Business-update: Auktionshus langer ud efter Jesper Bruun Rasmussen efter hemmelig handel: Adfærd er »ikke acceptabel«

Et dansk tankrederi stormer frem på aktiemarkedet, Brøndby IFs bestyrelse godkender lån til et opsigtsvækkende købstilbud, og så er auktionskongen Jesper Bruun Rasmussen havnet i et stormvejr. Det er, hvad der venter dig i dagens Business-update.

Jesper Bruun Rasmussen, der er tidligere bestyrelsesformand og ejer af det ikoniske auktionshus Bruun Rasmussen, møder kritik efter hemmelig handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag, kære læser, og velkommen til ugens sidste Business-update.

I dag har jeg fået æren af at rejse nyhedsbilledet rundt for at give dig et overblik over, hvad der rører sig i erhvervslivet lige nu. Jeg kan godt love, at vi i dag skal runde lidt af hvert.

Blandt andet skal vi forbi et dansk tankrederi, der stormer frem på aktiemarkedet, et opsigtsvækkende købstilbud, som bestyrelsen i Brøndby IF ikke vil anbefale, og sidst – men ikke mindst – skal vi runde en hemmelig handel og et ikonisk auktionshus.

Og så gemmer der sig en god nyhed til danske låntagere.

God læselyst!

#1 – Tankrederi stormer frem – oplever aktiestigninger som aldrig før

Tankrederiet Torm, der fragter raffinerede olieprodukter, sætter en ny rekord på det danske aktiemarked og slår alle andre med flere længder.

Det seneste aktieår har ellers været præget af flere bump, og det er blot hver fjerde danske aktie, der har oplevet fremgang. Alligevel har Torm-aktien formået at vokse med over 300 procent siden nytår, skriver Finans.

Modsat har det toneangivende C25-indeks lidt et tab på hele 15 procent i samme periode.

Den store succes på aktiemarkedet skyldes, at tankrederiet har kurs mod et historisk stærkt økonomisk år, hvor de seneste kvartalsregnskab viser, at selskabet har tredoblet sin omsætning med 448,1 millioner dollar sammenlignet med sidste år.

»Takket være det stærke marked opnåede Torm det bedste kvartalsvise resultat til dato i tredje kvartal 2022,« lyder det fra tankrederiets administrerende direktør, Jacob Meldgaard.

Han regner med, at Torm vil holde det høje tempo resten af året. Det kan betyde, at virksomheden vil slå resultaterne i 2020, som var historisk gode.

#2 – Bestyrelse anbefaler ikke køb af Brøndby: »Der er så meget hjerteblod og følelser«

I oktober meddelte Brøndby IF, at investeringsselskabet Global Football Holdings har fremsat et tilbud om køb af aktier i Brøndby IF.

Torsdag i denne uge besluttede Brøndbys bestyrelse at godkende et konvertibelt lån på op mod 223 millioner kroner, skriver Finans. Et lån, der er en del af det samlede købstilbud, som indebærer, at klubbens aktionærer kan sælge deres aktier til 55 øre pr. styk.

Selvom bestyrelsen oplyser i en redegørelse torsdag, at det samlede tilbud – herunder det konvertible lån – er i selskabets interesse, har bestyrelsen alligevel besluttet »ikke at komme med en anbefaling for eller imod at acceptere købstilbuddet«.

Til Finans siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, at det kan en indikation på, at bestyrelsen handler forsigtigt, fordi salget ikke falder i god jord hos mange fans.

»Bestyrelsen ved, at der er så meget hjerteblod og følelser og så lidt rationale og økonomi, som man kan forestille sig, og derfor handler det om at undgå et sammenstød,« siger han.

#3 – Aktionshus langer ud efter Bruun Rasmussen efter hemmelig handel: Den adfærd er »ikke acceptabel«

Vi skal også forbi Danmarks suverænt mest succesfulde og ikoniske auktionshus, Bruun Rasmussen. Den tidligere ejer og bestyrelsesformand Jesper Bruun Rasmussen er nemlig kommet ud i lidt af et stormvejr.

I sommeren 2013 købte auktionshuset et portræt af erhvervskometen Hans Smith, der var malet af det verdenskendte popkunstikon Andy Warhol.

I virkeligheden var det dog Jesper Bruun Rasmussen selv, der stod bag købet, hvilket han ikke oplyste arvingerne af maleriet om.

Og det er langtfra det eneste hemmelig køb, som Jesper Bruun Rasmussen har foretaget i sin tid som bestyrelsesformand. Det kan TV 2 afsløre i en ny dokumentar.

Nu tager den nuværende administrerende direktør i Bruun Rasmussen, Jakob Dupont, afstand fra den tidligere ejer, skriver TV 2.

»Den i programmet skildrede adfærd er ikke acceptabel. Bruun Rasmussen følger de højeste standarder for integritet,« lyder det fra Jakob Dupont i en pressemeddelelse.

Han slår samtidig fast, at auktionshuset Bruun Rasmussen i dag er under ny ledelse, som ikke var involveret i det opsigtsvækkende salg.

#4 – Stærk kroner skaber tvivl hos Danske Bank

Det er endnu uvist, hvor meget ECB – Den Europæiske Centralbank – vil hæve renten den 15. december.

Men en ting er sikkert: Der er sket en »usædvanlig udvikling« i valutamarkedet, og det kan betyde, at danske virksomheder, boligejere og andre låntagere kan få en mindre renteforhøjelse sammenlignet med eurozonen, skriver Børsen.

»Vi har set en usædvanlig udvikling i valutamarkedet, der efter vores mening kan betyde, at rentespændet mellem Danmark og eurozonen endnu engang kan blive udvidet,« siger Jens Nærvig Pedersen, chefanalytiker hos Danske Bank.

Ifølge Danske Bank har Nationalbanken hidtil fulgt ECBs rentemeldinger, men det kan risikere at ændre sig på grund af styrken i den danske krone.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

A. Danskledet satellitgigants udsendelse af Putin-propaganda ender nu i retten

Journalistorganisation stævner de franske tv-myndigheder for ikke at gribe ind mod satellitgiganten Eutelsat, som fortsætter med at sende propagandakanaler ud til 15 millioner russiske hjem.

Læs med her.

B. Kedelig tendens breder sig i supermarkederne: Er du også hoppet med på bølgen?

Mange er begyndt at fylde mindre økologi i indkøbskurven – særligt én type fødevarer bliver oftere valgt fra, viser ny undersøgelse. Hos de store dagligvarekoncerner mærker man også, at der er sket et skifte i danskernes indkøbsvaner.

Læs med her. Og hvis du undrer dig over, hvor stor prisforskel der er på økologiske og konventionelle varer, kan du bliver klogere her.

C. Uro på iPhone-fabrik rammer Apple hårdt lige op til jul

Produktionen på verdens største iPhone-fabrik kommer i november til at ligge mindst 30 procent under det planlagte.

Læs med her.