Business-overblikket: Salget af iPhones styrtdykker - men Apple har fundet en løsning

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

(Arkivfoto) Salget af iPhones som Apple iPhone XR, som her er udstillet til et event i Steve Jobs Theatre i Cupertino, California, i september sidste år, falder støt. Men Apple ser ud til at have succes med at erstattet mobilsalget med andre gadgets og services. Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty Images / AFP / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen til en dag, hvor regnen nu også er nået til København. Derfor er det heldigt, at du kan hygge dig indendørs med Berlingskes Business-overblik, som i dag især kommer til at handle om techgiganternes kvartalsregnskaber, konsekvenserne af Brexit set med danske øjne, og vi slipper heller ikke uden om at nævne Donald Trump.

1
Apple er optimistisk trods faldende iPhone-salg

Apple fortsætter sin rejse mod at blive et teknologiselskab, der ikke alene er afhængig af salget af de berømte iPhones.

Apple, som kører med skævt regnskabsår, er nået til sit tredje kvartal, og her faldt salget af Iphones med 12 pct. til 26 mia. dollar sammenlignet med samme kvartal året før, mens iPhone-salget faldt med 15 pct. til 128 mia. dollar målt over de seneste tre kvartaler, fremgår det af selskabets regnskabsmeddelse og tilhørende regnskabstal.

Alligevel er Apples ledelse optimistisk og hæver forventningerne til resten af året, samtidig med, at selskabets omsætning i tredje kvartal overgik analytikernes forventninger, skriver Financial Times, der konstaterer, at den amerikanske techgigant er optimistisk forud for det kommende kvartal, hvor selskabet planlægger at lancere ny services inden for streaming, gaming og kreditkortbetaling.

Apple-aktien steg fire pct. i efterhandlen på den amerikanske børs.

Årsagen til de optimistiske toner er, at Apple for alvor har fået gang i sin serviceforretning og salget af tilbehør, ligesom der er vækst i salget af iPads og Mac-computere. Samlet er det nok til at opveje faldet i salget af iPhones, og Apples samlede omsætning voksede med én pct. i tredje kvartal.

Salget af iPhones udgjorde i kvartalet 48 pct. af Apples samlede omsætning, hvilket er den laveste andel siden 2012.

»Udover iPhonen voksede selskabet 17 pct.,« siger Apples øverste finanschef, Luca Maestri, til Financial Times.

»Når du kombinerer service og funktionsassesories - kategorier, som nærmest ikke eksisterede for få år siden - vil du se, at de allerede nærmer sig størrelsen af et Fortune 50-selskab, og har stærk tocifret vækst,« tilføjer Luca Maestri.

2
Samsung ser bekymret på fremtiden

På den anden side af jordkloden, i Sydkorea, er der mindre optimistiske toner at spore fra techkonglomeratet Samsung, der er verdens største producent af microchips og mobiltelefoner.

Selskabet offentliggjorde onsdag et andet kvartalsregnskab (Samsung kører også med skævt regnskabsår, red.), som viser, at nettooverskuddet faldt med hele 53 pct. til et beløb svarende til 4,4 mia. dollar, i årets andet kvartal, mens driftsoverskuddet faldt med 56 pct. Det sker efter, at årets første kvartal også bød på et stort dyk i første kvartal.

Ifølge Financial Times skyldes det, at Samsung står over for stadig større modvind fra især japanske handelsrestriktioner på højtteknologisk materiale. Samsung er bekymret for, at den ekskalerende handelsstrid mellem Sydkorea og Japan kan ødelægge produktion af chips og mobilskærme, som især er ramt af striden og har oplevet markante prisfald på det seneste.

»Når vi ser frem på andet kvartal, forventer Samsung vedvarende usikkerhed i hukommelseschip-forretningen, selsom efterspørgslen ses vokse yderligere på grund af stærke sæsonudsving og skift til high-density-produkter,« skriver Samsung i deres regnskabsmeddelse.

Trods udfordringerne forventer selskabet dog, at indtjeningen bliver forbedre i andet kvartal af selskabets regnskabår 2019/2020.

3
Danske virksomheder reber sejlene til Brexit

Storbritanniens nye premierminister, Boris Johnson, trækker landet i retning af et hårdt exit fra EU 31. oktober 2019, og det får virksomheder, aktieejere og valutahandlere i både Storbritannien og Danmark til at reagere med dyb bekymring.

