Business-update: Dansk gigant omlægger lån for svimlende milliardbeløb

Skarp kritik af Vækstfonden. TDC omlægger lån for milliarder. Stor fyringsrunde hos Danish Crown kan medføre slagterilukning. Det er dagens største historier fra erhvervslivet i dagens Business-update.

Den 140 år gamle telekommunikationsvirksomhed TDC har på en uge omlagt lån for 14,5 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag, kære læser.

Velkommen til ugens første Business-update her fra Pilestræde.

I dag skal vi forbi en serieinvestor, der på LinkedIn retter skarp kritik mod Vækstfonden. Vi suser også forbi TDC, som på blot en uge har omlagt lån for en svimlende milliardsum, og så skal vi forbi verdens bedst sælgende bilfabrikant.

God læselyst.

Serieinvestor i skarp kritik af Vækstfonden

Serieinvestor og mangemillionær Magnus Kjøller retter skarp kritik mod den statslige investeringsfond Væksfonden i et opslag på LinkedIn, skriver Finans.

Magnus Kjøller mener, at der er et problem med de lånevilkår, som Vækstfonden arbejder med, og at unge iværksættere er bange for at sige fra.

Vækstfonden er en statslig investeringsfond, som skal medvirke til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer til rådighed. De har gennem årene investeret i mange startup gennem et såkaldt vækstlån. Ifølge Magnus Kjøller ligger der i lånet, som fonden udbyder, en klausul om, at Vækstfonden skal have sine penge tilbage før andre investorer og långivere.

»Det har nogle meget uheldige og utilsigtede konsekvenser. For hvilken investor vil investere med konvertible lån, hvis en anden långiver forhindrer dem at få pengene tilbage i det scenario, de ikke konverter? Så er investoren låst fast. Selskabet skal så vælge, om man vil misligholde lånet hos investoren eller Vækstfonden. Det er noget kæmpe rod,« skriver han i sit opslag på LinkedIn.

Magnus Kjøller opfordrer fonden til at revurdere dets lånevilkår. Han mener nemlig, det kan afholde andre investorer i at investere i nye virksomheder. Men hos Vækstfonden er man ikke enig i kritikken:

»Det, som Magnus Kjøller – og andre – kan have oplevet, er at ved tilbud om vækstlån, skal investorerne (altså yder af konvertibel gæld) underskrive en særskilt tilbagetrædelse, hvorved at de skal have tilladelse til at få pengene retur. Motivet herfor er ganske enkelt – vækstlånet skal bruges på vækst og ikke omstrukturering af eksisterende gæld. I sidste ende med et fælles mål: Øget vækstpotentiale til gavn for fundere, det danske samfund og investorer. Vi oplever ikke, at det bliver problematiseret i vores arbejde med kunderne,« skriver Anders Christian Andersen, senior direktør i Danmarks Eksport- og Investeringsfond, som Vækstfonden er en del af, i et svar til Finans.

TDC har omlagt lån for 14,5 milliarder kroner på en uge

Det er ikke nogen lille gæld, der er i den danske telegigant TDC.

TDC dækker over landets største teleselskab YouSee og landets største udbyder af digital infrastruktur TDC Net. TDC er ejet at den australske kapitalfond Macquarie og de danske pensionskasser ATP, PFA og PKA. Deres gæld er senest opgjort til 38,5 milliarder kroner. Og lige nu er man i gang med en refinansiering af gæld i TDC-koncernen, skriver Børsen. På en uge har TDC omlagt lån for hele 14,5 milliarder kroner.

»Selvfølgelig påvirker stigende renter os. Det er ikke småpenge, vi refinansierer, og selvfølgelig indretter vi også vores forretning derefter, men vi er ikke mere påvirket, end vi fortsat investerer omkring tre milliarder kroner årligt i digital infrastruktur,« siger Jonas Sunn Torp, kommunikationschef i TDC Net til Børsen.

