Business-update: Danskerne vilde med ny elbil, men den kommer først til næste år

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Fisker Ocean er den ny elbil, som er på vej til danskerne. Der er forhåndsreserveret 1.200 eksemplarer af bilen i Danmark, og det gør det danske marked til det største i Europa for den ny elbil. Den er Fisker Inc., der har danske Henrik Fisker som topchef. Henrik Fisker ejer også 20 procent af Fisker Inc.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrej Sokolow
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update.

Du skal læse om ny elbil, der bliver forsinket. Du skal også læse om Xellia Pharmaceuticals, der er lidt af et problembarn for Novo, men vi starter med lidt godt nyt om de danske aktier.

Aktiechefer tror på stort dansk comeback

Stigende renter og høj inflation. Det giver en usikkerhed, som normalt er gift for aktiemarkederne ikke mindst det danske. Men denne gang kan usikkerheden være en fordel for de danske aktiemarkeder, der ifølge en række aktiechefer står til et solidt comeback resten af året. Det skriver finans.dk.

De danske aktier står til at klare sig bedre end det globale aktiemarked som helhed.

»Markedet har givet de danske aktier hård medfart. Nu ser det dog ud til, at investorerne har fået øjnene op for, at C25-indekset består af en masse kvalitet, og at det ikke er et dårligt sted at være eksponeret med det stormvejr, vi står i,« siger Lars Hytting, der er aktiechef i Artha Kapitalforvaltning til finans.dk.

Både Tine Choi Danielsen fra PFA og Philip Jagd fra Sampension påpeger, at rentestigningerne og inflationen skaber et broget billede, men de mener også, at Danmark står til at klare sig godt i forhold til det globale marked.

Philip Jagd kommer med et bud på, hvor meget bedre.

»Fordi danske aktier kun er marginalt dyrere, og deres indtjeningsvækst forventes at blive større, vil jeg forvente, at C25-indekset kan outperforme med 5 til 10 procent de næste 12 måneder – især hvis nogle af risiko scenarierne udspiller sig, og renterne ikke tager et kraftigt nøk op,« siger Philip Jagd.

Novos problembarn lider stort tab

Xellia Pharmaceuticals er lidt af et problembarn for medicinalkæmpen Novo A/S, og nu har selskabet lidt et nyt stort tab. Selskabet, der producerer behandlinger til bekæmpelse af blandt andet bakterie- og svampeinfektioner kom ud af 2021 med et underskud, der var mere end firedoblet i forhold til året før. Det skriver borsen.dk.

Omsætningen faldt med 12,2 procent. til 1.793 millioner kroner i 2021. Det gav et tab på 544 millioner kroner på driften. Året før var tabet på 123 millioner kroner. Det dårligere resultat skyldes ifølge selskabet selv et mindre salg samt fortsat pres på priserne. Hertil kommer, at der har været en forsinkelse på at få fabrikken i USA til at producere.

Novo har siden 2013 forsøgt at sælge selskabet, men uden at det er lykkedes.

Xellia regner dog med, at der er en vending på vej. For 2022 venter selskabet, at omsætningen vil stige med en encifret procent, og at der vil være overskud i kerneforretningen.

Ny elbil er forsinket

Rigtigt mange danskere venter på, at den ny elbil Fisker Ocean kommer på markedet. Hidtil har det heddet, at den skulle kommer til november, men den når først ud til kunderne i 2023. Det skriver finans.dk.

Det er danske Henrik Fisker, der er på vej med den ny elbil, som er produceret af Fisker Inc.

Produktionen af Fisker Ocean-bilen starter i Østrig 17. november, men det er kun særligt udvalgte kunder, der kan få glæde af bilen i år.

Det fortæller elbilproducenten Fisker Inc.’s kommunikationsafdeling ifølge finans.dk i en mail.

»Henrik Fisker kan før have nævnt, at en lille mængde køretøjer vil blive leveret til meget tidlige reservationsholdere lige efter produktionsstart – men samlet set starter leverancerne i 2023. Undskylder for forvirringen om tidligere mængder af leveringer, der måske er nævnt i forbifarten,« skriver Fisker Inc.

Danskerne kan dog glæde sig over, at bilen i de kommende uger bliver vist frem i Illum Bolighus i København. Der hidtil bestilt mere end 1.200 af elbilen i her i landet. Danmark er dermed det land i Europa, hvor der er flest forhåndsreservationer på elbilen.

Henrik Fisker er god for et milliardbeløb, da han ifølge Forbes ejer omkring 20 procent af Fisker Inc.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalister på Berlingske Business:

Statens vagthund dykker ned i hidtil hemmeligholdt kapitel i den danske finanskrise

Da den danske økonomi stod på kanten af kollaps på det værste tidspunkt under finanskrisen, blev en opsigtsvækkende aftale indgået, som kom til at koste staten over 100 milliarder kroner. Nu blotlægges det hidtil ubelyste forløb for første gang i 13 år. Læs historien her.

Lever virksomheder og forbrugere på samme planet? Renter og tusindvis af arbejdspladser på spil

De mange kastevinde omkring dansk og europæisk økonomi har givet store fald i humøret – med de højeste forventninger til den fremtidige inflation nogensinde målt. Men signalerne fra virksomhederne er langt mere optimistiske. Kun den ene side kan have ret. Svaret har stor betydning for tusindvis af arbejdspladser, men også for de danske boligrenter. Læs analysen her.

Twitter i kovending: Elon Musk har nu gode muligheder for at købe virksomheden

Efter 10 dage med afvisende tilbagemeldinger fra Twitter har Elon Musk mødtes med Twitter og en række investorer. Hans forhåbning er, at de vil stemme for hans tilbud om at opkøbe virksomheden på mandagens generalforsamling. Læs historien her.

Udskældte negative renter kan synge på sidste vers: »De bliver en saga blot«

Negative renter har gennem mange år givet anledning til ivrig debat og kritik, men med den stigende inflation er der lagt op til at hæve renterne for at tøjle de store prisstigninger. Flere banker spår nu, at renterne allerede næste år kan gå i plus, men det er ikke alle, der forudser et endegyldigt farvel til renter under nul. Læs historien her.

Det årlige »Tinder-møde« skal hente nye milliarder til danske spilstudier

Over to dage mødes investorer fra hele verden – og fra mange af verdens største selskaber – med danske computer- og mobilspilproducenter for at se, om de kan finde sammen. Det seneste år er der brugt over en milliard kroner i udenlandske opkøb og investeringer i Danmark. Læs historien her.