Business-update: Coronavirussen tager livet af kontanterne: »Adfærdsændringerne bliver hængende«

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Kontanterne er blevet ramt af coronakrisen. Læs det, og meget mere, i dagens Business-update. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til eftermiddagens Business-update, der som altid fører dig sikkert igennem de vigtigste historier om erhvervslivet og økonomien netop nu.

Selv om stadig færre i Danmark er alvorligt smittede med coronavirus, har virussen fået sit tag i en anden patient: Kontanterne.

God læselyst!

Bilsalget trækker ud i overhalingsbanen

Danske bilkøbere har hamret speederen i bund i juni, hvor der er kommet 14.300 flere biler på vejene, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er en stigning på 24,2 pct. fra maj og 19 procent flere end gennemsnittet for marts, april og maj, når der korrigeres for sæsonudsving – det betyder, at der er tale om den største månedlige stigning i salget af biler siden 2012.

»Vi kan nu se et lille lys i mørket og ane de første konturer af et rebound i bilsalget. Vi har formentligt set bunden for nu. Den primære forklaring på det højere bilsalg i juni skal findes i de mange udskudte bilkøb, hvor smittespredning og nedlukning gav udfordringer med at komme ud at prøvekøre biler,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, til Børsen.

Ørsted indgår rekordstor aftale

Ørsted og TSMC indgår verdens største langsigtede elkøbsaftale inden for vedvarende energi, lyder det i en børsannoncering onsdag.

Kontrakten betyder blandt andet, at TSMC aftager hele produktionen fra Ørsteds 920 MW-havvindmøllepark Greater Changhua 2B & 4 fra driftsopstarten omkring 2025 og 20 år frem, skriver Finans.

Samarbejdet betegnes som en såkaldt »CPPA«: Corporate power purchage agreement.

»For os er det åbenlyst et stort gennembrud inden for CPPA, fordi det overordnede mål inden for vedvarende energi jo er at bringe udbuddet og efterspørgslen tættere sammen. TSCMs produkter indgår i enhver iPhone, så der er virkelig tale om en industriel gigant i Taiwan med 44.000 ansatte og en markedsværdi på 250 mia. dollars,« siger koncerndirektør Martin Neubert til Finans.

Corona rammer kontanterne

Coop, Salling Group og De Samvirkende Købmænd har alle oplevet tydelige fald i kontante betalinger i kædernes tusindvis af butikker landet over, skriver Børsen.

Eksempelvis i Coop-koncernen er kontantbetalingen faldet til 17 procent i forhold til 25 procent før 11. marts, hvor landet lukkede. Forklaringen findes blandt andet i den stigende digitalisering og kontanter som mulige smittekilde.

»Vi tror på, at mange af adfærdsændringerne bliver hængende, når vi kommer på den anden side af coronakrisen. Når man først er kommet over barrieren ved at købe online, så er man ovre den største forhindring,« fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, til Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Stor usikkerhed om Danske Bank-topchefens centrale mål

Chris Vogelzang, topchef i Danske Bank, har sat alt ind på at nå en række centrale mål i 2023. Analytikere tvivler dog på, at planen lykkes til fulde. Coronakrisen gør ikke usikkerheden mindre, skriver Berlingskes Søren Martin Olsen.

Læs historien her.

2. Lars Rohde går imod Finanstilsynet: Krav til nye bankdirektører er »for vidtgående«

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, frygter, at det ikke vil være muligt at finde kandidater til toppen af Danmarks største banker, hvis Finanstilsynets krav til bankdirektører bliver en realitet. Samtidig kan kravene ifølge Rohde føre til mangel på kvinder, skriver Berlingskes Mette Dalgaard.

Læs historien her.

3. Tesla giver alle de andre baghjul efter fantomstigning

Den amerikanske elbilproducent Tesla er nu så meget værd, at man slet ikke kan se de klassiske bilgiganter i bakspejlet. Ligesom Spotify, som heller aldrig har tjent penge, lever Tesla på evnen til at skabe tillid til, at det hele vil lykkes – og så tør investorerne ofte ikke undlade at sætte sig til rette på bagsædet, skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

4. Svenskere skylder 650 mio. kr. for jysk skandalehandel, men har ikke sendt en krone: »Dybt chokerende«

Senest tirsdag skulle der være ankommet op mod 650 mio. kroner på kontoen hos FSN Capital fra svenske Procuritas. Der er ikke kommet en krone. Nu vil FSN gå rettens vej for at sikre sig sin tilkendte erstatning for skandalekøbet af den jyske industrivirksomhed Gram Equipment, skriver Berlingskes Jonas Rimer Hansen.

Læs historien her.

5. Priserne stiger i store dele af landet: Se her, om boliger i dit område er blevet mere værd

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at boligpriserne trodser coronakrisen og stiger på landsplan. Det gælder både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Der er dog stor forskel på, om pilen peger op eller ned afhængigt af, hvor i landet boligen ligger, skriver Berlingskes Louise Kastberg.

Læs historien her.