Det er ikke første gang, vi hører om de økonomiske vanskeligheder i TDC. I december kunne vi på Berlingske fortælle, at virksomheden havde langt større udfordringer end hidtil antaget, ifølge en slettet rapport. Det førte til, at ejerne måtte skyde 3,5 milliarder kroner ind i selskabet.

Toyota sidder fortsat på toppen som bedst sælgende bilfabrikant

I 2022 beholdt den japanske bilfabrikant Toyata Motor Corporation, som også inkluderer datterselskaberne Daihatsu Motor Co. og Hino Motors Ltd., førstepladsen over de bedst sælgende bilfabrikanter med 10,5 millioner biler, skriver Bloomberg. Den japanske producent er et langt stykke foran rivalen Volkswagen. Den tyske bilfabrikants salg faldt syv procent sidste år og endte på 8,3 millioner biler. Det er det laveste niveau af leverancer i 11 år.

Det er tredje år i træk, at Toyota er foran sin tyske rival.

Selvom 10,5 millioner biler lyder af meget, er Toyota stadig ikke i stand til at lave nok biler til at forkorte leveringstiderne. Nogle kunder oplever ventetider på op mod år for visse modeller.

Stor fyringsrunde hos Danish Crown kan medføre slagterilukning

150 ansatte hos slagterikoncernen Danish Crown risikerer at miste deres job. Det oplyste koncernen i en pressemeddelelse mandag formiddag. Omkring 100 af stillingerne vil være i Danmark. Målsætningen er at nedbringe omkostninger med 400 millioner kroner årligt.

Men andre tiltag end fyringer kan blive nødvendigt. Nedskæringer eller lukninger på fabrikker kan være undervejs, skriver Finans.

For to uger siden varslede Danish Crown lukningen af en fabrik med 200 medarbejdere i Tyskland, og de kommende måneder vil man reducere produktionen med omkring 40 procent på et stort slagteri nær Bremen. Og det kan også ramme Danmark.

»Med det niveau af usikkerhed, vi har, kan jeg ikke udelukke, at det bliver nødvendigt at lukke et slagteri i Danmark. Det er ikke på tapetet lige nu, men hvis produktionen af grise falder mere, end vi budgetterer med, kan det blive nødvendigt. Vi laver de tilpasninger, der skal til – også når det er ubehageligt,« siger direktør Jais Valeur til Finans.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske allerede set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.

A: Sådan gør du lynkarriere i Elon Musks Twitter: Hun tager soveposen med på job

I Elon Musks kaotiske overtagelse af Twitter er kun få fra den gamle garde blevet i toppen. Specielt én af dem siges at være rykket tæt på Musk: Produktchef Esther Crawford tager soveposen med på job, og det passer ind i den hardcore-mentalitet, Musk er tilhænger af. Men hun deler også vandene. Nogle kalder hende opportunist.

Læs hele historien her.

B: Christian Bitz skal betale millionerstatning til Horsens-keramiker

Der er sat et foreløbigt punktum i retsopgøret mellem Kasper Würtz og Christian Bitz, hvor sidstnævnte havde plagieret Horsens-keramikerens produkter. Nu skal Christian Bitz og grossistvirksomheden F & H betale millionerstatning til Kasper Würtz.

Læs mere her.

C: I Europa breder bekymringen sig over amerikansk enegang – den danske regering ser en gylden mulighed

En gigantisk amerikansk hjælpepakke for at fremme den grønne omstilling truer europæiske virksomheders konkurrenceevne. Regeringen og erhvervsminister Morten Bødskov (S) påbegynder nu drøftelser med amerikanerne og dansk erhvervsliv for at gøre de massive investeringer til et nyt væksteventyr.

Læs mere her.

Dagens Tweet

Regeringen vil bruge 2,3 milliarder på ny inflationshjælp. Forhandlingerne starter i denne uge. Men hvor meget er 2,3 milliarder egentlig?