Business-update: Aktierne vakler verden over

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er bevægelse på aktiemarkederne i disse dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

God eftermiddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Først og fremmest er der stort fokus på aktiemarkederne. Det amerikanske Nasdaq-indeks er på vej mod den værste uge siden marts, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Faldet skyldes blandt andet, at Tesla faldt tre procent i gårdagens handel, og futures peger på endnu et dyk, når de amerikanske markeder åbner senere fredag.

Joseph Little, som er global chefstrateg i HSBC Asset Management, ser dog stadig forholdsvis lyst på aktieinvesteringer.

»Alt i alt er investeringsudsigterne for aktier stadig ok, men ikke spektakulære,« siger han til Bloomberg.

Samlet er Nasdaq faldet med næsten seks procent samtidig med, at renterne er stigende, og der er bekymring for, at aktiemarkederne er overophedede.

Mange sammenligner situationen med 2013, da der var frygt for at den amerikanske centralbank ville begrænse sin støtte af markederne.

»I virkeligheden er det ikke niveauet, men det hurtige stigningstempo for renterne, der bekymrer risikovillige investorer,« siger Ipek Ozkardeskaya, som er senioranalytiker hos Swissquote.

I Asien faldt de toneangivende aktieindeks med mere end tre procent i gårsdagens handel.

Trods prisfest er mange boliger billigere end i 2007

I flere end 30 kommuner ligger de gennemsnitlige kvadratmeterpriser stadig under niveauet inden finanskrisen i 2007.

Det skriver Finans.

I nogle kommuner ligger priserne op til 30 procent under den daværende pris for 14 år siden, inden boligboblen bristede og var medvirkende til finanskrisen.

»Boligejerne i og omkring de største byer har de senere år fået store milliongevinster på at eje deres bolig, mens boligejere i andre dele af landet stort set ikke tjener på at eje fast ejendom. Måske kan de aldrig få det for deres bolig, som de gav for den for 15-20 år siden,« siger forskningschef Hans Thor Andersen, Institut for byggeri, by og miljø.

Når inflationen regnes med, så er priserne over det meste af landet meget lavere end i 2007.

Hårde forhandlinger venter SAS i næste uge

SAS og selskabets piloter skal i næste uge påbegynde nogle formentlig svære forhandlinger.

Piloterne opsagde den kollektive aftale i 2019, og som modtræk opsagde SAS den i 2020. Nu skal parterne mødes igen, og ifølge erhvervsmediet E24 mistænker piloterne SAS for at pønse på at lægge aktiviteter over i et irsk datterselskab.

»Vi ved ikke, hvilke krav SAS-ledelsen vil komme med. Men det er helt sikkert, at disse forhandlinger kommer til at afgøre, om der kommer til at være et anstændigt arbejdsliv igen i SAS,« siger Christian Laulund, som er leder for piloternes fælles fagforening, SAS Pilot Group.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Regeringens klimaindsats dumper med et brag

Klimarådet offentliggør for første gang sin årlige vurdering af, om regeringens samlede klimaindsats er nok til at indfri Danmarks ambitiøse klimamål i 2030.

Læs historien her.

Mandag detonerer momsbomben

1. marts lander momsregningen på tusindvis af virksomheders bord, når der er frist på både udskudt moms fra 2020 og den nuværende periode. I januar præsenterede regeringen en rentefri låneordning for de op mod 64 milliarder kroner, virksomhederne samlet skal betale. Alligevel skal der stadig betales renter og rykkergebyrer frem til, at lånet udbetales.

Læs historien her.

Boliglån får comeback fredag: »Det er en helt vild udvikling«

Renterne fortsætter i vejret. Fredag åbner både Totalkredit og Nordea Kredit for et boliglån med en højere rente.

Læs historien her.

For første gang nogensinde: Finanstilsynet påbyder Danske Bank at åbne døren for uvildige eksperter

Danske Bank lever endnu ikke op til sin egen plan for, hvordan banken vil forhindre at blive brugt som led i hvidvask af sorte penge og anden økonomisk kriminalitet. Derfor skal sagkyndige nu sættes ind for at holde øje med, at planerne bliver overholdt. Det er anden gang inden for et halvt år, at tilsynet beslutter, at uvildige eksperter skal sættes ind i banken, i to vidt forskellige sager.

Læs historien her.

Se listen: Her er 25 store vindere og 25 store tabere i coronakrisen

En stor optur for virksomhederne i nogle brancher og en endnu større nedtur for virksomhederne i andre. Det er den hårde dagsorden under coronakrisen. Se listen over vindere og tabere i krisen her.

Læs historien her.