Business-update: Danmark på førstepladsen og klar til økonomisk opsving

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Danmark topper listen over europæiske lande, der har klaret sig godt gennem pandemien, og derfor er klar til et økonomisk opsving. Læs om dette og meget mere i dagens businessupdate. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag, og velkommen til mandagens businessupdate, som opdaterer på det vigtigste i erhvervslivet og indenfor økonomien.

Der er nok at tage fat på – eksempelvis ligger Danmark nummer et på en liste over de europæiske lande, der er mest klar til et økonomisk opsving.

God læselyst.

Thor Stadil forlader sit hjertebarn i Thornico

Børsen skriver, at Thor Stadil om en uge forlader formandsposten i sønnen Christian Stadils shippingvirksomhed, Thorco Projects. Virksomheden har i flere år været Thor Stadils hjertebarn i Thornico-koncernen, men nu bliver der ryddet op:

Således lader Thornico yderligere fem af sine selskaber gå konkurs, mens en ny struktur placerer branchemanden Ejner Bonderup i spidsen for shippingdivisionen og dermed som afløser for Thor Stadil.

»Vi har brugt rigtig mange penge her, og nu kan vi ikke mere. Det vil gå ud over Thornicos øvrige aktiviteter,« siger Thor Stadil til Børsen. Han tilføjer, at de selv som hovedkreditor mister godt en halv milliard kroner, mens andre professionelle finansielle partnere har krav på »et par hundrede millioner kroner«.

Danmark nummer et på ny liste

Finans skriver om en ny analyse fra konsulenthuset Oxford Economics, der konkluderer, at Danmark topper listen over europæiske lande, der har klaret coronapandemien bedst, og derfor er længst fremme i forhold til det kommende opsving.

»I lande, hvor pandemien har været meget værre, der kommer det også til at gå lidt værre økonomisk. Vi undgik katastrofen. Det gør, at vi kan lukke økonomien hurtigere op,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Finans.

I en note til undersøgelsen uddybes det, at Danmark, Polen og Tyskland, som udgør top tre, vil være bedst positioneret i forhold til opsvinget, mens lande som Spanien, Belgien og Frankrig »nok vil opleve en meget langsom genopretning«.

Restauranter indfører coronagebyr

Dagens tredje historie finder vi ligeledes i Finans, der skriver, at restaurationsbranchens genåbning har bragt ekstra gebyrer med sig – i hvert fald på nogle restauranter.

Det gælder blandt andet restaurant Nærvær på Christianshavn i København, hvor der opkræves et coronagebyr på ti kroner for hver gæst – forklaringen er, at restauranten eksempelvis har købt håndsprit og handsker for 12.000 kroner. Og flere restauratører har tilsyneladende gjort det samme:

»Jeg har talt med nogen, som også har indført et gebyr, og andre, som ikke vil gøre det. Det er op til den enkelte restaurant, hvad man gør. Vi har ikke hørt nogle klager fra vores kunder over, at vi har valgt at tage et hygiejnetillæg,« siger Jacob Niebuhr, der er formand for brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer, og som selv driver tre restaurationer, til Finans.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Elon Musk tager de første NASA-astronauter med på rumtur

I årevis har alle været skeptiske. Onsdag aften dansk tid letter den første raket fra Tesla-bagmandens rumselskab, SpaceX, med amerikanske astronauter om bord og indleder en ny æra i rumkapløbet. Affyringen sker fra et historisk sted, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

2. Stilhed før storm: Erfaren kurator forudser bølge af konkurser efter sommerferien

Selv om alarmklokkerne har bimlet i de første måneder af coronakrisen, har der til dato kun været relativt få konkurser. Men de kommer, lyder det fra advokat Pernille Bigaard, der har mere end 40 års erfaring som oprydder i konkursboer. Og første bølge rammer efter sommerferien, skriver Berlingskes Vibe Hyltoft.

Læs historien her.

3. Her er der mest gang i salget: »Maj kan meget vel blive rekordmåned for boligsalg«

Flere end hver tredje bolig sat til salg under coronakrisen er blevet solgt, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden EDC. Her forventer man, at maj kan gå hen og blive den hidtil bedste måned for boligsalget, skriver Berlingskes Louise Kastberg.

Læs historien her.

4. Advarer mod mulig bankkrise: Se listen over banker i farezonen

En række af de største banker har ifølge en opgørelse fra forsker Johannes Raaballe et dårligt udgangspunkt for coronakrisen og nedgangen i økonomien. Det skriver Berlingskes Søren Martin Olsen og Jakob Chor.

Se hele listen her.

Listen udspringer af historien »Bankerne blev udråbt som robuste: Nu fortæller dansk forsker en anden historie«. Bankerne blev klandret som de store skurke under finanskrisen. Under coronakrisen har eksperter og myndigheder gentagne gange fortalt, at bankerne nu står et ganske andet sted. En forsker i Aarhus frygter imidlertid, at bankerne på ny kan havne  i en krise – især de store banker ser ud til at være i farezonen. Bankerne afviser, lyder det i artiklen.

Læs hele historien her.

5. Huaweis mareridt udvikler sig dag for dag

Nyt amerikansk forbud kan reelt gøre det umuligt for den kinesiske mobilgigant at overholde sine kontrakter med teleselskaber verden over, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.