Business-update: Danskerne går aktieamok som aldrig før

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

På bare to måneder har danskerne købt op i fonde for et rekordstort milliardbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu, så du kan gå velinformeret på weekend.

Mange danskere venter fredag i spænding på at få svar på, om de skal have penge tilbage i skat. Vi holder dig naturligvis opdateret på berlingske.dk, så snart der bliver åbnet for årsopgørelsen.

Nu til et hurtigt overblik:

Ekspert: Optræk til drabelig luftkamp

Efter en lang og hård kamp for overlevelse for Norwegian præsenterede flyselskabets ledelse torsdag sin endelige plan for en genrejsning af selskabet.

Hvis kreditorer og nuværende aktionærer stemmer ja til planen ved en række møder i marts, så vil Norwegian i foråret stå som et genrejst lavprisselskab med op til otte mia. norske kroner i egenkapital og en gæld, der er barberet markant ned fra 60 til 20 mia. norske kroner. Det skriver Børsen.

Hans Jørgen Elnæs, norsk luftfartsanalytiker og ejer af rådgivningsselskabet Winair, har ifølge avisen stor tiltro til, at Norwegian genopstår som en hård konkurrent.

»Der er optræk til en drabelig luftkamp i skyerne over Norge,« siger Hans Jørgen Elnæs.

Danskerne køber aktier som aldrig før

Coronakrisen har fået danskerne til at handle aktier på livet løs. Alene i årets første to måneder har danske privatinvestorer købt op i fonde for mere end 20 mia. kroner, viser nye tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Især fonde med danske aktier er populære og har med 3,3 mia. kroner det største nettokøb nogensinde for årets to første måneder. Fonde med danske aktier står for 40 procent af det samlede nettokøb i aktiefondene.

I 2020 blev der tilført midler for 84 mia. kroner til danske detailfonde, hvilket var det største beløb i 15 år. Danskernes investeringslyst er dog ikke blevet mindre i 2021 – tværtimod.

»Flere danskere har det seneste år fået øjnene op for mulighederne ved at investere, og det er sandsynligt, at de vil fortsætte med at investere mere end før coronakrisen. Det vil være positivt for både den enkelte dansker og samfundet som helhed,« siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.

Tivoli ramt af trecifret millionunderskud

Coronaudbruddet har været dyrt for Tivoli, der har holdt lukket dele af sidste år. I åbningstiden har forlystelsesparken også haft langt færre gæster end vanligt, skriver Ritzau.

Tivoli kommer ud af 2020 med et underskud på 143 mio. kroner. Det oplyser selskabet i sit årsregnskab. Det er en U-vending fra 2019, hvor Tivoli omvendt havde et overskud på 167 mio. kroner.

Der var 1,63 millioner besøgende i Tivoli sidste år, hvilket er næsten tre millioner færre end i 2019. Omsætningen er mere end halveret til 478 mio. kroner.

»Det er i høj grad forsamlingsforbuddene, de generelt færre turister i København og de mange opfordringer til danskerne om at undgå social kontakt, som har påvirket Tivolis aktivitetsniveau negativt,« skriver Tivoli i regnskabet.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Fra i dag kan du smugkigge i årsopgørelsen for 2020: Her er de fem mest oversete fradrag

I år bliver der officielt åbnet for adgangen til årsopgørelsen for 2020 mandag den 15. marts, men går alt som det plejer, kan de utålmodige allerede komme ind og smugkigge i løbet af i dag, når Skattestyrelsen går i gang med at teste systemerne. Få skatteekspertens bedste bud på de fem mest oversete skattefradrag.

Læs mere her.

2. Netflix begynder at slå ned på deling af kodeord

Verdens største filmstreamingtjeneste kræver bekræftelse på, at man har lov til at se med på skærmen.

Læs mere her.

3. Ti virksomheder betaler en tredjedel af al selskabsskat. Se listen med de 100 største skattebetalere

I 2019 trillede der rekordhøje summer, nemlig 72,4 milliarder, i statskassen fra selskabsskat. Blot ti virksomheder stod for en tredjedel af al den selskabsskat, der blev betalt. Finanssektorens skattebetaling får CEPOS til at genoplive debatten om regeringens pension til Arne.

Læs mere her.

4. Britisk investeringsveteran forudser »bizar« aktiesommer: Forventer 10-15 procents korrektion

Alan Higgins, investeringschef hos dronning Elizabeths bank, Coutts i London, tror, at vi får en »bizar« sommer, hvor aktierne falder 10-15 procent, selvom økonomien buldrer afsted. Derfor vil han heller ikke bruge uroen i øjeblikket til at købe op, men i stedet vente, til vi får en korrektion til sommer.

Læs mere her.

5. Danske Bank modtog flere hundrede siders advarsler om hvidvask – men ledelsen fik ikke rapport oversat

Nye oplysninger om Danske Banks hvidvasksag giver fornyet kritik af bankens daværende ledelse: En detaljeret rapport fra det estiske tilsyn pegede i 2014 på 47 konkrete brud på hvidvaskreglerne i den estiske filial. Men rapporten blev aldrig dengang oversat. Imens fortsatte tusindvis af lyssky kunder i banken.

Læs mere her.