Business-update: Bøfhusboss forlader kæde i modvind

Elektricitet, legetøj, medicin og en bøfhusboss danner rammen om fredagens Business-update.

Anders Nikolaisen stopper som administrerende direktør for restaurantkæden Jensens Bøfhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til fredagens Business-update her på Berlingske.

Vi har som altid været rundt i nyhedsbilledet for at give dig et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal både omkring de tidligere Lego-fabrikker i Rusland, den næstdyreste måned nogensinde og et medicinalt fremtidshåb.

Til slut vil vi også præsentere dig for et jobtilbud, hvor vi kan garantere, at du vil blive mødt med nye udfordringer.

#1: 23 dage baner vejen for den næstdyreste måned nogensinde for elkunderne

Det kan næppe betegnes som en nyhed, at de tårnhøje elpriser martrer de danske husholdningsbudgetter som aldrig før, og nu nærmer vi os en ny rekord, skriver Finans.

Nye tal fra den nordiske elbørs Nord Pool viser nemlig, at september har budt på de næsthøjeste priser til Danmarks 3,3 mio. elkunder nogensinde.

Kun august overgår september i denne ligning, og den tårnhøje markedspris sender et signal om, at vi er på vej mod en hård vinter.

Et bredt politisk flertal på Christiansborg reagerede i sidste uge ved at lande en energipakke, der banker elafgiften ned til EUs minimumsniveau, mens elkunder får mulighed for at udskyde den del af energiregningen, der overstiger den pris, som var gældende i fjerde kvartal af 2021.

#2: Nu er Ruslands LEGO-erstatning på plads

Det russiske selskab Inventive Retail Group har ikke tænkt sig at droppe salget af LEGO i Rusland, selvom LEGO har indstillet sine aktiviteter i landet.

Nu åbner det russiske selskab nemlig en stribe butikker – under navnet Mir Kubikov, som betyder »klodsverdenen« – i de bygninger, som engang husede LEGO.

Det skriver Børsen.

Virksomhedens plan er at parallelimportere LEGO fra lande, der ikke har boykottet Rusland. De vil dermed købe LEGO uden at handle med den danske virksomhed og sælge det i deres 65 russiske butikker.

Maria Golenkova, direktør for Inventive Retail Groups legetøjsforretning, begrunder det således i en pressemeddelelse:

»Vi mener, at det er vigtigt at give vores kunder et valg samt at tilbyde dem de bedste produkter, der er tilgængelige på verdensmarkedet,« skriver hun.

#3: Dansk selskab har succes med fremtidshåb, og aktie stiger markant

Det danske biotekselskab Zealand Pharma er kommet vellykket i mål med et vigtigt studie for deres lægemiddelkandidat glepaglutide.

Det skriver Finans.

I en meddelelse til fondsbørsen citerer firmaet Adam Steensberg, administrerende direktør i Zealand Pharma, for følgende:

»Dagens robuste resultater repræsenterer en enorm milepæl for Zealand og patienter, der lider af korttarmssyndrom, og vi er velpositionerede i forhold til at levere næste generation af peptid-baserede produkter, der gør en forskel for patienternes liv.«

Korttarmssyndrom er en alvorlig lidelse, som typisk rammer personer, der lider af en alvorlig version af Crohns sygdom. Den kan også ramme folk, der for eksempel har været involveret i et voldsomt trafikuheld eller krigsveteraner, som er blevet såret i kamp.

Den glædelige udvikling hos Zealand Pharma har kunne ses på aktiemarkedet, hvor aktien fredag middag var steget med mere end 30 procent.

#4: Bøfhus-boss forlader kæde i modvind

Anders Nikolaisen annoncerede fredag eftermiddag et større vagtskifte i Jensens Bøfhus. Det meddeler den nu tidligere administrerende direktør på LinkedIn, hvor han skriver følgende:

»Jeg forlader posten efter næsten fire super spændende og meget turbulente år. Jensens har på min vagt bevæget sig gennem økonomiske kriser, arbejdsmarkedskonflikter, pandemi og så videre.«

Han uddyber, at han nu gør klar til et nyt kapitel i arbejdslivet, men der er ikke nogen forkromet plan forbundet med vagtskiftet, og han er derfor nu klar til mange kaffemøder, skriver han.

Anders Nikolaisen blev ansat i Jensens Bøfhus på baggrund af en fortid som kædedirektør i restaurantkæden Vivaldi.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre artikler fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A: Dan Jørgensen sætter ind over for milliardselskaber, og han vil gå længere end EU.

Energiminister Dan Jørgensen vil gå længere end EU i kampen mod de høje energipriser. Nu skal flere virksomheder sende en del af deres profit tilbage til forbrugerne, hvis regeringen får sit mandat igennem.

Læs historien fra Berlingskes virksomhedsredaktør, Mette Dalgaard, og undertegnede her.

B: Landets spidser mødtes, mens gassen boblede i Østersøen – og de talte om noget helt andet.

Når landets mest magtfulde lobbyorganisation, DI, holder topmøde, er det en imponerende opvisning i magt og indflydelse. Men DI Topmødet 2022 i tirsdags virkede på en underlig måde tonedøvt og virkelighedsfjernt. Det udstillede Arla-direktør Peter Tuborgh med ildevarslende post fra virkeligheden.

Læs nyhedschef Simon Bendtsens reportage fra DI Topmødet her.

C: Sabotage mod havets søslanger vil ikke stoppe internettrafikken i Danmark.

Danmark er nærmest som et tysk Autobahnkreuz, når det gælder den internationale datatrafik. En betydelig del af den går nemlig til og fra Danmark gennem søkabler. Men modsat gasledningerne har de smutveje i baghånden, hvis der skulle ske noget med dem.

Læs Thomas Breinstrups historie her.

Tid til lidt luftforandring?

Hvis du trænger til lidt luftforandring i hverdagen, har du nu en oplagt chance. Danmarks Nationalbank har nemlig sendt bud efter en ny til at stå i spidsen for en af Danmarks vigtigste og samfundsbærende institutioner, skriver Nationalbanken på Twitter.

Det sker i kølvandet på udmeldingen om, at Lars Rohde fratræder stillingen for at gå på pension ved udgangen af januar 2023.

Jobopslaget går ikke i dybden med den konkrete arbejdstid, men Berlingske Business kan allerede nu afsløre, at der ikke er tale om en 8.00-16.00-stilling.