Christian Bitz skal betale millionerstatning til Horsens-keramiker

Der er sat et foreløbigt punktum i retsopgøret mellem Kasper Würtz og Christian Bitz, hvor sidstnævnte havde plagieret Horsens-keramikerens produkter. Nu skal Christian Bitz og grossistvirksomheden F & H betale millionerstatning til Kasper Würtz.

Der er sat et punktum i retsopgøret mellem tv-kendissen Christian Bitz (tv.) og Horsens-keramikeren Kasper Würtz (th.). Arkivfoto: Simon Læssøe og Mads Dalgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu afsagt dom i Sø- og Handelsretten i retsopgøret mellem Horsens-keramikeren Kasper Würtz og den landskendte Christian Bitz.

Det har fået økonomiske konsekvenser for Christian Bitz, som beviseligt har plagieret Kasper Würtz' keramik.

Han skal nemlig betale en erstatningssum på én million kroner til Kasper Würtz, lyder dommen fra Sø- og Handelsretten.

Også Bitz A/S skal betale 400.000 kroner til Kasper Würtz.

I den lidt større skala skal grossistvirksomheden F & H A/S, som hovedsageligt ejer Bitz A/S, betale fem millioner kroner til Kasper Würtz.

F & H A/S og Christian Bitz skal desuden betale sagsomkostningerne på lidt over 1,7 millioner kroner til Kasper Würtz.

Kasper Würtz havde ifølge JP Horsens et erstatningskrav på 40 millioner kroner mod Viborg-virksomheden F & H og Christian Bitz.

Dommen betyder, at der er sat et foreløbigt punktum i sagen mellem Kasper Würtz og Christian Bitz, hvor sidstnævnte altså skal til lommerne.

Det er nemlig muligt at anke dagens afgørelse fra Sø- og Handelsretten.

Bitz ville hele vejen til Højesteret

Retsopgøret mellem den landskendte sundhedsguru Christian Bitz og Horsens-keramikeren Kasper Würtz har adskillige gange været i offentlighedens søgelys.

Blandt andet i DR-programmet »Kontant«, hvor det kom frem, at F & H A/S havde bedt en kinesisk producent om at få Bitz' produkter til at ligne Kasper Würtz' keramik så meget som muligt.

Den e-mail fik konsekvenser for Christian Bitz og co. i Østre Landsret, hvor dommen fastslog, at den kendte ernæringsekspert havde krænket Kasper Würtz' ophavsret.

Også markedsføringsloven blev overtrådt, fastslog Østre Landsret i en dom i maj 2021.

F & H A/S og Christian Bitz har tidligere forsøgt at få retsopgøret helt til Højesteret, men det har procesbevillingsnævnet afslået.

Det var selskabet Bitz A/S, som solgte de produkter, der var plagieret, og selskabet er hovedsageligt ejet af grossistvirksomheden F & H, men også af Christian Bitz selv, som delvist ejer selskabet gennem Sundhedsrealisme ApS.

Bitz A/S har en egenkapital på lidt over fem millioner kroner, mens F & H A/S er noget mere velpolstrede med en egenkapital på næsten 160 millioner kroner.

Det er altså de selskaber, der nu skal betale erstatningssummen på i alt 6,4 millioner kroner til Kasper Würtz.

Oven i det kommer altså sagsomkostningerne.

Sundhedsguruen anerkendte ikke erstatningskrav

Vender man blikket mod Christian Bitz selv, har erstatningskravet på 40 millioner kroner ifølge ham selv været totalt urimeligt.

»Vi mener, at det er os, der har krav på erstatning fra Kasper Würtz, men vi skal lande den, og efter vores oplevelse er en nulløsning et godt sted at lande, så det går vi efter,« har Christian Bitz' advokat Frank Bølling, udtalt til Horsens Folkeblad.

Christian Bitz mener nemlig, at Kasper Würtz med det lange retsopgør har skadet Bitz' brand.

Sagen begyndte i 2016, hvor ernæringseksperten sendte sit stel af kopper, skåle og tallerkener i butikkerne i samarbejde med grossisten F&H.

Kasper Würtz mente, at stellet lignede hans eget rigtigt meget, og det fik ham til samme år at sagsøge Christian Bitz – et søgsmål, han altså har vundet.

Landsrettens dom i 2021 krævede endvidere, at F&H og Christian Bitz skulle destruere det lager af ulovligt kopierede varer, som de måtte besidde.

Derudover skulle F&H og Christian Bitz for egen regning få optrykt begrundelsen for landsrettens afgørelse i et landsdækkende livsstilsmagasin.

Og de måtte ikke selv tilføje kommentarer, lød det i dommen.