grimme overraskelser forude.

Læs artiklen her.

C: Blødningen fortsætter på boligmarkedet: Største prisfald siden finanskriseårene

De vilde prisstigninger, vi så under coronakrisens boligboom, gav anledning til panderynker hos blandt andre Finanstilsynet og Nationalbanken. Nu ser vi hvorfor, påpeger boligøkonom i lyset af de nye boligpristal fra Boligsiden.

Læs artiklen her.

Kommende tilbagegang i dansk økonomi

Vi står over for en økonomisk tilbagegang i 2023. Men vi er godt rustede, lyder det fra Søren Kristensen, som er cheføkonom i Sydbank.

Tak fordi du læste med.