Business-overblik: Trecifret millionindsprøjtning til dansk komet

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Danmarks største pengetank, ATP, har skudt kapital i en dansk kometvirksomhed, der bygger og driver solcelleparker i Danmark og i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser. Velkommen til dagens Business-overblik. Weekenden står for døren, og det gør endnu højere elpriser også.

Fredag rammer prisen på el det højeste niveau siden 29. september, med en gennemsnitlig råpris på tre kroner per kilowatt-time på den nordiske elbørs Nord Pool. Det skriver TV 2.

I dagens overblik flyver vi også forbi en amerikansk konkursdomstol, der har godkendt SAS’ pilotaftale. Vi runder vinderen af Årets Hæderspris 2022, der både har en række millionbøder og en historisk dom i bagagen. Vi skal også forbi vinderen af Børsens Gazellepris. Og så risikerer Elon Musk at blive hevet i retten af tidligere Twitter-ansatte. Endelig har en dansk komet modtaget en massiv kapitalindsprøjtning.

God læselyst!

Amerikansk domstol godkender pilotaftale hos SAS

En amerikansk konkursdomstol har godkendt den aftale med selskabets pilotforeninger, som SAS indgik i sommer og dermed afsluttede 15 dages pilotstrejke. Det skriver Finans på baggrund af en pressemeddelelse fra SAS.

SAS ansøgte om konkursbeskyttelse i USA dagen efter, at strejken begyndte 5. juli. 19. juli offentliggjorde SAS en aftale gældende for godt fem år med de norske, svenske og danske pilotforeninger, men under forudsætning af, at aftalen blev godkendt af konkursdomstolen i USA.

»Dagens godkendelse afspejler bidraget fra piloterne i det fortsatte arbejde med vores transformationsplan, som er nødvendig for at bygge et stærkt og konkurrencekraftigt SAS for fremtiden,« siger koncernchef Anko van der Werff i pressemeddelelsen.

SAS har et underskud på 5,4 milliarder danske kroner før skat i regnskabsåret, der sluttede ved udgangen af oktober. Selskabet har det seneste år været i færd med en stor spareplan, SAS Forward, der skal sikre besparelser for godt fem milliarder kroner årligt.

For et år siden fik hans virksomheder millionbøde for at forsyne russiske kampfly i Syrien – nu hædres han af stort revisionsfirma

Den fynske erhvervsmand og oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen er blevet tildelt Årets Hæderspris 2022. Prisen uddeles årligt af revisionshuset PwC.

Torben Østergaard-Nielsen beskrives som et forbillede »for samfund og erhvervsliv som helhed«. I begrundelsen har PwC ikke nævnt, at selskaber i den koncern, hvor Torben Østergaard-Nielsen er grundlægger og ejerleder, har modtaget en historisk dom og millionbøder for at have forsynet russiske styrker i Syrien med tonsvis af jetbrændstof. Det skriver vi her på Berlingske.

»Det er et uheldigt signal at sende, at man et år efter en dom af den her størrelse kan blive hædret med en sådan pris. Man kan godt gøre det, men så må man også nævne fejlene, hvordan de blev håndteret, og hvorfor han på trods af den sag kan modtage en sådan hæder så kort tid efter,« siger Jacob Dahl Rendtorff, professor i virksomhedsetik ved RUC til Berlingske.

Dansk Erhverv, som blandt andre er repræsenteret i juryen, har afvist at kommentere organisationens overvejelser bag tildelingen af Årets Hæderspris.

Årets hurtigst voksende virksomhed er fundet

Torsdag aften blev årets hurtigst voksende virksomhed fundet ved Børsens gazellekåring i Falkoner Salen på Frederiksberg. Prisen som Årets Gazelle gik til energihandelsvirksomheden Incommodities. Det skriver Børsen. Prisen uddeles årligt som en hyldest til landets hurtigst voksende virksomheder.

Virksomheden, der har hovedsæde i Skejby lidt uden for Aarhus, har leveret en vækst på på 3.113 procent over fire år.

I det seneste regnskabs år endte toplinjen på over 100 milliarder kroner, hvilket gjorde Incommodities til den største virksomhed målt på omsætning, der nogensinde er blevet nomineret som Gazelle, skriver Børsen.

Elon Musk risikerer at blive hevet i retten af tidligere ansatte

Elon Musk – Teslas stifter og administrerende direktør, der nu også kan skrive Twitter-ejer på cv'et – risikerer at blive trukket i retten af tidligere Twitter-ansatte, som mener, at de er blevet fyret uberettiget.

Da Musk overtog Twitter, blev mere end halvdelen af de i alt 7.500 ansatte fyret. Det skriver Børsen på baggrund af Marketwire.

Derudover er der indsendt en klage til byen San Francisco om, at Musk ulovligt har omdannet kontorlokaler til værelser, så medarbejderne kan sove på stedet.

Trecifret millionindsprøjtning i dansk komet

Danmarks største pengetank, ATP, køber en ejerandel af energiselskabet Better Energy, der bygger og driver solcelleparker i Danmark og udlandet. Det skriver Finans.

Rasmus Lildholdt Kjær, der er administrerende direktør i Better Energy, vil ikke løfte sløret for beløbet, men siger til Finans, at der er tale om et »stort trecifret millionbeløb eller en lille milliard, alt efter hvordan man vender det«.

ATP får en ejerandel på 15 procent af selskabet. Better Energy har høje ambitioner frem mod 2025, hvor de gerne vil kunne dække 20 millioner husstande med elektricitet frem mod 2025.

»Vi køber os ind i det her selskab, fordi vi er en langsigtet investor. Måske kommer der en børsnotering, men der ligger ikke en konkret plan om, at det skal børsnoteres om to år, og så er vi ude,« siger Mikkel Svenstrup, som glæder sig over investeringen i Better Energy, til Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med fredag:

  1. Den amerikanske dollar bliver fortsat svækket og nærmer sig igen 7,00 i forhold til den danske krone. Svækkelsen har først og fremmest noget med renteudviklingen at gøre. Selvom centralbankerne vil stramme yderligere, forbereder investorerne sig på den efterfølgende pengepolitiske lempelse under den recession, som synes svær at undgå. Fortsætter dollaren faldet?
  2. Oliepriserne er fortsat under pres, og kombinationen af dollarsvækkelsen og lavere oliepriser er godt nyt for forbrugerne. Lavere energipriser er ikke kun godt nyt direkte for forbrugerne, men også for udviklingen i inflationen. Er der yderligere olieprisfald i vente?
  3. FLS fik for første gang i lang tid analytikeropbakning i går, da en positiv JPMorgan analyse sendte aktien i top. Er der mere af den gode udvikling i dag?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,55 procent
  • S&P 500: +0,75 procent
  • Nasdaq: +1,13 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +1,30 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,47 procent
  • Kina CSI: -0,02 procent

Tak, fordi du læste med!