Business-update: Dansk storbank politianmeldes af Finanstilsynet

En pensionskasse med stor investeringslyst, en politianmeldt storbank, en Holch Povlsen med et underskud og boligmarkedet løber med overskrifterne i dagens Business-update.

Finanstilsynet har til at opgave at holde tilsyn med blandt andet bankernes aktiviteter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til mandagens Business-update her på Berlingske.

Vi har som altid været rundt i nyhedsbilledet for at give dig et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

I dag skal vi blandt andet forbi en stor dansk pensionskasse, der trodser de blinkende alarmer og investerer i boliger. Vi skal også forbi en storbank, der nu er blevet politianmeldt, en Holch Povlsen med en rødt regnskab. Men vi starter med et overblik over, hvilke huse der er faldet mest i pris.

Vi slutter af, hvis du fortsat læser med, med en nyhed, der måske kan give ro på hos de boligejere med flekslån, som snart har udsigt til historisk høje boligrenter 1. januar.

#1 – Huse med disse opvarmningsformer er faldet mest i pris

Huse med fjernvarme har været ramt af de mindste prisfald indtil nu, viser opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Vendingen på boligmarkedet er nemlig slået hårdere igennem på visse dele af husmarkedet end på andre, skriver Finans.

Mens huse med fjernvarme er faldet i underkanten af en procent siden toppen af i august, er det dog gået hårdere ud over huse med gas- og oliefyr.

Det viser en opgørelse fra Home og Boligsiden, hvor man er dykket ned i BBR-data for alle de huse, der er solgt på landsplan. Det skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.

»Det er ikke overraskende, at de store stigninger i varmeudgiften og al medieomtalen om de store stigninger, sætter sig i priserne, da en høj varmeudgift normalt afspejler sig i en lavere salgspris,« udtaler Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson for Home-kæden, i pressemeddelelsen.

#2 – Finanstil­synet politi­an­melder Jyske Bank for hvidva­sk­mangler

Finanstilsynet har besluttet at anmode National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) om at indlede politimæssig efterforskning af Jyske Bank A/S, fremgår det på tilsynets hjemmeside.

Anmeldelsen sker på baggrund af en hvidvaskinspektion 30. september og 1. oktober 2021 i Jyske Banks Keyplan Mortgage-afdeling og en supplerende hvidvaskinspektion 30. november 2021 i bankens Private Banking-afdeling, skriver Børsen.

Redegørelsen om inspektionerne blev offentliggjort 16. september.

Men Finanstilsynet har efterfølgende besluttet sig for at politianmelde den næststørste danske bank for tre mulige overtrædelser af hvidvasklovens paragraffer

Det drejer sig om kundekendskabsprocedurer, bankens pligt til at undersøge kunder og om såkaldt opbevaringspligt.

#3 – Taber penge: Holch Povlsen-selskabet Nine United leverer usædvanligt resultat

De sidste mange år har Bestseller-grundlæggerens milliardselskab leveret store overskud, men den trend slutter i et nyt regnskab.

Bestsellerimperiets grundlægger har nemlig leveret et resultat, der kan få de fleste til at spærre øjnene op.

For første gang i mere end ti år har Troels Holch Povlsen, der er far til Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, leveret underskud i sit milliardselskab Nine United. Det viser et nyt regnskab, der er netop er offentliggjort, skriver Finans.

Selskabet, der er stiftet og ejet af Troels Holch Povlsen, handler primært med møbler og andet inventar, men investerer også i ejendomme og en række andre selskaber, og her der det gået galt, skriver ledelsen i årsrapporten:

»Afvigelsen (fra det forventede resultat, red.) skyldes dels et negativt afkast på selskabets værdipapirer som følge af den væsentlige rentestigning sidste halvdel af regnskabsåret, dels faldende aktivitet, specielt på selskaber, der opererer på onlinemarkedet.«

#4 – Pensions­kasse trodser udfordret ejendoms­marked: Gennem­fører største opkøb i halvandet år

De støt stigende renter har gjort det besværligt for investorer at skabe gode investeringer, og det har fået handlen på boligmarkedet til at stoppe.

Men nu vælger pensionsselskabet Danica alligevel at foretage sit største opkøb i halvandet år, skriver Børsen.

Danica Ejendomme, som er pensionskassens ejendomsselskab, føjer nemlig en kontorejendom til 600 millioner kroner til den eksisterende portefølje på 39 milliarder kroner.

Den syv etagers ejendom på 14.000 kvadratmeter, som overtages fuldt udlejet til Sund & Bælt og Mobilepay, er nabo til Scandic Hotel og genbo til Planetariet ved søerne i København.

»Det er en meget attraktiv ejendom med en central beliggenhed. Vi er bevidste om, at investeringsklimaet er svært lige nu, men det betyder også, at vi ikke er oppe i samme prisniveau som samme tid sidste år«, siger Frederik Falck, investeringschef i Danica Ejendomme, blandt andet til avisen.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre artikler fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A: Disneys kronprins floppede. Nu er den gamle konge tilbage på tronen. Kan ingen andre styre det magiske kongerige?

Disney har hentet sin mangeårige topchef tilbage for at få underholdningsgiganten på rette spor igen, mindre end tre år efter at han forlod tronen. Har Bob Iger stadig det magiske håndelag – og har han dybest set fejlet med at finde den rigtige tronfølger?

Læs historien fra Bibi Christensen lige her.

B: Ombudsmanden går ind i Gældsstyrelsens behandling af sager om frivillig betaling af gæld.

Berlingske har for nylig berettet om borgere, der ikke kan få lov til at betale deres gæld til det offentlige. Nu går Ombudsmanden ind i sagen.

Læs historien fra Vibe Hyltoft her.

C: Supermarkederne er enige: Varerne i din indkøbskurv bliver dyrere endnu.

Dagligvareprisernes himmelflugt vil fortsætte, siger et bredt udsnit af supermarkedschefer til TV 2. En cheføkonom spår, hvornår danskernes købekraft er tilbage på før-kriseniveau – og det er ikke foreløbig.

Læs historien fra Emil Bo Rask her.

Bidragssatsen på boliglån er styrtdykket siden 2016

De danske boligejere med flekslån har udsigt til et historisk stort rentesmæk, når de står op nytårsmorgen, men det kommer på baggrund af nogle år, hvor bidragssatsen har været faldende.

Nyheden kommer fra Rasmus Mandsberg, som er teamleder i Nationalbanken og formidler af finansiel statistik.