Det danske rederi DFDS, som blandt andet sejler lastbiler over Den Engelske Kanal, kan blive hårdt ramt, og selskabets adm. direktør, Torben Carlsen, håber under alle omstændigheder, at den lange periode med usikkerhed snart er forbi.

»Vi føler, at vi er velforberedte til at håndtere Brexit, selv om det ikke kan undgå at give lidt kaos i de første uger og formentlig vil sende den britiske økonomi på yderligere tilbagetog,« siger DFDS-topchefen til Berlingske.

Det britiske pund er blevet stærkt svækket på grund af Brexit-uroen og er lige nu i den laveste kurs i næsten to år. Et pund koster nu 8,15 danske kroner, og James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments, tror helt sikkert, at pundet kan falde mere.

4
Trump vil se en stor rentesænkning

USAs præsident, Donald Trump, opfordrer den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at sænke renten onsdag med mere end 0,25 procentpoint. Det fortalte han tirsdag til journalister ved Det Hvide Hus, skriver en række internationale medier, heriblandt Bloomberg og Reuters.

»Jeg vil gerne se en stor sænkning,« sagde Donald Trump.

Præsidenten sagde også, at han var meget skuffet over Federal Reserve, fordi centralbanken ifølge Trump har været for hurtig til at hæve renten. Trump fremsatte bemærkningerne, da den amerikanske centralbank indledte sit to-dages rentemøde.

Det ventes, at Federal Reserve onsdag aften kl. 20.00 dansk tid vil sænke sin rente med 25 basispoint. I så fald vil det være USAs første rentesænkning siden 2008. Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Harald Bie, har skrevet en optakt til rentemødet, som kan læses her.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Onsdag bliver en af de travle dage, og har man ikke startet arbejdsdagen meget tidligt i morges, kan man sammen med morgenkaffen indlede dagen med at se mod Kina, påpeger seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea:

  • I løbet af natten kl. 03 har vi fået kinesiske nøgletal i form af deres officielle mål for erhvervstilliden blandt både fremstillings- og servicevirksomheder. Begge tal kom ud bedre end ventet, selvom fremstillingssektoren også i Kina viser målinger, der er under skillelinjen på 50 (ligesom vi  ser det i Europa), som indikerer henholdsvis fremgang og tilbagegang. Datakvaliteten for Kina er ikke blandt de bedste, så der må vi i højere grad gisne om, hvordan det går i den kinesiske økonomi og ved at se på for eksempel handelspartnere med Kina. Som verdens bidragsyder til global vækst, så er det vigtigt, hvordan det går med riget i midten. Når vi er i Kina, bliver det også interessant at følge nyhedsstrømmen i dagens løb, hvor forhandlingerne fortsætter mellem USA og Kina i Shanghai.
  • Dagens (og ugens) absolutte højdepunkt er det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank Fed. Det ser ud til, at det kan blive første rentenedsættelse fra centralbanken siden 2008, og hovedspørgsmålet for mange investorer er derfor, om det lykkes centralbanken at forlænge opsvinget, og dermed også spørgsmålet om, hvorvidt den globale økonomi går i bakgear eller ej. Det har også betydning for os som danskere, da det ikke mindst kan føles i de europæiske renter (og dermed danske), hvad der sker på det amerikanske marked.
  • Offentliggørelsen af nøgletal fortsætter, og der bliver mange ting at holde øje med i dagens løb. Som eksempel holder vi øje med inflationstallene for flere lande samt euroområdet som helhed og ikke mindst BNP-tal for Eurozonen samt flere enkelte lande. I USA kan man holde øje med den private arbejdsmarkedsrapport, ADP, som kan give os et praj af fredagens store jobrapport (Non-farm payrolls) og ikke mindst erhvervstilliden fra Chicago Fed. Sidst, men ikke mindst, vil der være en række regnskabsaflæggelser fra blandt andre Airbus og General Electric.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med kursfald over en bred kam før dagens rentebeslutning fra den amerikanske centralbank.

Nikkei 225: -1,0 pct.
Hongkongs Hang Seng: -1,2 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,9 pct.
China Shanghai Composite: -0,7 pct.